Svet

Tragičan vikend na Alpima, 10 ljudi poginulo u lavinama

alpi

U nekoliko lavina širom austrijskih i švajcarskih Alpa tokom vikenda poginulo je 10 ljudi, a turisti sa Novog Zelanda, Kine i Nemačke su bili među prvim žrtvama na više različitih skijališta.

Nakon nekoliko dana obilnih padavina i vetra austrijske vlasti podigle su stepen upozorenja na lavine na 4 od 5, a uprkos upozorenjima, skijališta u zapadnoj Austriji su popunjena zbog školskih raspusta u Beču, prenosi BBC.

Austrijska policija potvrdila je u nedelju pet smrtnih slučajeva, uključujući smrt 59-godišnjeg muškarca koji je koristio čistač za sneg u zapadnom regionu Tirola.

Takođe su pronađena tela ski instruktora u Sankt Antonu am Arlbergu i 62-godišnjeg muškarca koji je trčao na skijama oko vrha Hohe Ajfner.

U subotu su pronađeni mrtvi 17-godišnji Novozelanđanin, 32-godišnji Kinez i Nemac u 50-im godinama, za koje se navodi da su skijali izvan skijaških staza kada se na njih obrušila lavina.

U Švajcarskoj su 56-godišnja žena i 52-godišnji muškarac takođe poginuli zbog obrušavanja snega u jugoistočnom kantonu Graubuenden u subotu ujutro.

Švajcarska policija je saopštila da je treći član njihove grupe uspeo da pobegne nepovređen.

Lavine su uobičajene u obe zemlje, a prema austrijskim medijima samo u subotu u regionu Tirola prijavljeno je 30 lavina, a u 11 njih su bili ugroženi ljudi, navodi BBC.

Srpski planinar poderao cipele na Durmitoru, pa zvao službu spasavanja da mu donese nove (FOTO)

Izvor: Tanjug

oznake

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

27 Shares
Share via
Copy link