Magazin Srbija

Kako da od namirnica iz Lidla i za samo 2.465 dinara napravite 4 bogata ručka?

Lidl namirnice
Foto: Luftika

Koliko puta vam se desilo da krenete u prodavnicu sa 3.000 dinara, a vratite se kući skoro pa praznog cegera, ali i novčanika?

Cene vrtoglavo rastu, a primanja stagniraju, pa se u tom raskoraku moramo snalaziti. Odlučila sam da probam da tih 2.500 – 3.000 dinara maksimalno pametno iskoristim i utrošim za namirnice kojima ću spremiti što više obroka za četvoročlanu porodicu.

Da bih uspela u ovom poduhvatu i da jela budu ukusna i raznovrsna, zaputila sam se u nabavku u Lidl, jer je provereno najbolji saveznik kućnog budžeta.

Lidlova korpa
Foto: Luftika

U ovaj izazov sam se upustila sa idejom da uz svo svoje kulinarsko umeće i veštinu ekonomisanja namirnicama, mogu da spremim maksimalno 3 ručka. Međutim, konačan ishod me je vrlo prijatno iznenadio. Skuvala sam čak 4 ručka i 1 večeru za svega 2.465 dinara.

Evo i kako…

Lidl račun
Foto: Luftika

Jelovnik i spisak namirnica

Prvo sam napravila jelovnik za 3 ručka:

  1. Vekna od mlevenog mesa sa kromiprom i salata
  2. Piletina s mlincima, supa i salata
  3. Pileći medaljoni u sosu od pečuraka i povrća, krompir i salata

Zatim sam napravila spisak namirnica i krenula u Lidl.

Kupila sam:

  • 2 cela pileta od po 1,5kg
  • 750g svinjskog mlevenog mesa
  • 2kg krompira
  • Smrznut spanać u listićima 450g
  • Smrznuto povrće 450g
  • 2 kese mlinaca
  • 2 salate puterice
  • 1 neutralna pavlaka za kuvanje
  • Šampinjoni 200g
  • Luk, šargarepa

Ručak br. 1 –  Piletina sa mlincima

Pletina s mlincima
Foto: Luftika

Odlučila sam da jedno celo pile upotrebim za piletinu s mlincima. Odkostila sam ga, iseckala na komade srednje veličine i začinila.

Kratko sam obarila mlince i polovinu poređala u pekač, koji sam prethodno premazala sa malo pavlake za kuvanje.

Pimprma mlinci
Foto: Luftika

Na mlince sam stavila začinjeno meso, prelila preko njega pola neutralne pavlake, na to drugu polovinu mlinaca i stavila da se peče.

Od ostataka pileta skuvala sam supu.

Lidl ručak supa
Foto: Luftika

Pošto je pri kostima ostalo još mesa, to se lepo skuvalo u supi, pa sam ga odvojila od kostiju i ostavila po strani.

Ručak br. 2 – Vekna od mlevenog mesa

Sutradan sam spremala fašir – veknu.  Mleveno meso sam začinila i dodala mu sitno seckan crni luk.

Vekna s mesom priprema
Foto: Luftika

Razvila sam meso na podlogu, po sredini poređala polovine od 3 skuvana jaja i urolala u veknu.

Fašir vekna s jajima
Foto: Luftika

U pekač sam oko mesa poređala krompir i stavila da se peče. Uz taj ručak sam pripremila i spanać, a ostalo je i supe od prethodnog dana.

Komplet ručak fašir vekna
Foto: Luftika

Ručak br. 3 – Pileći medaljoni u sosu

Drugo celo pile sam namenila za medaljone u sosu. Iseckala sam belo meso, a batake sam ostavila da se ispeku posebno. Ostatak od pileta sam stavila da se skuva supa.

Belo meso sam izdinstala sa pečurkama i začinima i u to dodala malo neutralne pavlake.

piletina u sosu
Foto; Luftika

Kada je bilo skoro gotovo, dodala sam prethodno obarenu mešavinu povrća (karfiol, brokoli, šargarepa). Ovo jelo super ide sa barenim krompirom.

Pileći medaljoni u sosu
Foto: Luftika

Pošto deca uvek izvoljevaju da im se to ne sviđa, njima sam ispekla ona dva bataka i napravila pire krompir.

pileći bataci
Foto: Luftika

Ručak br. 4 – Pilav

Kada sam završila sa izazovom kuvanja što više jela za malo para, shvatila sam da mi je preostalo namirnica za još jedno jelo – pilav naravno.

Pilav jelo
Foto: Luftika

U kući uvek imamo pirinča i ovo jelo se u većini porodica sprema posle nedeljnog ručka od mesa koje se kuvalo u supi. Iseckala sam svo pileće meso što mi je ostalo od kuvanja u supi i shvatila da ga ima baš dosta.

Veći deo sam dodala izdinstanom luku, šargarepi i pirinču i zapekla pilav kratko u rerni.

Gotov pilav
Foto: Luftika

Preostalo meso sam namenila za večeru.

Večera – tortilje 

Tortilje su jelo koje svi obožavaju i ja ih uvek imam u kući.  Spremam ih sa mesom i pomfritom, a idealne su za “podvaljivanje”.

Lidl tortilja
Foto: Luftika

Naime, od mesa koje se ne pojede za ručak bilo da je pečeno ili kuvano može da se napravi fenomenalna večera. Tako sam i ovaj put svo preostalo meso od ručka ugrejala u tiganju.

pileće meso
Foto: Luftika

Zatim sam ga urolala u tortilju premazanu sa palvakom i senfom. U to sam dodala pomfrit i salatu, pa je ukus bio savršen.

Tortilja recept
Foto: Luftika

Posle ovog svog “eksperimenta“, kao neko ko svakodnevno kupuje namirnice za ručak i po drugim marketima, stekla sam utisak da se za jednu nedeljnu kupovinu u Lidlu može spremiti kompletan ručak više, nego da se nabavka obavlja u drugim trgovinama.

Pa, malo li je?!

Lidlov fer odnos prema zaposlenima, 4. godinu zaredom nagrađen „Top Employer“ sertifikatom

Čitajte Luftiku na Google vestima

Helena Duković

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link