Lifestyle

Ishrana za koju Srbi misle da je posebno zdrava proglašena za najgoru na svetu

devojka-hrana

Ponovo je došlo ono doba godine kada svi krećemo sa pripremama za leto, odnosno sa dijetama.

Ova odluka može biti zastrašujuća, posebno ako uzmete u obzir sve popularne dijete koje su u trendu na društvenim mrežama. Međutim postoji jedna koju naročito treba da izbegavate, a to je dijeta sirovom hranom.

Ta dijeta je bila najniže rangirana od 24 plana ishrane koje je procenio panel od 30 stručnjaka u godišnjoj rang listi ishrane koju je objavio US News & World Report za 2023. godinu.

Dijeta sirovom hranom je imala najgore rezultate. Verno svom nazivu, ova dijeta zahteva da jedete samo hranu koja nije kuvana, piše Zadovoljna.

Ovo uključuje voće, povrće, pasulj, proklijala zrna, a ponekad i životinjske proizvode kao što su sirova riba ili neprerađeni mlečni proizvodi.

Prema izveštaju, nema dokaza da isključivanje kuvane hrane nudi zdravstvene prednosti, a jedenje samo sirove hrane je izuzetno ograničavajuće.

Ova dijeta takođe može učiniti korisnike konstantno gladnim jer sirova hrana često ima manje proteina i kalorija od pripremljene hrane. Ovo otežava održavanje ishrane tokom vremena, iako može doći do privremenog gubitka težine.

Druge dijete na dnu liste uključuju one koje su previše stroge ili preteške za korisnike da ih prate na duži rok ili su izostavili grupe hrane koje bi potencijalno mogle biti hranljive.

Ovo uključuje Atkinsovu i Keto dijetu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata.

Šestu godinu zaredom na vrhu liste je mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta uključuje prvenstveno hranu biljnog porekla, kao što su voće i povrće, pored pasulja, orašastih plodova, celih žitarica, morskih plodova, nemasne živine i nezasićenih masti iz ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Druge dijete koje imaju dobre rezultate, prema izveštaju su DASH, terapeutske promene načina života (TLC) i fleksitarijanska, koja uključuje prvenstveno biljnu hranu sa povremenim mesom, prenosi popsci.com.

Dijeta Jelene Dokić uz pomoć koje je bivša teniserka izgubila 53 kilograma

Share via
Copy link