Magazin Vesti

Nove mere u Grčkoj! Ako niste vakcinisani ne možete u restoran i nema đuskanja

grčka zastava
Foto: Greekboston

U Grčkoj od sutra stupa na snagu odluka koja zabranjuje nevakcinisanima da uđu u zatvorene prostorije, a kazne za one koji ne ispoštuju ovu meru je 300 evra, dok za one koji pokušaju da falsifikuju sertifikat je 3.000 evra.

Samo gosti koji sede mogu biti usluženi do 31. avgusta. Nije dozvoljen nijedan oblik zabave u stojećem položaju.

Sportskim događajima mogu prisustvovati samo vakcinisane osobe, ili se mogu održavati na otvorenim prostorima i sa kapacitetom od 80 procenata. Ne sme biti više od 25.000 gledalaca na otvorenim mestima i 8.000 u zatvorenim.

Vlasnici restorana i kafića na otvorenom mogu da izaberu da li žele da primaju samo za vakcinisane ili da budu kao mešoviti prostor. Festivali na otvorenom su dozvoljeni samo ako gosti sede i poštuju se pravila socijalnog distanciranja i dozvoljenog kapaciteta.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u ovoj zemlji, vlasti čine sve da smanje brojke koje su “podivljale” u poslednjih nekoliko nedelja.

Kako javlja dopisnik RTS-a Grčka trenutno ima oko 3.000 zaraženih na dnevnom nivou što je sedam puta više nego pre tri nedelje.

– Za sada važi preporuka da nema zatvaranja, ali od sutra nevakcinisani neće moći da uđu u ugostiteljske objekte, bioskope, pozorišta i uopšte zatvorene prostorije. Ti prostori će moći da budu ipunjeni do 75 odsto. Postoji aplikacija koja će pokazivati da li je osoba vakcinisana ili ne što će se proveravati na ulazu – ispričala je u uključenju dopisnica RTS-a.

Ona je dodala i da je stopa vakcinisanih u Grčkoj oko 40 odsto, a plan je da ih do jeseni bude oko 70 odsto, s tim da će pojedine kategorije verovatno imati obaveznu vakcinaciju. od jeseni će se najverovatnije obavezno vakcinisati oni koji rade u staračkim domovima, zdravstveni radnici, ali i oni koji rade u ugostiteljskim objektima pogotovo u kuhinjama. Pominju se i studenti, ali i oni koji rade u obrazovanju jer uskoro kreće i školska godina.

Izvor: Nedeljnik.rs

Grčka turistička agencija duguje više od 70 miliona evra, turistima iz Srbije zarobljeno 4 miliona a putovanja otkazana

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

732 Shares
732 Shares
Share via
Copy link