Srbija Vesti

Elektroprivreda Srbije više nije javno preduzeće

EPS
Foto: Nova ekonomija

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije usvojio je na sednici od 4. aprila novi Statut čime su se stekli uslovi da se to preduzeće transformiše iz Javnog preduzeća u Akcionarsko društvo zatvorenog tipa, u stoprocentnom vlasništvu države Srbije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Posle usvajanja novog statuta oglasila se i Elektroprivreda Srbije.

„Nadzorni odbor EPS usvojio je predloge izmena osnivačkog akta i novog statuta sa tri glasa za i jednim uzdržanim, kao deo procesa prelaska EPS iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo“, ističe se u saopštenju EPS.

Kako se navodi, na kolegijumu EPS odlučeno je da stručne službe kompanije iznesu pravni stav o predloženim aktima jer su utemeljeni samo na odredbama Zakona o privrednim društvima.

„Stav je stručnih službi da se na osnovu Zakona o javnim preduzećima na JP EPS primenjuje ovaj zakon, zakon kojim su određene delatnosti od opšteg interesa, a potom Zakon o privrednim društvima. Javno preduzeće može da promeni pravnu formu u akcionarsko društvo, samo ako se na to akcionarsko društvu primenjuju isti zakoni, navedenim redom. U predlogu koje je dostavilo Ministarstvo rudarstva i energetike to nije slučaj“, navodi se u saopštenju.

Usvajanju akata usprotivili su se predstavnici sindikata radnika EPS koje predvodi Milan Đorđević, kao i sindikata „Nezavisnost“, dok su odluku podržali predstavnici sindikata radnika EPS koje predvodi Branko Krsmanović.

„Usvajanje Statuta predstavlja sprovođenje Odluke Vlade RS i prvi je korak ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, a profesionalno rukovodstvo dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom“, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Pre usvajanja Statuta od strane Nadzornog odbora EPS-a, Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada RS konsultovali su se sa sindikatima.

„Nakon pažljivog razmatranja svih sugestija u Statutu je definisano da jedan član Nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih, čime se dodatno štite prava radnika, zatim je naglašeno da osim pretežne i ostalih delatnosti, EPS obavlja i delatnost – trgovina električnom energijom, takođe i da preduzeće nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika“, ističe ministarstvo.

Promena pravne forme, ističe se u saopštenju ministarstva – donosi uređenje odnosa države i upravljanja.

„Elektroprivreda Srbije je žila kucavica našeg energetskog sistema i cele privrede. Nacionalni interes je da bude snažna i nezavisna i da bude pokretač ekonomskog razvoja. Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika, a EPS će nastaviti da bude i snabdevač i trgovac električnom energijom. Profesionalizacija EPS-a treba da omogući ubrzanu realizaciju velikog broja projekata koji treba da ojačaju proizvodnju električne energije. Istovremeno, transformacija EPS-a je i prvi korak reforme naših energetskih preduzeća. Cilj Vlade RS je jačanje našeg energetskog sektora, uvođenje profesionalnog menadžmenta, poboljšanje upravljanja i unapređenje poslovanja energetskih preduzeća u vlasništvu države. Zahvaljujem se svima na konstruktivnom dijalogu“, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, navodi se u saopštenju.

Ostatak vesti čitajte OVDE.

Izvor: N1, Beta

EPS se raspada, a ona se snima za TikTok: Pokrenut disciplinski postupak protiv Maki Mačkice

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
Share via
Copy link