Magazin Recepti

Cureki je tradicionalni grčki slatki hleb koji se priprema za Uskrs (RECEPT)

cureki-recept

Cureki je slatki grčki hleb koji je neizostavan deo uskršnje trpeze.

Slatki hleb, naime predstavlja vaskrsenje Hristovo zato što brašno, uz pomoć kvasca, postaje živo i transformiše se u hleb.

Uvek se priprema u obliku pletenice kako bi se, prema verovanjima oterali zli duhovi, dok je na sredini crveno jaje. Priprema se na uskršnje jutro, a u njemu uživa čitava porodica.

Mi vam ovoga puta donosimo recept najpoznatijeg grčkog kuvara Akisa Petretzikisa, koji smo i sami isprobali.

Sastojci:

Prva smesa

150 gr tvrdog brašna

120ml vode (sobna temperatura)

25gr kvasca

Druga smesa

200ml mleka

100gr maslaca

Kora od jedne narandže

300gr granuliranog šećera

1 kašika ekstrakta vanile

4 jaja, srednje veličine

1 prstohvat soli

Treći deo smese

850gr tvrdog brašna

100gr rastopljenog maslaca

Premaz:

1 žumance razblaženo sa jednom kašikom vode

Listići badema

Priprema:

Prva smesa

Pomešajte brašno, vodu i kvasac. Umešajte testo i ostavite nekih 15-ak minuta da naraste.

Druga smesa

U šerpicu dodajte šećer, mleko, maslac iseckan na komadiće, izrendanu koru narandže, ekstrakt vanile i granulirani šećer.

Kuvajte na blagoj vatri i neprestano mešajte dok se maslac ne rastopi i svi sastojci potpuno ne sjedine.

Pažnja! Ne želite da mešavina proključa. Sklonite čim se zagreje i ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta.

Dodajte jaja i so, pa opet umeštajte sve zajedno.

Dodajte prvu smesu u kojoj se nalazi kvasac. Mutite sve zajedno mikserom na maloj brzini.

Treća smesa

Dodajte brašno i nastavite da „tučete“ miskerom još 10 do 15 minuta.

Dodajte još rastopljenog maslaca.

Kada testo postane kao guma, onda je konačno spremno.

Posebnu posudu premažite maslinovim uljem i u nju prebacite testo. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat, sat i po da se udvostruči.

Priprema curekija:

Podelite testo na dva dela, a zatim svaki deo ponovo radvojite na pola kako biste dobili četiri jednaka dela.

Oblikujte svaki u okrugle traje veličine oko 50cm.

Spojite četiri kraja na jednoj strani tako da krenete da pletete pletenicu.

Najbolje je da svakoj traci date broj 1-2-3-4.

Preklopite traku 4 preko trake 2.

Traku 1 preko trake 3.

Traku 2 preko trake 3.

Ponovite ovaj postupak onoliko puta koliko je potrebno da stvorite lepu pletenicu.

Pažljivo prebacite u posudu za pečenje obloženu pek-papirom i sledite potpuno isti postupak za drugi cureki.

Zagrejte rernu na 150 stepeni.

Obe vekne prekrijte krpom i ostavite da se podignu oko 30 minuta.

Četkicom premažite curekije smesom od žumanceta i vode.

Pospite listićima badema.

Pecite 50-60 minuta.

Ohladite i poslužite.

Prijatno i srećan Uskrs!

Izvor: Telegraf

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

90 Shares
Share via
Copy link