Magazin Recepti

Cureki je tradicionalni grčki slatki hleb koji se priprema za Uskrs (RECEPT)

Cureki je slatki grčki hleb koji je neizostavan deo uskršnje trpeze.

Slatki hleb, naime predstavlja vaskrsenje Hristovo zato što brašno, uz pomoć kvasca, postaje živo i transformiše se u hleb.

Uvek se priprema u obliku pletenice kako bi se, prema verovanjima oterali zli duhovi, dok je na sredini crveno jaje. Priprema se na uskršnje jutro, a u njemu uživa čitava porodica.

Mi vam ovoga puta donosimo recept najpoznatijeg grčkog kuvara Akisa Petretzikisa, koji smo i sami isprobali.

Sastojci:

Prva smesa

150 gr tvrdog brašna

120ml vode (sobna temperatura)

25gr kvasca

Druga smesa

200ml mleka

100gr maslaca

Kora od jedne narandže

300gr granuliranog šećera

1 kašika ekstrakta vanile

4 jaja, srednje veličine

1 prstohvat soli

Treći deo smese

850gr tvrdog brašna

100gr rastopljenog maslaca

Premaz:

1 žumance razblaženo sa jednom kašikom vode

Listići badema

Priprema:

Prva smesa

Pomešajte brašno, vodu i kvasac. Umešajte testo i ostavite nekih 15-ak minuta da naraste.

Druga smesa

U šerpicu dodajte šećer, mleko, maslac iseckan na komadiće, izrendanu koru narandže, ekstrakt vanile i granulirani šećer.

Kuvajte na blagoj vatri i neprestano mešajte dok se maslac ne rastopi i svi sastojci potpuno ne sjedine.

Pažnja! Ne želite da mešavina proključa. Sklonite čim se zagreje i ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta.

Dodajte jaja i so, pa opet umeštajte sve zajedno.

Dodajte prvu smesu u kojoj se nalazi kvasac. Mutite sve zajedno mikserom na maloj brzini.

Treća smesa

Dodajte brašno i nastavite da „tučete“ miskerom još 10 do 15 minuta.

Dodajte još rastopljenog maslaca.

Kada testo postane kao guma, onda je konačno spremno.

Posebnu posudu premažite maslinovim uljem i u nju prebacite testo. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat, sat i po da se udvostruči.

Priprema curekija:

Podelite testo na dva dela, a zatim svaki deo ponovo radvojite na pola kako biste dobili četiri jednaka dela.

Oblikujte svaki u okrugle traje veličine oko 50cm.

Spojite četiri kraja na jednoj strani tako da krenete da pletete pletenicu.

Najbolje je da svakoj traci date broj 1-2-3-4.

Preklopite traku 4 preko trake 2.

Traku 1 preko trake 3.

Traku 2 preko trake 3.

Ponovite ovaj postupak onoliko puta koliko je potrebno da stvorite lepu pletenicu.

Pažljivo prebacite u posudu za pečenje obloženu pek-papirom i sledite potpuno isti postupak za drugi cureki.

Zagrejte rernu na 150 stepeni.

Obe vekne prekrijte krpom i ostavite da se podignu oko 30 minuta.

Četkicom premažite curekije smesom od žumanceta i vode.

Pospite listićima badema.

Pecite 50-60 minuta.

Ohladite i poslužite.

Prijatno i srećan Uskrs!

Izvor: Telegraf

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

106 Shares
106 Shares
Share via
Copy link