Putovanja

4 destinacije u Grčkoj idealne za letovanje sa bebom

beba na plaži
Foto: Ilustracija

Odabrati destinaciju za prvo letovanje sa bebom nije jednostavno. Roditelji razmišljaju o previše faktora, od toga da li u radnjama ima pelena koje koriste, do prirodnog hlada, da li je plaža peščana ili od šljunka. Grčka se izdvaja kao jedna od najpopularnijih destinacija za novopečene roditelje jer u svojoj širokoj ponudi može da ispuni očekivanja čak i onih koji traže dlaku u jajetu.

Ukoliko se još niste odlučili, predlažemo da sa bebama posetite neku od ove 4 fantastične destinacije u Grčkoj.

Rodos

Klima na Rodosu, najvećem od ostrva u Egejskom moru, savršena je za bebe. Zapadni vetrovi smanjujuletnju vrućinu a zimr su sunčane i blage. Za porodice sa bebama dovoljno velikim da mogu da spavaju u kolicima, postoji mnoštvo dnevnih aktivnosti koje uključuj znamenitost poput srednjovekovnog grada koji je UNESCO klasifikovao, delimično podignutog na temeljima vizantijske ograde, gde gotska arhitektura koegzistira sa džamijama, javnim kupalištima i istorijskim bastionima.

Postoji veliki broj porodičnih plaža uključujući poteze poput Falirakija sa plitkim, mirnim vodama savršenim za mališane. Plaža Tsambika je takođe dobra opcija da se pobegne od gužve, ali i dalje imate pogodnost mini marketa u blizini, a plaža Elli je popularna po kristalno čistoj vodi i obližnjim restoranima. Bebe koje vole vodu će obožavati akva park Faliraki koji ima u ponudi vožnje za sve uzraste i dečiji gusarski brod.

Halkidiki

Ovo poluostrvo savršeno kao sa razglednice i prošarano je luksuznim porodičnim odmaralištima i plažama. Plaža Trani Ammouda sa plavom zastavom jedna je od najvećih, sa vodenim sportovima i ležaljkama, ali nema previše turista čak iu vrhuncu sezone. Plaža Karidi je poput džinovskog bazena za decu, a nestvarno bistra voda ostaje do pojasa čak 50 metara od mora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Halkidiki (@visithalkidiki)

Deca dovoljno stara za šetnju uživaće u izletu u pećinu Petralona gde mogu da uoče slepe miševe, a deca školskog uzrasta mogu čuti o drevnim fosilizovanim kosturima pronađenim u stenama. Sjajna ideja je iznajmljivanje automobila za jednodnevni izlet u Solun, gde se nalaze edukativni park dinosaurusa, muzej mamuta i tematski park Vaterland.

Paksos

Savršeno za porodice sa bebama koje samo žele da se opuste u miru i tišini, ostrvo Paksos nudi samoću i bekstvo od vreve svakodnevnog života. Na ostrvu, nema ogromnih kompleksa, jer je ostrvo popularno među porodicama koje iznajmljuju privatne vile.

Roditelji koji žele odmor bez zabavnih barova i akva parkova u drugim porodičnim odmaralištima osećaće se kao da su pronašli raj; postoji nekoliko netaknutih plaža poput Haramija i Kanonija sa plitkom toplom vodom idealnom za malu decu i većim delovima poput Monodendrija sa dostupnim tavernama i vodenim sportovima. Krenite brodom na rajsko ostrvo Antipakos, dom dve najbolje plaže na Mediteranu.

Skiatos

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Skiatos Grcka (@skiatosgrcka)

Ako se želite odmoriti na plaži, Skiatos zapravo nudi varijante za birati, a ima preko 60 varijanti! Na plaži Megali Amos roditeljima su u ponudi vodeni sportovi dok deca prave zamkove od peska. Odvedite decu u bioskop na otvorenom ili uživajte u vožnji brodom, krstareći pored plavih pećina na putu ka kupalištu na nenaseljenom ostrvu Tsougria.

Ako ste za lepu vožnju, unajmite bicikl sa dečijim sedištem za istraživanje Skijatosa na dva točka. Pored  vodenih sportova tu su i druge zanimljive aktivnosti kao što su jahanje i porodične šetnjice.

3 destinacije u Grčkoj za porodice sa klincima kojima plaža dosadi za jedan dan

61 Shares
Share via
Copy link