Magazin

Trudnici u Novom Sadu kontrola u busu naplatila kaznu 1650 dinara za jednu stanicu

trudnica-kazna

Vožnja gradskim prevozom posebno je iskustvo. Nedavno smo vam pisali o slučaju kontrolora u Novom Sadu koji nisu želeli da puste putnicu iz vozila, a sada se na njihovoj meti našli i jedna trudnica.

“Lov” na švercere nije lak posao, ali svedoci smo da kontrolori katkad imaju “lak plen”, pa je tako jedna trudnica u Novom Sadu morala da plati 1.650 dinara vožnju navodno dugu samo jednu stanicu.

Trudnice, inače, moraju da imaju kartu, osim ako ne pripadaju nekoj od kategorija putnika kojima je besplatan prevoz u Novom Sadu omogućen.

Ipak, ono što je njenom suprugu koji nam se javio, zasmetalo, jeste to što kontrolor nije imao razumevanja za ženu koja je ušla na treća vrata i to u gužvu, pa je čak odlučio da je zadrži, iako je u 5. mesecu trudnuće, ako ne plati kaznu (tzv. posebnu kartu), piše Telegraf.

– Po nekom njihovom načelu, svi su dužni da imaju kartu. Ne bih se obraćao tek tako, ali sam morao zbog toga što je na takav sraman način njoj uzeto 1.650 dinara. Naravno, nisu pare problem. Problem je to što je supruga ušla na 3. vrata autobusa u kojem je inače bila i gužva, za njom je odmah ušao kondukter i rekao da mora da plati posebnu kaznu na licu mesta, a ako ne želi doći će komunalna policija – napisao nam je njen suprug Boško.

Zašto mi u Novom Sadu redovno plaćamo kartu, ako su nam busevi i dalje KRŠ?

Kako kaže, njegova žena je kod sebe imala i lekarsku dokumentaciju.

– Supruga je išla samo jednu stanicu, izašla je kod Kliničkog centra Vojvodine. Gospodin iz GSP nije joj dozvolio da kupi običnu kartu, niti da izađe iz autobusa dok ne plati 1.650 dinara. Rekla mu je da je trudnica 5. je mesec, blizance nosi i imala je svu lekarsku dokumentaciju kod sebe. Tako da je ona iz straha platila tih 1.650 dinara i izašla na stanici kod KCV – kazao je Boško.

U GSP-u su mu, dodaje, rekli da se ograđuju i jedino što su mu rekli jeste da nije trebalo da plati kartu na licu mesta.

priznanica
Kazna koju je dobila trudnica / Foto: Privatna arhiva

Novinari su kontaktirali gradsku upravu Novog Sada i dobili detaljan odgovor na pitanja u vezi sa ovim problemom.

– Odlukom o promeni cena prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju nije predviđena mogućnost da trudnice ostvaruju povlašćenu kartu u javnom prevozu, ali one mogu da ostvare pravo na godišnju kartu ukoliko spadaju u neku od kategorija korisnika navedenih Odlukom – navode iz Kabineta gradonačelnika.

Oni objašnjavaju da postoji 12 kategorija, koji mogu da nabave godišnju kartu za gradski prevoz.

1. Slepa i slabovida lica,

2. Osobe obolele od paraplegije, distrofije i srodnih obolenja, cerebralne i dečije paralize, multiple skleroze i reumatoidnog artritisa, kao i pratioci osoba sa invaliditetom koje, u skladu sa aktom izabranog lekara, imaju pravo na pratioca,

3. Deca sa smetnjama u razvoju koja pohađaju osnovnu i srednju školu ili dnevni boravak i omladina sa invaliditetom koja pohađa dnevni boravak na teritoriji Grada Novog Sada, kao i pratioci za ličnu pomoć deteta angažovani na osnovu rešenja Centra za socijalni rad Grada Novog Sada ili na osnovu akta izabranog lekara ukoliko je pratilac roditelj ili član porodičnog domaćinstva,

4. Osobe na dijalizi i sa transplatiranim organima koje koriste tuđu negu i pomoć,

5. Ratni, vojni invalidi i civilni invalidi rata, i korisnici porodične invalidnine, kao i članovi porodica poginulih u oružanim sukobima posle 17. avgusta 1990. godine,

6. Izbegla, prognana i raseljena lica kojima je zbog teške bolesti potrebna češća kontrola lekara po kriterijumima gradskog organa nadležnog za zdravstvo i socijalnu zaštitu,

7. Građani grada Novog Sada koji su stariji od 65 godina koji imaju prebivalište, odnosno boravište, na teritoriji Grada Novog Sada,

8. Dobrovoljni davaoci krvi koji su dali krv preko 50 puta – žene, odnosno 100 puta – muškarci,

9. Deca iz porodice sa troje i više dece, koja imaju prebivalište i raseljena lica koja imaju boravište na teritoriji Grada Novog Sada na istoj adresi, do kraja redovnog školovanja, a najduže do 26 godine života,

10. Studenti sa invaliditetom na predlog Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom,

11. Osobe obolele od hemofilije, cistične fibroze i drugih retkih bolesti.

12. Učesnici oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine i rata 1999. godine koji imaju prebivalište i raseljena lica koja imaju boravište na teritoriji Grada Novog Sada, ukoliko nisu ostvarili to pravo po drugom osnovu.

Pravo na socijalnu pomoć i povoljnija karta

– Takođe, ukoliko se trudnica nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, može da se obrati Centru za socijalni rad Grada Novog Sada, Zmaj Ognjena Vuka broj 13-17, radi ostvarivanja prava na novčanu socijalnu pomoć i na jednokratnu novčanu pomoć. Napominjemo da nosioci prava na novčanu socijalnu pomoć mogu da ostvare mesečnu markicu za prevoz u javnom gradskom i prigradskom saobraćaju pod povoljnijim uslovima.

Marjan je najneobičniji vozač GSP-a i svaki dan sa putnicima napravi selfi

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

163 Shares
163 Shares
Share via
Copy link