Magazin Svet

Transrodnu osobu izbacili iz ženske teretane: „Očajna sam, nema druge reči“

transrodna osoba
Foto: Chek News

Transrodna žena iz Kanade, Brigid Klajn Simpson, očajna je nakon što joj je rečeno da više ne može da koristi teretanu namenjenu ženama, u koju od skoro odlazi.

Najpre je dobila toplu dobrodošlicu kada se učlanila u teretanu u Parksvilu u Britanskoj Kolumbiji.

Međutim, svega nekoliko dana kasnije pozvonio joj je telefon i rečeno joj je da je teretana „napravila grešku“ i da više nije dobrodošla u ženski fitnes centar, piše Telegraf.rs.

Topla dobrodošlica i hladan tuš

Brigid je navela da je bila veoma uzbuđena jer je pronašla teretanu samo za žene, a osoblje je učinilo da se oseća veoma dobrodošlo.

– Jedna od zaposlenih tamo me je pozdravila i bila je veoma fina. Odmah je videla da sam trans i rekla mi je da ću tu biti dobrodošla, kao i da ću u njihovom prostoru biti bezbedna i čak me zagrlila – rekla je.

Posle pozitivnog iskustva odmah se učlanila i počela da trenira. Ipak, nekoliko dana kasnije nešto se promenilo.

– Onda sam primila poziv od iste osobe koja je rekla „Izvinite, napravili smo grešku, ne bi trebalo da budete ovde, ali ste dobrodošli u našoj mešovitoj teretani“. Samo sam prekinula vezu, bila sam baš očajna, nema druge reči.

Vlasnik teretane, Dejl Nagra, naveo je da je Brigid dobrodošla da trenira u drugim njihovim objektima i insistira na tome da „kompanija ne diskriminiše“. Prema njegovim rečima, teretana se brinula o tome kako se osećaju mlade devojke koje treniraju kod njih.

Brigid se nikada nije osećala prijatno u teretanama u kojima treniraju i muškarci. Kaže da razume da nekim ljudima nije prijatno njeno prisustvo „na prvu loptu“, ali da je sve što je potrebno, edukacija.

– Jednom kad shvatite da su trans žene – žene, trans mušlarci – muškarci, nebinarni ljudi su ono što kažu da jesu. Ako vam je i posle toga neprijatno, to je do vas, ne do mene. Ja sam to što jesam, toliko je jednostavno. Samo izgledam drugačije, to je sve – kaže Brigid.

Izvor: Telegraf.rs

Transrodna osoba pobedila na lokalnom izboru za mis, kritika ogorčena, pobednica puca od ponosa

98 Shares
Share via
Copy link