Lifestyle

5 grešaka zbog kojih ćete najčešće odustati od dijete

Proleće je period kada se mnogi odlučuju na povratak vežbanju, ali i promenu ishrane pa su u suludoj potrazi za dijetom pomoću koje će do leta imati telo iz snova. UN dijeta, Brazilska dijeta, Mediteranska dijeta ili pak vegetarijansko mršavljenje, sve su dobre opcije. Pa ipak, zašto ne?

Ne postoji jedan režim ishrane koji će svima garantovati da će izgubiti višak kilograma nakupljenih preko uspavljujuće zime. Veliki broj dijeta deluje, ali nije svaka za svakoga, odnosno treba pomno odabrati onu koja je izvodljiva s obzirom na naš svakodnevni ritam i obaveze. Svi tragaju za idealnom ishranom u užurbanom svakodnevnom tempu, što može biti nemoguća misija, naročito ako su očekivanja nerealna i priželjkujete rezultate već idući dan. Nikakva promena ishrane neće biti funkcionalna ako istovremeno pravimo greške. Pre nego što se bacite na biranje idealne dijete, proverite koje su to najčešće zablude kada je u pitanju mršavljenje.

Očekujete da će se nagli gubitak kilograma zadržati

U nedavnom istraživanju utvrđeno je da možemo izgubiti od 5 do 10 odsto težine na bilo kojoj dijeti, ali je velika verovatnoća da će se ti kilogrami vratiti. Autorka istraživanja Trejsi Man naglasila je da je to “početno” razočaranje najčešći razlog zbog kojeg ljudi odustaju od novog režima – čak njih 90 odsto. Zbog toga je vrlo važno zapamtiti da ne postoji brzinsko rešenje kada su kilogrami u pitanju te da će se prvi “otopljeni” kilogrami vratiti.

sendvic-dijeta
Pixabay.com

Ne vežbate

Istim istraživanjem utvrđeno je da nije dovoljna samo promena ishrane već i redovno vežbanje. Novu težinu uspeli su da zadrže samo oni koju su bili istrajni u vežbanju.

Izbegavate svu hranu na lošem glasu

Iako je odlična ideja na svoj menu dodati brokoli i njemu slične namirnice, to ne znači da morate u potpunosti da se odreknete “slatkih grehova”. Prvenstveno zato što ćete, u trenutku kada ponovo odlučite povremeno da pojedete red čokolade, ubrzo vratiti kilograme. Idealno bi bilo kada biste se odlučili na smanjeni unos kalorija, a ne na naglo izbacivanje apsolutno svega što vam imalo pričinjava zadovoljstvo.

Ne pazite na veličinu porcije

U proteklih 30 godina sve se više govori o važnosti veličine obroka. Iako je ono što jedete zdravo, treba pripaziti na količinu jer bez obzira na to što se radi samo o povrću ili voću, unosite kalorije i unećete ih više nego što ste svesni ako ne obraćate pažnju na veličinu porcije.

Verujete da jedna dijeta odgovara svima

Ako je vaša prijateljica uspela da skine višak kilograma zahvaljujući određenom režimu ishrane to ne znači nužno da je ta dijeta idealna i za vas. Ne postoji jedna dijeta koja odgovara svima.

15 saveta: Doživeti stotu uz papriku, zrele banane i ljubimca

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link