Magazin Srbija

Trudnica sama sebi plaćala doprinose da bi je poslodavac prijavio

Snežana Pešović
FOTO: N1 / SCREENSHOT

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prokomentarisala je slučaj Snežane Pešović, koji je posle četiri godine pravne borbe dobio svoj epilog, potvrđen i na Apelacionom sudu.

Naime, Apelacioni sud potvrdio je presudu u korist trudnice Snežane Pešović koja je sama plaćala doprinose kako bi je poslodavac prijavio, a Janković je za RTS rekla da je to jasna poruka suda da je diskrimnacija zabranjena i da je nejednak položaj žena na tržištu rada u vezi sa trudnoćom i materinstvom nedozvoljen.

Ovo je presuda nakon ponovljenog suđenja… Prethodno je prvu presudu Višeg suda, koja je takođe bila u korist Snežane Pešović, Apelacioni sud vratio na ponovno odlučivanje, jer, kako je navedeno, nije bilo dovoljno jasno zbog čega je gospođa Pešović diskriminisana.

– Skoro četiri godine su prošle. Sa Snežanom smo radili na ovom slučaju. Apelacioni sud je potvrdio presudu i to je, kao što je rekla Snežana poruka svim ženama – navela je Janković.

Dodala je da je moguća pobeda pravde i vladavina prava i istakla da je presuda mnogo važna jer pokazuje da je pravljenje razlika u vezi sa trudnoćom i materinstvom nedozvoljeno.

Jankovićeva je upitala ko bi potpisivao blanko sporazume ako nije ucenjen i podsetila da je Snežana i zbog necelovitih uplaćivanja doprinosa imala otežano ostvarivanje zdravstvene zaštite.

Pozvala je sve da se obrate institucijama jer je, kaže, ovo je ohrabrenje svim ženama da prijave diskriminaciju uz napomenu da su najčešće diskriminacije žena na tržištu rada.

– Ovo je tipičan primer prijava koje pristižu mojoj instituciji. Zdravstveno stanje i starosno doba se u poslednje vreme prijavljuju, najčešće je višestruka diskriminacija u pitanju – navela je poverenica.

Podsetimo, duže od decenije Snežana Pešović je radila „na crno“, a kad je ostala u drugom stanju tražila je od poslodavca da je prijavi, jer joj je zdravstvena knjižica bila neophodna. Poslodavac ju je prijavio, ali uz uslov da sama plaća doprinose.

I kada se na kraju meseca podvuče crta ona je poslodavcu praktično plaćala što radi – mesečno mu je davala 4.000 dinara više nego on njoj. Ona je poslodavcu plaćala 30.000 mesečno, a od njega dobijala 26.000. I dok je bila na porodiljskom odsustvu, dobila je otkaz.

Izvor: Tanjug, 021

Trudnici u Novom Sadu kontrola u busu naplatila kaznu 1650 dinara za jednu stanicu

OGLAS

94 Shares
Share via
Copy link