Vesti Novi Sad

Gde u Novom Sadu možete jesti kvalitetna jela?

Kuvar Nenad Mijatov otkriva za Luftiku koji su to nabolji i najkvalitetniji restorani u Novom Sadu, koliko mu je vremena trebalo da dođe do novih recepta i gde Novosađani mogu da probaju jela vrhunskog kvaliteta.

nenad-mijatov
privatna arhiva

Nenad Mijatov po profesiji kuvar, svoju karijeru započeo u Zrenjaninu, u nedostatku kvalitetnih restorana svoje znanje nastvalja da širi u Crnoj Gori. Po povratku iz Crne Gore seli se za Novi Sad i nastavlja da usavršava svoje znanje u par novosadskih restorana. Ljubav prema kulinarstvu ga je podstakla da i dalje napreduje i usavršava se u ovoj oblasti. Pored obuka i specijalizacija koje su obavezne da bi se pratio korak savremene gastronomije i velikih odricanja, Nenad ne posustaje i nastavlja sa osmehom, kaže da je ponosan što je obučio par mladih kuvara koji će sigurno ostaviti trag na ovim prostorima i to mu daje volju da nastavi dalje.

nenad-restorani
privatna arhiva

– Ovaj posao nije lak, potrebna je velika ljubav i stalna želja da se napreduje, ja radim 8 godina još uvek smatram sebe početnikom – kaže Nenad i dodaje da mnogim novosadskim restoranima nedostaje stručnosti i ulaganja u opremu.

U Beogradu već postoje restorani koji se bave molekularnom kuhinjom, u ostalim gradovima na žalost potraznja za ovakvim vidom ugostiteljskih objekata nije dovoljno velika. U Novom Sadu ipak postoje restorani koji imaju visok kvalitet hrane i ponude.

Nenad u želji da se usavrši je naučio i da oštri noževe japanskim vodenim  kamenjem što u Vojvodini, osim njega, niko još uvek ne radi. Prednost ovakvog oštrenja je velika oštrina i formiranje mikro oštrice, a da pri tome ne dolazi do oštećenja i pregrevanja oštrice noža. Kako je teško nabaviti vodeno japansko kamenje, Nenad je morao ovo kamenje uvesti iz inostranstva. Veliki broj kuvara kod njega oštri noževe, jer kako kažu nemaju dovoljno para da svoje skupe noževe nose kod jeftinih oštrača.

kuvar-nenad
privatna arhiva

– Dobar restoran je onaj u koji ideš zbog jela koje samo oni imaju, zbog njihove autentičnosti i kvaliteta, jer to je ono zašto se ljudi vraćaju – ističe Nenad.

Nenadu je nekada, da bi napravio novi recept, bilo potrebno od 2 minuta do 2 godine, u zavisnosti od kompleksnosti jela i savršenstva poklapanja ukusa. Po Nenadovoj preporuci izdvojili smo nekoliko restorana sa kvalitetnom hranom.

– Bistro La Mer, prepoznatljiv po najkvalitetnijem mesu i odrescima u Novom Sadu, koje mozete kombinovati sa velikim izborom vina koja dolaze iz najkvalitetnijih regija Francuske, Italije i Španije.

– Corso u centru grada sa prelepom baštom i kvalitetnom autentičnom kuhinjom sa blagim italijanskim akcentom.

– Kafemat prelep prostor i zanimljiva kuhinja koja će očarati vaša čula.

– Restoran Inspiracija, autentična i kvalitetna kuhinja sa eksplozijom ukusa, kreirana od strane jednog od najboljih srpskih kuvara.

– Zak kuhinja koja je pomerala granice i dizala standarde dugi niz godina u Novom Sadu svojim kvalitetom.

Više o najboljim novosadskim pljeskavicama

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

94 Shares
Share via
Copy link