Koronavirus Vesti

Fajzer najavio uvođenje 3. doze vakcine, bolja zaštita od novih sojeva koronavirusa

Direktor kompanije Fajzer Albert Burla nedavno je najavio da će se u proces vakcinacije uvrstiti treća doza, koja bi mogla dati jači imunološki odgovor, od 10 do 20 puta, te da će se na taj način pružiti bolja zaštita od širenja novih sojeva.

Iako i dalje nema zvanične potvrde, pretpostavlja se da je treću dozu vakcine najbolje primiti tri nedelje nakon druge doze.

U izjavi za portal Mondo, o ovoj temi govorio je epidemiolog Radmilo Petrović. Za njega ovakva vest nije iznenađenje, a najavio je da će verovatno i drugi proizvođači uvesti treću dozu čim utvrde u kom vremenskom periodu ju je najbolje primeniti.

Ako niste znali, prva doza je samo priprema organizma, druga zapravo stvara antitela, a treća će „sigurno biti uvedena i ona će zaista predstavljati revakcinu“.

– To je očekivano da se uvede jer to su osnovi principi vakcinacije. Nema vakcine koja ne zahteva revakcinu. Na primer, najkvalitetnija vakcina na svetu koja se koristi 90 godina je vakcina protiv tetanusa. Ona daje najduži imunitet, ali ipak, preporuka je revakcinacija – rekao je dr Petrović.

Kada će se davati druga doza, zavisi od vrste vakcine i na to koliko će dugo trajati imunitet. Zbog toga, treba najpre ustanoviti koliko imunitet nakon druge doze traje, zatim na osnovu toga rasporediti treću dozu.

– Budući da se vakcine protiv korone još uvek kratko primenjuju, dužina imuniteta nakon druge doze tek treba da se utvrdi. Zavisno od toga koliko će imunitet na koronu posle druge doze vakcine trajati,treća doza se može davati nakon tri nedelje, šest, devet ili 12 meseci, kod nekih čak i posle godinu i po – kaže epidemiolog.

Kod većine vakcina, treća doza daje se nakon šest meseci od prve doze, objašnjava Radmilo Petrović.

– Za neke je standard da se druga doza daje nakon mesec, a treća nakon šest meseci. Ali, kod nekih drugih vakcina, kao što je vakcine protiv hepatitisa B treba što pre stvoriti zaštitni nivo i zato se daje tri puta za mesec dana – kaže epidemiolog.

radmilo petrović
Printscreen

Pretpostavlja se da će imunitet od kineske vakcine trajati najduže, zato što ona ima produženo dejstvo, smatra on.

– Treba joj najviše vremena da stvori imunitet, ali nakon toga on najduže traje. Ipak, to su sve pretpostavke i tek treba da se potvrdi kada će treća doza biti potrebna kod Sputnjika, kada kod Fajzera, kada kod Sinofarma. Sve zavisi koliku zaštitu budu davale, verovatno će za sve biti različito – objašnjava epidemiolog.

Budući da je veliki broj građana već primio drugu dozu vakcine, mnogi od njih brinu se da li će treću dozu moći da prime u odgovarajućem periodu ili će zakasniti za to.

– Oni koji su već primili drugu dozu, ne treba da brinu da treću neće dobiti kasno. Zapravo nikada nije kasno, već je samo stvar u tome da momenat bude idealan i da zaštita bude što jača. Ćelije imaju imunološko pamćenje i što se više puta revakcinišemo, to je zaštita bolja. S druge strane, treba izvagati da se treća doza ne dobije prerano, kako efekat ne bi bio umanjen – kaže dr Radmilo.

Da podsetimo, kompanija Fajzer je povodom otkrića o trećoj dozi sprovela novo istraživanje, u kojem će ubuduće nadgledati bezbednost i efikasnost treće doze u dve starosne grupe. U jednoj grupi učestvovaće osobe od 18 do 55 godina, a u drugoj osobe od 65 do 85 godina. Oni su takođe učestvovali i u Fajzerovom početnom kliničkom ispitivanju, kada su primili dve doze vakcine u razmaku od tri nedelje.

Fajzer takođe planira da započne ispitivanje kako bi utvrdili deluje li modifikovana verzija vakcine protiv južnoafričke varijante koronavirusa. Kako koronavirus mutira, tako će se verovatno i vakcine morati menjati.

– Svake godine morate se vakcinisati protiv gripa, a tako će biti i s kovidom. Za godinu dana moraćete da odete da se vakcinišete protiv kovida kako bi se zaštitili na godinu dana – rekao je Burla, direktor Fazera.

Njegove izjave sugerišu da će kovid 19 ostati među nama čak i kad se pandemija završi, zbog čega će biti potrebno sprovoditi dodatne studije, kako bi se ustanovilo kada je najbolji trenutak za ponovno vakcinisanje.

Fajzer: Možda će biti potrebna i treća doza, a vakcinacija svake godine

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
32 Shares
Share via
Copy link