Koronavirus

Dr Radovanović najavio kraj agonije: Ovo je poslednji talas, posle marta živimo normalnije

radovanovic
Printscreen

Epidemiolog Zoran Radovanović veruje da je ovo poslednji veliki talas koronavirusa i da nam već idućeg meseca predstoji završetak ove dvogodišnje agonije. Svoje prognoze on zasniva na pretpostavci da virus neće napraviti neke radikalnije mutacije u narednom periodu.

– Moguće je još, ako bi došlo do radikalnih mutacija, ali ne verujem. Imaćemo nove sojeve, ali neće biti dramatičnih promena, tako da će posle marta početi da se živi normalnije – rekao je Radovanović za novi broj Nedeljnika.

Za naredni period on je najavio i drugu generaciju vakcina koje će biti u stanju da štite od različitih sojeva, za razliku od dosadašnjih koje su pravljene na osnovu originalnog soja koronavirusa.

– Tako da će sve zavisiti od nas. Ovde je problem što je za razliku od nekih bolesti koje ostavljaju trajni imunitet, ovde imunitet relativno slab i meri se posle preležane bolesti mesecima… Najbolje je ako se čovek i zaštiti vakcinom i preleži (bolest) – rekao je Radovanović.

On je objasnio da će s obzirom da imunitet nema trajni karakter ostati potreba, kao kod gripa, da se ljudi povremeno vakcinišu, najverovatnije na nekoliko godina.

– Niko neće biti teran da se vakciniše i to antivakcinaši zloupotrebljavaju, neće biti prinude, niko neće decu, pa čak ni odrasle primoratavi na to – dodao je epidemiolog.

Radovanović: Osiromašeni uranijum apsolutno nije izazvao obolevanje od raka

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
32 Shares
Share via
Copy link