Magazin Svet

Slepi muškarac i paralizovana devojka na njegovim leđima osvojili 15 planinskih vrhova

Slepi muškarac i paralizovana devojka udružili su snage kako bi zajedno uživali u planinarenju. Zajedno su osvojili 15 planina, između ostalih 4.267 metara visok vrh u Koloradu i 5.334 metra na Nepalu.

Trevor Han (42) je izgubio vid pre pet godina, a bavio se trekingom još od detinjstva.

Melani Neht (29) rodila se sa paralizom i ceo život je koristila invalidska kolica kao transport, ali je, kao i Trevor, celog života bila zaljubljena u prirodu.

trevor i melani

Jednom prilikom su se upoznali na adaptivnoj radionici i istog momenta shvatili da imaju sve što im je potrebno da putuju zajedno. Zajedno istražuju planine i staze u svojoj rodnoj državi Kolorado. Za vreme trekinga Trevor nosi Melani na leđima, a ona opisuje sve što vidi i pokazuje put.

Trevor i Melani govore da je najlepši deo trekinga to što zajednički prolaze kroz razne prepreke, koje inače ne bi mogli da prođu ukoliko bi radili odvojeno.

Trevor izjavljuje da je neizmerno srećan što može da pomogne nekome da oseti što je on osećao celog svog života.

Ko hoće – nađe način

Trevor se penje na planine i nepristupačne vrhove sa Melani na leđima.

Kako bi ostvarili svoju strast napravili su posebnu torbu za nošenje. Melani lako stane u nju i Trevor je nosi na leđima. U isto vreme, Melanijina specijalnost je ta što se ona specijalizovala za pokazivanje puta i čitanje mape.

Trevor nema problema sa penjanjem zbog svoje sposobnosti vođenja, pa oboje uživaju jedni u drugome i tako ispunjavaju svoje hobije bez tuđe pomoći.

Istovremeno, oboje su srećni što više nikome ne predstavljaju teret, a lične nedostatke pretvorili su u zajedničku snagu.

Popularnost na društvenim mrežama

Melani kaže da je najvažnija veza između njih komunikacija.

melani i trevor

Govorim mu samo o opasnostima koje dolaze na put, ali znam i šta Trevor zaista želi. Oboje želimo da nadahnemo ljude svojom pričom. Zbog toga video snimke i fotografije planinarenja sa našim iskustvom čuvamo na platformama društvenih medija.

Naš je napor da ljude izvučemo iz njihove zone udobnosti i da rade ono što zaista žele. Nije nam potreban poseban tretman. Želim da u prvom planu budu naša dostignuća, a ne kako smo ih izveli.

Nestvarna istinita priča o čoveku koji je punih 18 godina živeo na aerodromu

Mladen Borocki

Putnik, panker i stručnjak za istoriju, kulturu i običaje Islanda

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

374 Shares
374 Shares
Share via
Copy link