Balkan Magazin

Trudnica koja nije ni znala da je trudna porodila se u toaletu hrvatskog Nacionalnog parka

trudnica
Foto: HGSS

Neverovatno.

Regionalni mediji su prethodnih dana prenosili informacije o turistkinji Nataši iz Luksemburga koja se porodila u toaletu Nacionalnog parka Paklenica u Hrvatskoj. Ova vest privukla je pažnju javnosti zbog jednog detalja – Nataša je izjavila da uopšte nije znala da je trudna.

Međutim, čini se da je istina malo drugačija.

Naime, novinari su došli do saznanja da je novopečena majka nedavno raskinula sa dečkom, sa kojim je i zatrudnela, kao i da je trudnoću krila od porodice. U međuvremenu je sa novim izabranikom krenula na odmor u Hrvatsku, gde se porodila u toaletu. Ovu su detalji priče Nataše iz Luksemburga.

Kako su lokalni mediji preneli, mladu 22-godišnjakinju iz Luksemburga iznenada su u toaletu uhvatili trudovi.

Uz asistenciju člana porodice i rendžera parka, Nataša je rodila zdravu devojčicu.

„Danas u 14.51, naši dežurni spasioci su dobili dojavu o porođaju u objektu Lugarnica u NP Paklenica. Pre dolaska tima HGSS-a, mlada strana državljanka rodila je devojčicu uz asistenciju radnika Nacionalnog Parka“, navela je u saopštenju Gorska služba spasavanja u subotu, 29. jula.

Služba je u saopštenju navela kako je u ovom nesvakidašnjem poduhvatu učestvovalo sedam članova ekipe Gorske službe i ceo tim lekara.

Na društvenim mrežama odmah su osvanule fotografije sa lica mesta, gde se vide beba i žena na nosilima.

Dežurna lekarka porodilišta u Zadru rekla je da su beba i majka dobro, kao i da će se u Hrvatskoj zadržati još nekoliko dana dok se ne obavi sva potrebna dokumentacija za dete.

Iznenadni porođaj

Sled događaja sve je iznenadio, posebno što dežurni spasioci nisu bili opremljeni za takve intervencije.

Prvu medicinsku pomoć trudnici su pružile anasteziolog Adela Ušanović i ginekolog Dora Perinčić, koja se suprugom načelnikom Gorske službe Markom Rakovcem i svojom četvoromesečnom bebom nalazila u kući kad je pozvana pomoć.

Dora je bez razmišljanja uzela svoju lekarsku torbu, i sa suprugom i svojom bebom, koju doji, krenula da pomogne porodilji.

„Beba je bila dobro, dok je porodilja bila u dosta lošem stanju usled krvarenja, ali kada je primila infuziju koju joj je i pre mog dolaska dala doktorka Ušanović stanje joj se poboljšalo, dok sam ja prerezala pupčanu vrpcu u sterilinim uslovima te dodatno pregledala rodilju. Srećni smo da je sve proteklo u redu i da se radilo o uspešnom porođaju, a samo spletom srećnih okolnosti su porodilji na tom nepristupačnom terenu bile dostupni i lekar anesteziolog i ginekolog. Porodilja se ubrzo nakon prve pomoći oporavila, te je celim putem do Hitne pomoći bila stabilno, i u kontaktu sa nama“, kazala je Perinčić.

Prema njenim rečima, na svašta je navikla, ali to je bilo iznenađenje.

„Odmah sam pregledala bebu koja je spavala, dok je majka već bila poremećene svesti, a kad nam se dostavila potrebna oprema i lekovi, pružili smo joj prvu pomoć i infuziju te je transportovali i nosilima prenesli do kola Hitne pomoći. Koleginica Branka je nosila bebu, ja sam držala infuziju. Sve je odlično završilo. Mislim da je porodica porodilje bila u najvećem šoku, ali verujem da će brzo sve doći na svoje“, kazala je Ušanović.

Ona kaže da se ceo tim prvi put susreo sa takvom intervencijom.

„Devojčica je dobro, čini mi se da je, onako od oka, rođena u terminu, nešto je malo manje težine od proseka, ali to je zaista bila tek moja procena“, kazala je Perinčić.

Kazala je da je majka nakon porođaja bila u emotivnom šoku, ali da su i ona i partner bili zatečeni, posebno zbog činjenice da Nataša, kako je naglasila, nije uopšte znala da je trudna.

Uprkos njenoj tvrdnji, ginekolozi napominju da je nemoguće da žena ne zna da nosi dete.

„Nemoguće da nije znala da je trudna“

„Ako je sa ženom sve u redu, ona će najkasnije nakon pet meseci znati da je trudna. Krvarenja može biti, ali to nije menstruacija, i takvo krvarenje uglavnom traje prvih nekoliko meseci. S pet meseci se već osete pokreti deteta, koji su jači što trudnoća više odmiče i obavezni su. Pri kraju trudnoće ti su pokreti deteta su toliko jaki, da je nemoguće da ih trudnica ne oseti“, naglasio je ginekolog Marko Dražen Mimica iz Klinike za ženske bolesti i porođaj Kliničko-bolničkog centra u Splitu.

Ipak, nakon što je u ponedeljak posetila dete u pratnji svoje majke i porodičnog prijatelja, Nataša je lekarima priznala da je znala za trudnoću.

„Mi smo bili zatečeni izjavom da nije znala za trudnoću. Posle nam je ipak rekla da je znala, a ima i dosta slika na društvenim mrežama na kojima se vidi kako se ipak odeva da bi sakrila ipak vidljive znakove trudnoće. Nismo tu da dajemo ocene, dete je dobro. Majka u dobroj formi. Žena je državljanka EU i nisu ni sporni troškovi bolnice, na kraju za porođaj je to i manja stavka. Ali zašto po Velebitu ići po takvim uslovima, nismo mi koji treba da postavljaju takva pitanja. Bebica je dobro, analize su sve odrađene, ipak će ostati kod nas dan dva, i to nije ništa strašno“, saopšteno je iz bolnice.

Prijatelj njenog oca Boris, kod kojeg je letovala u Karinu nedaleko Obrovca, novinarima je kazao da je nedavno raskinula s dečkom i da je sa novim došla na letovanje.

„Svi smo još uvek u šoku, ali najvažnije da se sve dobro završilo, da je malena dobro. Sve drugo će se rešiti. Porodicu poznajem već godinama, Natašin otac i ja smo zajedno radili u Luksemburgu i ovo je prvi put da su posetili Hrvatsku. Veliki su obožavaoci Vinetoua i zato smo organizovali taj izlet na Velebit. Niko od nas, ni u najluđim snovima, nije mogao zamisliti da će se dogoditi ovo što se dogodilo, da ćemo se vratiti s detetom. Ljudi nas pitaju zašto smo trudnicu vodili na planinu. Pa niko od nas nije znao da je trudna, shvatite, situacija je za svih bila šokantna. Pogotovo za njene roditelje i sadašnjeg dečka s kojim se u vezi nekoliko meseci“, rekao je Boris za Zadarski.hr., a prenosi Nova.rs.

Takođe je rekao i šta se tačno dogodilo na planini.

„Kad smo stigli, ona se požalila da joj nije dobro. Jako je povraćala, ali pretpostavili smo da joj je pozlilo od uspona. Ništa posebno na njoj se nije videlo, pa vidite je i danas, svega nekoliko dana kasnije. Međutim, porođaj je već bio počeo, a moja žena i njena majka bile su babice. Ubrzo je došla ekipa iz Parka, a onda i sve druge službe. Meni je još uvek sve to neverovatno, objašnjenja nema ni njena porodica. Da li je ona to tajila, teško je govoriti i njenima najbližima, a kamoli nama. Ponavljam, najvažnije da je beba dobro. Sve drugo je život i iznenađenja koje on donosi, u ovom slučaju to je ova malena devojčica“, zaključio je Boris.

Krila trudnoću svih 9 meseci: „To je najbolja odluka koju sam ikad donela“

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link