Koronavirus

Fajzer: Možda će biti potrebna i treća doza, a vakcinacija svake godine

Izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla izjavio je da se nada da bi dodatna, treća doza ove vakcine protiv kovida19 mogla dodatno da pojača imunološki odgovor, te da bi tako mogla da pruži bolju zaštitu od novih varijanti koronavirusa.

„Verujemo da će treća doza pojačati imunološku reakciju za 10 do 20 puta“, kaže Albert Burla.

Novo istraživanje nadgledaće bezbednost i efikasnost treće doze u dve starosne grupe. U jednoj grupi učestvovaće osobe od 18 do 55 godina, a u drugoj osobe od 65 do 85 godina. Oni su učestvovali i u Fajzerovom početnom kliničkom ispitivanju. Tokom tog ispitivanja učesnici su primili dve doze vakcine u razmaku od tri nedelje. Isti interval doze je ono što se trenutno preporučuje.

Fajzer takođe planira da započne ispitivanje kako bi utvrdili da li modifikovana verzija vakcine deluje i protiv južnoafričke varijante koronavirusa. Kako koronavirus mutira, tako će se verovatno i vakcine menjati i prilagođavati. Isto se događa i s gripom koji se menja iz godine u godinu, pa se tako stalno unapređuju i cepiva protiv gripa kako bi bila efikasna.

„Svake godine morate se vakcinisati protiv gripa, a tako će biti i s kovidom. Za godinu dana moraćete da odete da se vakcinišete protiv kovida kako bi se zaštitili na godinu dana“, rekao je Burla.

Njegove izjave sugerišu da će covid-19 ostati među nama čak i kad se pandemija završi. Uz to će biti potrebno sprovoditi i dodatne studije kako bi se ustanovilo kada je najbolji trenutak za ponovno vakcinisanje protiv koronavirusa, prenosi NBC njuz.

Severna Koreja sajber napadima pokušala da ukrade podatke o Fajzer vakcini

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

86 Shares
Share via
Copy link