Magazin Svet

Veliki požar na grčkom ostrvu Evia, u toku evakuacija

Foto: Keep Talking Greece

U šumskoj oblasti Kiristos na ostrvu Evia u Grčkoj izbio je požar, ali nadležni još ne znaju tačno šta je izazvalo vatrenu stihiju.
Žitelji obližnjeg sela Niborio počeli su da napuštaju svoje domove pre nego što su na lice mesta stigle prve vatrogasne jedinice i zvanično izdata naredba za evakuaciju, prenosi agencija ANA.

Prema prvim informacijama požar se širi veoma brzo zbog jakog vetra koji duva na celom području.

U akciju gašenja požara upućeni su vatrogasci sa celog ostrva, ali i iz kontinentalnog dela Grčke.

Tri aviona kanadera do sada nisu uspela da priđu urgoženom podrucju zbog snažnih udara vetra.

Podsetimo, Evia je po veličini, drugo ostrvo u Grčkoj i treće u istočnom Mediteranu, nalazi se na oko 180 km južno od Paralije.

Glavni grad Halkida se nalazi na oko sat vremena vožnje od Atine i međunarodnog aerodroma, a put vodi preko dva putna mosta kojima je ostrvo povezano sa kopnom. Bujna flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, dugačka sezona, mnoštvo prelepih plaža i termalnih izvora čine Eviju jednom od najpopularnijih destinacija među turistima.

Ostrvo je, takođe, bogato arheološkim nalazištima, srednjevekovnim manastirima, tradicionalnim selima, borovim šumama I netaknutim prirodnim lepotama, i zato je jedno od najpopularnijih letovališta koje pruža velike mogućnosti kako za opuštanje I relaksaciju tako i za aktivni odmor i zabavu. Najpopularnija mesta među turistima su Edipsos, Pefki, Limni i Eretria…

5 božanstvenih grčkih ostrva za one koji vole da budu sami na plaži

OGLAS

PARTNERI SAJTA


42 Shares
Share via
Copy link