Magazin Srbija

Smenjena “neposlušna” tužiteljka: “Za 20 godina karijere nisam ovo doživela”

Bojana savović tužiteljka
Foto: Prinscreen / Nova S

Srpsku javnost, ali i čitavo pravosuđe, potresla je vest o smeni “neposlušne” tužiteljke Bojane Savović, koja je odluku o premeštaju u drugo odeljenje dobila nakon što je završila istragu o velikoj krađi u Elektroprivredi Srbije (EPS) i naredila hapšenje 6 lica koji su ovo preduzeće oštetili za milionsku sumu novca.

Ona nije jedina tužiteljka koja je smenjena, pošto je istu sudbinu doživela i Jasmina Paunović koja je takođe radila na ovom slučaju, a prema saznanjima Nove dosad je iz koruptivnog odeljenja “sklonjeno” sedam najiskusnijih tužioca, zaključno sa poslednjim prebačajima.

Nakon što je viši javni tužilac smenio dve svoje zamenice iz Posebnog odeljenja za korupciju, u subotu, 25. februara, je održan i protest advokata ovim povodom ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu, a sinoć je tužiteljka Savović gostovala u “Utisku nedelje” gde je iznela svoje viđenje o ovom slučaju.

“Nisam nikakvu molbu za premeštaj podnela”

Tužiteljka Bojana Savović, koja je radila na predmetu malverzacija na štetu EPS-a, a potom i prebačena u drugo odeljenje, rekla je da nikada za 20 godina karijere tužioca nije doživela da joj se oduzme predmet na kojem je radila i da se da nekoj drugoj osobi, niti zna da je neko od njenih kolega imao takvo iskustvo, prenosi N1.

Gosti “Utiska nedelje” ocenili su da bi slučaj tužiteljke Savović “pojeo mrak” da se nije oglasila u medijima.

– Tužilac je više puta na kolegijumima, zadnjih nekoliko puta, rekao da svako ko želi da pređe u neko odeljenje podnese molbu. Ja nikakvu molbu nisam podnela, a tvrdim da nisam takvu želju izrazila.

Čak, hipotetički i da sam izrazila takvu želju, vrlo mi je neobično kako je odlučila da mi tu želju usliši u momentu tako jedne velike akcije predmeta, u momentu kada sam uhapsila lica pred saslušanje koje je jedno od najznačajnijih faza krivičnog postupka – najranija. Ako tada treba da postavite prava pitanja, pravu dokumentaciju, da utvrdite svačiju odgovornost, svačiji potpis, ovlašćenja, to je ta faza – rekla je Savović u “Utisku nedelje”.

“Nisam dozvolila da mi ukaljaju ugled i 20 godina rada”

Savović je kazala je da je imala mogućnost izbora da mirno pređe u prvostepeno odeljenje kada joj je to naloženo i da joj savest bude „potpuno mirna“.

– Ja sam predmet, dok sam ga vodila, vodila sam ga savesno, a oni, od momenta hapšenja, šta su radili sa predmetom, i šta će sa njim raditi, da ni na jedan način ne uprljam svoju savest i moral. Međutim, ono što je bilo problematično je što ja nisam dozvolila da ukaljaju moj ugled i 20 godina rada – rekla je ona.

Problematično je, kako je dodala, bilo to što se oglasila i rekla da nije tačno da je sama tražila premeštaj i da nije tačno da je odugovlačila taj postupak.

– Taj odgovor je izazvao svu ovu sinhronizovanu lavinu napada, ispred tužilaštva, Stefanovićevog udruženja i Srpskog telegrafa.

Svaki dan nove izmišljotine, neistine, cure navodno neki delići informacija iz predmeta i ja sam u vrlo nezgodnoj situaciji, jer oni mogu da iznose sve iz tog predmeta, a ja ako bih se branila na bilo koji način da objasnim šta je bilo u predmetu, mene bi optužili da opstruišem istragu – rekla je ona.

Svako ko iskače iz poslušničkog modela može naleteti na “minu”

Sudija apelacionog suda Miodrag Majić kaže da je očekivao da se ovako nešto dogodi.

– Tužiteljka Bojana Savović vrlo neuobičajeno iskače iz tog činovničnog, poslušničkog profila koji je apsolutni model u državnim institucijama. a posebno u Tužilaštvu.

Umela je da ne postupa horski, da misli svojom glavom, odnosno nije neko koga je lako kontrolisati i bio je samo trenutak kada će naići na tu minu – rekao je Majić.

Podsetimo, Bojana Savović, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, završila je prošle nedelje više od godinu dana dugu istragu velike krađe u Elektroprivredi Srbije (EPS) i naredila hapšenje šest osoba za koje se sumnja da su oštetili ovo javno preduzeće za oko 7,5 miliona dolara.

Tek što je trebalo da sasluša uhapšene, njen šef, tužilac Nenad Stefanović, onemogućio joj je da dalje radi na ovom slučaju – premestio je iz odeljenja za korupciju i oduzeo joj istragu.

“Ukoliko vas nije lako kontrolisati – opasni ste za sistem”

Majić je gostujući u „Utisku nedelje“ rekao da, nažalost, nije bio zatečen njenim oduzimanjem predmeta vazanim za malverzacije u EPS- u ni u prvom trenutku, a ni sada.

On je naveo da se sa tužiteljkom Savović sreo na jednom skupu neposredno pre ovih dešavanja i da joj je rekao šta će je čekati u narednom peridu.

– Ja je poznajem samo površno, ali sam primetio da ona vrlo neuobičajeno iskače iz tog profila činovničnog, poslušničkog koji je apsolutni model u državnim institucijama a posebno u Tužilaštvu.

Ona je umela u nekoliko navrata disonantno da reaguje tokom ustavne reforme, umela je da ne postupa horski, da misli svojom glavom. Tu sam već video kuda ona korača jer i ja tom ulicom koračam dugo – rekao je on.

Bilo mi je jasno, dodao je sudija Majić, da je pitanje trenutka kada će shvatiti da Bojana Savović nije pouzdana osoba, odnosno nije neko koga je lako kontrolisati, a ako niste neko koga je lako kontrolisati – vi ste opasni za sistem i bilo je pitanje trenutka kada će naici na tu „minu“.

“Da se nije obratila javnosti, pojeo bi ju mrak”

Majić je još jednom ukazao da je ovo tek početak i da će ovakvih stvari biti sve više i da će se umesto političara sa nama mnogo češće obračunavati kolege.

On je istakao da će se tek videti šta se krije iza ove odluke šefa Višeg javnog tužilaštva Nenada Stefanovića da je ukloni sa ovog predmeta, kada se bude videlo ko su branioci optuženih, čije su firme bile povezane sa tim, da li je i zašto to nekome smetalo.

– Ovo je apsolutno neverovatan način, skidanje čoveka u sred predmeta to je kao da bi vas skinuli 10 minuta pred emisiju i premeste vas u sportsku redakciju.

To je zastrašujući mehanizam i da se Bojana Savović nije obratila javnosti i iznela čitavu priču, pojeo bi je mrak, nju bi pojeo mrak u figurativnom smislu i mi ništa ne bismo saznali o ovome – zaključio je Majić.

Šta radi državno veće tužilaca?

Pravnica Sofija Mandić zapitala je gde je državno veće tužilaca koje ima ustavnu obavezu da štiti samostalnost tužilaštva i tužilaca.

– Na njihovom sajtu ne možete da nađete ništa, ja uopšte ne mogu da ne znam da li su oni živi. Poslednji zapisnik sa sednice je iz aprila prošle godine – rekla je Mandić.

Dodala je i da poverenik za smaostalnost, dakle jedna poseban organ nije se oglasio javno, te da je na delu potpuni muk iz državnog veća tužilaca.

Mandić ocenila je da je VJT, saopštenjem da je Savović kao zamenik tužioca samo „obrađivač predmeta“ tužilaštva i da je to što je davala izjave medijima u prethodnih nekoliko dana politički i lični čin, uputilo „još jednu uvredu na račun Savović“.

– Ona je već u nekom prethodnom periodu, poslednji put kada smo bili u Medija centru pre samo petnaestak dana, rekla “U tužilaštvu je situacija takva da svako, u svakom trenutku, može da vam uzme predmet na kome radite i da vam za to ne da nikakvo obrazloženje”. I to joj se desilo desetak dana kasnije – rekla je Mandić.

Prema njenim rečima, kritički ton prema položaju tužilaštva i tužilaca, zajedno sa nekim osetljivim stvarima iz predmeta koje Savović možda nije smela da zna, „naprosto su se sklopile kao slagalica“.

– I tako je došlo do te odluke da ta osoba mora da bude odstranjena – kazala je Mandić.

Izvori: N1Nova

Tužiteljki koja je godinu dana radila na milionskim krađama u EPS-u oduzet predmet

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
393 Shares
393 Shares
Share via
Copy link