Srbija Vesti

Dr Kon odlazi u penziju: Usklađujem se sa odlukama države, neću da stojim na putu

Predrag-Kon-omikron
Printscreen/YouTube/Novo jutro

Bivši član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa i savetnik u Zavodu za javno zdravlje, epidemiolog doktor Predrag Kon obratio se javnosti putem medija najavivši da u ponedeljak 26. decembra odlazi u penziju.

On je u intervjuu za Kurir osvrnuo na svoj četiri decenije dug rad u zdravstvu, a dotakao se naravno i nezaboravne teme koja je svima nama zagorčala život protekle tri godine.

– Usklađujem se sa odlukama države, a ako one dolaze od ministarke zdravlja, smatram da ni u kom slučaju ne treba da stojim na putu. Sama činjenica da je to postalo javno, da su počeli da se pišu spiskovi ko treba u penziju, za mene je bio poziv da se priklonim takvoj odluci – kazao je dr Kon.

On je pokušao u nekoliko reči da opiše 40 godina radnog staža, rekavši da je to bila “borba sa vetrenjačama”.

– Punih 40 godina nisam uspeo da doprem do svesti društva značaj institucija javnog zdravlja i borbe za očuvanje narodnog zdravlja. Ljudi ne znaju šta radi epidemiolog, niko nas ne vidi dok ne dođe kriza – kazao je Kon.

Degradacija preventivne medicine jasno se vidi kroz finansiranje, objašnjava dr Kon, te ističe kako direktori zavoda ne mogu svakog meseca da se bore na koji način će podeliti plate, “dok ostali, kliničari, mirno dočekuju plate iz budžeta”.

Nije mogla da se zaobiđe tema pandemije, njegov rad u Kriznom štabu, a Kon je ispričao kako je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić imao “verbalne konfrontacije, ali na kulturnom nivou”.

– Ne mogu ništa da joj zamerim, osim kad nije poslušala ono što smo predlagali – istakao je on.

Jasno je rekao kako je Krizni štab na samom početku pandemije imao ogromnu podršku države, ali da je komunikacija nakon prestanka vanrednog stanja “nekad bila prilično zaoštrena, ali prihvatljiva”, te da je prestanak vanrednog stanja u društvu pogrešno shvaćen kao kraj pandemije.

Takođe, što se njegove lične pozicije u Kriznom štabu tiče kratko je zaključio: “Moja politika je politika epidemiologa”.

Brnabić: Pandemija korone je mačji kašalj spram onoga što nas čeka na zimu

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link