Svet Vesti

Lopovi se popeli na 2350 m visok vrh i ukrali kutiju za donacije iz penjačkog kluba (FOTO)

alpi

Lopovi su se u Švajcarskoj popeli na visinu od 2350 metara i prešli klance na uskim čeličnim sajlama kako bi opljačkali kutiju za donacije. Kutija pripada lokalnom penjačkom klubu koji održava najdužu zaštićenu stazu za penjanje u Švajcarskoj na prevoju Gemmi iznad sela Leukerbad.

Ruta, poznata kao Via ferrata, klasifikovana je kao ruta petog, odnosno najtežeg, nivoa. Ruta uključuje zahtevno penjanje, uključujući penjanje merdevinama pričvršćenim za vertikalnu stenu i prelaženje klanaca na uskim čeličnim sajlama.

„Kakvi su to ljudi?“ upitao se penjački klub na svojoj Facebook stranici.

„Penjački klub brine za Ferratu bez ikakve naknade, ništa ne tražimo, a sada je neko ukrao novac koji je doniran za održavanje“, požalili su se. Oni koji su otkrili krađu veruju da je bila pažljivo isplanirana unapred. Kutija za donacije pronađena je razbijena i prazna.

sef

Lopovi nisu bili samo dobri penjači, opremljeni svom potrebnom planinarskom opremom, već su sa sobom poneli i alat kako bi „grubom silom“ razbili kutiju za donacije, saopštio je penjački klub. Pretpostavlja se da su nakon pljačke nastavili svoj uspon do vrha Dauberhorna, na 2941 metar.

Policija će teško pronaći počinitelje jer je posljednjih nekoliko dana bilo savršeno vreme za penjanje pa je mnogo planinara uživalo u Ferrati. U penjačkom klubu nisu sigurni koliko je tačno novca ukradeno, ali član kluba i planinski vodič Richard Werlen rekao je za BBC da je ukradeno najmanje 400-500 švajcarskih franaka (420-520 eura).

Švajcarska je još uvek zemlja u kojoj se redovno koristi gotovina, a Švajcarci su ponosni na svoj volonterski rad na održavanju planinarskih staza. Donacije za takav trud rado daje veliki deo stanovništva. Ipak, sveprisutnost gotovine u Švajcarskoj već je dovela do niza pljački i daleko bolje zaštićenih bankomata.

Izvor: Index

Hiphoper repovao o pljački bankomata, pa uhapšen zbog pljačke bankomata (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link