Magazin

Gospodin na bolovanju od 2008, a tužio firmu zbog diskriminacije jer mu 10 godina nisu povećali platu

ian
Foto: Linkdln

“Ne smanjuju vam hipoteku jer ste bolesni.”

Pre 15 godina Ijanu Klifordu je zbog mentalnog zdravlja otvoreno bolovanje, a četiri godine kasnije dijagnostikovana mu je leukemija. Tokom bolovanja plata mu je iznosila 54.000 funti godišnje (oko 60.000 evra), a isti iznos primao bi do svoje 65. godine.

Međutim, on je prošle godine tužio kompaniju IBM za “diskriminaciju osoba sa invaliditetom” jer mu u poslednjih 10 godina nije povećala platu.

Sud za zapošljavanje u Ridingu odbacio je njegov zahtev, a sudija mu je rekao da je kroz te godine imao “veoma značajnu povlasticu i dobar tretman u kompaniji”, prenosi Index.

Kliford kaže da su šanse da on doživi 65 “vrlo male” i da samo želi da osigura da njegov sin bude finansijski zbrinut nakon njegove smrti.

“Neko će možda pomisliti da je to velikodušan iznos, ali ti iznosi su iskazani bruto i bez poreza. Ja plaćam porez na to sve. Imam sina koji je na univerzitetu. Ne smanjuju vam hipoteku jer ste bolesni”, tvrdi on za “The Telegraph”.

Kliford je za američku softversku kompaniju Lotus Development počeo da radi 2000, pet godina nakon što ju je IBM kupio za oko tri milijarde funti. U sedptembru 2008. otišao je na bolovanje do 2013, kada se požalio što u tom petogodišnjem periodu nije dobio povećanje plate ni regres.

U aprilu 2013. IBM mu je ponudio kompromisni sporazum po kom je dogovoreno da zbog svog zdravstvenog stanja bude ostavljen na platnoj listi bez radne obaveze. Prema tom sporazumu, radnici imaju pravo na isplatu 75 odsto ranije dogovorene plate do penzije.

Dogovorena plata Ijana Kliforda bila je 72.037 funti, zbog čega je, prema tom dogovoru, godišnje dobijao 54.028 funti.

Kompanija predlaže bogatašima da se presele u Novi Sad, opis grada je teška nebuloza

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link