Lifestyle Recepti Top 10

5 sjajnih recepata sa limunom: od soka do mesa i slatkiša

Limun pita

Sastojci:

Za testo:

280 g glatkog brašna

70 g masti

70 g šećera

1 jaje

2 kašike mleka

1 kašičica sode bikarbone

Fil:

500 ml mleka

3 velike pune kašike glatkog brašna

150 g putera

200 g šećera u prahu

sok od 1 limuna i sitno naribana kora

Za glazuru:

šećer u prahu

malo soka od limuna

limun-pita-coolinarika
www.coolinarika.com

Priprema: Jaje i šećer malo izlupati žicom dok se šećer ne istopi pa dodati mleko, mast i brašno u koje je umešana soda bikarbona. Zamesiti glatko testo. Testo podeliti na tri dela, svaki deo tanko razviti na što pravilniji oblik i peći na okrenutom plehu. Izbockati kore i peći u zagrejanoj retni desetak minuta na 180 stepeni. Kore treba tek malo da promene boju, ali nikako ne smeju da porumene.

Fil spremiti tako što se brašno razmuti s malo mleka da se dobije smesa bez grudvica i u ostatak mleka se ukuva brašno da se dobije lep fil. Fil hladiti uz redovno mešanje, a kad se ohladi dodati prethodno umućen puter sa šećerom, sokom i korom limuna.

Filovati kora, fil, kora, fil, kora, fil i na kraju premazati celu pitu filom. Pitu ostaviti u frižideru 24 sata da korice odmeknu, a onda vrh pite premazati gustom masom od prah šećera i limunovog soka.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
Share via
Copy link