Lifestyle

Hranite se ZDRAVO! Top 10 najzdravijih namirnica na svetu

Prirodno je uvek najbolje. Nosite odeću od prirodnih materijala, provodite vreme u prirodi i hranite se zdravo, namirnicama koje nam priroda direktno daruje.

Vaše zdravlje će vam biti zahvalno. Pogledajte koje su to namirnice najzdravije na svetu, i slobodno ih uvrstite u svoj svakodnevni jelovnik.

A kada ste već ovde, saznajte i sta leci kurkuma.

Limun

najzdravije namirnice limun

Samo jedan limun ima više od 100 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, koji može pomoći da povećate nivo “dobrog” HDL holesterola i ojačate kosti.

Citrusni flavonoidi koji se nalaze u limunu mogu pomoći u inhibiranju rasta ćelija raka i deluju protiv upala.

Možete dodati parče limuna u svoj zeleni čaj, koji je takođe veoma zdrav. Jedna studija je pokazala da citrusi povećavaju sposobnost tela da apsorbuje antioksidante iz čaja za oko 80 odsto. Sigurno vam je poznato da je zeleni čaj veoma bogat pomenutim antioksidantima, koji su značajni za zaštitu našeg organizma od najtežih bolesti.

Brokoli

najzdravije namirnice brokoli

Jedan srednji brokoli sadrži više od 100 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina K i skoro 200 odsto preporučene dnevne doze vitamina C – dve esencijalne hranjive materije za izgradnju kostiju. Ista porcija takođe pomaže u zaštiti protiv raka.

Tamna čokolada

najzdravije namirnice crna cokolada

Ukoliko imate naviku da jedete tamnu čokoladu barem jednom dnevno, znajte da to može smanjiti vaš krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantima koji mogu da smanje “loš” LDL holesterol i povećavaju “dobar” HDL holesterol. Štangla tamne čokolade sadrži oko 53,5 miligrama ovih flavonoida, a štangla mlečne čokolade ima manje od 14.

Krompir

najzdravije namirnice krompir

Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folata koji su značajni za izgradnju ćelije – a isti iznos se nalazi u jednoj šolji spanaća ili brokolija. Jedan slatki krompir ima skoro osam puta veći iznos vitamina A koji vam je svakodnevno potreban za jačanje imunog sistema i u zaštiti od raka. Neka se vaš krompir ohladi pre nego što ga pojedete. Istraživanja pokazuju da tako možete sagoreti blizu 25% više masnoća posle obroka, zahvaljujući skrobu koji je otporan na masti.

Losos

najzdravije namirnice losos

Losos je veliki izvor omega-3 masnih kiselina, koje su povezane sa smanjenim rizikom od depresije, bolesti srca i raka. Porcija od 85 g lososa sadrži gotovo 50 odsto vaše dnevne doze niacina, koji može da vas zaštiti od Alchajmerove bolesti i gubitka pamćenja. Uvek se odlučite za lososa iz divljine, a ne za komercijalno uzgajanog lososa koji sadrži 16 puta više toksičnog polihlorovanog bifenila (PCB) od divljeg lososa.

Orasi

najzdravije namirnice orah

Orasi sadrže najviše omega-3 masne kiseline, koje mogu da pomognu u smanjenju holesterola, od svih orašastih plodova. Omega-3 masne kiseline poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv raka; takođe mogu zaštititi kožu od oštećenja usled sunca. Melatonin u orasima pomaže u regulisanju sna. Pojedite nekoliko oraha za dezert.

Avokado

najzdravije namirnice avokado

Budući da je bogat zdravim mastima, u jednoj studiji je dokazano da avokado smanjuje nivo holesterola za oko 22 odsto. Jedan avokado ima više od 50 odsto vlakana i 40 odsto folne kiseline koji vam svakodnevno trebaju, što može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Ukoliko dodate avokado u salatu, on može da poveća apsorpciju hranljivih sastojaka, kao što je beta-karoten, od tri do pet puta u odnosu na salate bez ove super-namirnice.

Beli luk

najzdravije namirnice beli luk

Beli luk je moćan borac protiv bolesti, koji može da inhibira rast bakterija, uključujući ozloglašenu Ešerihiju koli. Alicin, jedinjenje koje se nalazi u belom luku, deluje kao potentno jedinjenje protiv upala i pokazano je da pomaže u snižavanju nivoa holesterola i krvnog pritiska. Smrvljen ili samleven svež beli luk oslobađa najviše alicina. Samo nemojte da ga prekuvate, beli luk izložen visokoj temperaturi duže od 10 minuta gubi važne hranljive materije.

Spanać

najzdravija hrana spanac

Spanać sadrži lutein i zeaksantin, dva antioksidanta važna za zdravlje očiju i uopšte za jačanje imuniteta. Nedavno istraživanje je pokazalo da kada su u pitanju voće i povrće u borbu protiv raka, spanać je jedan od najefikasnijih. Spanać je zdrav i bezmirisan dodatak svakom šejku. Pokušajte da napravite šejk od 1 šolje spanaća, 1 šolje rendane šargarepe, 1 banane, 1 šolje soka od jabuke i leda. Uživaćete!

Pasulj

najzdravije namirnice krompir

Jedenje porcije mahunarki (pasulj, grašak i sočivo) četiri puta sedmično može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 22 odsto. Ista navika može da smanji rizik od raka dojke. Što je tamniji pasulj, to više antioksidanata sadrži.

Ovo piće rešava 7 zdravstvenih problema

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

131 Shares
131 Shares
Share via
Copy link