Svet Vesti

Tužiteljki koja je godinu dana radila na milionskim krađama u EPS-u oduzet predmet

visi-sud
Foto: N1

Tužiteljka Bojana Savović koja je vodila istragu u vezi s EPS, a koja je 22. februara rezultirala hapšenjem šest osoba, više nije u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva.

U pomenutom tužilaštvu navode da je premeštena na vlastiti zahtev, dok Savović to izričito negira.

Više javno tužilaštvo u Beogradu tvrdi da su netačne informacije koje su se danas pojavile u medijima da je zamenica Višeg javnog tužilastva u Beogradu Bojana Savović „smenjena“ i da joj je „oduzet“ predmet u vezi sa zloupotrebama u EPS-u te navodi da je ona sama izrazila želju da bude premeštena.

„Tačno je da je Savović redovnom izmenom godišnjeg rasporeda, a po sopstvenoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da je pored Savović, još jedna zamenica javnog tužioca iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije prebačena u Odeljenje za opšti kriminal, dok je treća zamenica iz Odeljenja za opšti kriminal prebačena u Odeljenje za maloletnike.

Tužilaštvo napominje da je realizacija krivičnog predmeta „EPS“ i hapšenje osumnjičenih izvršena po nalogu Višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i prvog zamenika za suzbijanje korupcije Brankice Marić, kako bi se postupanje ubrzalo, a s obzirom na to da je pomenuta zamenica odugovlačila predistražni postupak.

Saslušanja osumnjičenih u tom predmetu trenutno su u toku, a nakon okončanja saslušanja, javnost će biti obaveštena o daljem postupanju, navodi Tužilaštvo.

Savović: Netačni navodi Tužilaštva

Tužitetljka Bojana Savović za Euronews Srbija kaže da su navodi da je izrazila želju da radi u drugom odeljenju netačni i demantuje da je odugovlačila predmet.

– Apsolutno su netačni i navodi Tužilaštva da sam na bilo koji način odugovlačila predmet. Predmet je bio sve vreme u SBPOK-u, a ne u Tužilaštvu, održan je veliki broj sastanaka i konsultacija, a kao dokaz imam sačuvane mejl prepiske sa inspektorima SBPOK-a i urgencije koje sam im upućivala – navodi ona.

Ističe da je nejasno i da, ako je po navodima Tužilaštva odugovlačila rad na predmetu, zbog čega su, kako kaže, čekali da uhapsi lica, pa da je onda prebace u drugo odeljenje.

Reagujući na ove tvrdnje Tužilaštvo navodi „da predmet EPS, kao i svi drugi predmeti po kojima se postupa, nije predmet jednog određenog zamenika, već Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje ga realizuje u saradnji sa drugim državnim organima koji sprovode krivično gonjenje“.

Član Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić rekao je povodom ovog slučaja za Euronews Srbija da mu se čini da je saopštenje VJT u priličnoj meri protivrečno i da su pojedini delovi nesaglasni.

– Sa jedne strane se tvrdi da je koleginica Savović tražila premeštaj, a onda nakon toga se implicira da je njeno postupanje bilo neodgovarajuće, što bi ukazivalo na to da je ona zamenjena u tom predmetu, odnosno da je dodeljen drugom – navodi Ilić.

Dodaje da je krajnje neuobičajeno da kada imate realizaciju nekog predmeta i kada jedan tako važan predmet dovedete skoro do sudske faze postupka da u tom trenutku promenite zamenika javnog tužioca koji postupa u tom predmetu.

Podsetimo, pojedini mediji su prethodno objavili da je Savović smenjena nakon što je duže od godinu vodila istragu oko EPS.

I opoziciona poslanica Marinika Tepić na Tviteru je objavila da je pomenuta tužiteljka smenjena i da joj nije dozvoljeno da sasluša uhapšene.

Hapšenja zbog zloupotrebe

U akciji policije i Tužilaštva juče je uhapšeno šest osoba zbog toga što su osumnjičeni za malverzacije u TE Kostolac i određeno im je zadržavanje do 48 časova. Oni su osumnjičeni da su oštetili EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako su naveli iz policije, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, policija je uhapsila V. J. (1958) odgovorno lice za građevinski nadzor JP „EPS“ ogranak TE-KO Kostolac i lice ovlašćeno ispred investitora JP „EPS“ u Kostolcu za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka, N. M. (1958) inženjera u JP „EPS“, ogranak TE–KO Kostolac, koordinator realizacije i rukovodilac projekta „Prve faze paket projekta TE Kostolac B“ i predsednik stručnog tima za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Kostolac „B““i M. L. (1957) odgovorno lice stručnog nadzora „Saobraćajnog instituta CIP“ nad izgradnjom industrijskog koloseka.

Takođe MUP je naveo da su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni B.V.S. (1970), bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“, ogranak iz Beograda, N.T. (1984), bivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac, kao i Ž.M. (1953), odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.“.

Kako se sumnja, B.V.S, N.T. i Ž.M. su u periodu od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinjavali i overili dokumentaciju u kojima su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Kostolac „B“.

Potom je, kako se sumnja, M.L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V.J. i N.M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima „Italiana Costrucioni s.p.a“ – ogranak Beograd i “ Bauwesen“ d.o.o Lazarevac.

Iz MUP-a dodaju da je na taj način pričinjena je šteta JP „EPS“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

Đedović: Ispitati svaku sumnju

Povodom hapšenja u EPS-u oglasila se i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je rekla da ne želi izjavama da utiče na rad nadležnih organa, ali da svaka sumnja treba da se ispita.

„Svaka sumnja treba da se ispita ne samo u ovom nego u bilo kom drugom slučaju. Ne želim ništa da prejudiciram. Svi treba da rade svoj posao odgovorno i savesno, to je u cilju svih nas“, rekla je Đedović za Tanjug.

Poručila je da je sigurna da će nadležni organi odraditi svoj posao u ovom slučaju kako treba.

Izvor: Euronews

Ekonomizacija je majka opstanka! Ovako nas državni vrh savetuje kako da štedimo struju i – zaradimo

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link