Lifestyle Magazin

Vegetarijanska dijeta – zdrav način da izgubite suvišne kilograme

Vegetarijanska dijeta daje dvostruko bolje rezultate od običnih dijeta. Da li je i vas zaintrigirala ova rečenica?  Ova dijeta osim što skida kilograme, ubrzava metabolizam i poboljšava opšte zdravstveno stanje. Ova nije kao UN dijeta recepti ne sadrže meso.

Svako leto u goste bi nam došla Vesna. Ona je moja sestra od strica  i živi u Španiji već nekoliko godina. Uvek  bi je domaćinski dočekali, sa trpezom prepunom različitih specijaliteta. Poslednje put kad je bila kod nas u poseti, zapazila sam da pažljivo bira hranu i da ne jede meso.  Vesna nam je tada otkrila da je postala vegetarijanac. Moja prva pomisao je bila: „odu u beli svet i odmah dodju sa nekim njihovim fantazijama“.

Prošlo je od tada nekoliko meseci i ja sam odlučila da se izborim sa svojih nekoliko kilograma viška. Čitala sam na internetu o raznim dijetama, savetima i iskustvima. Na jednom forumu, naleteh na diskusiju o vegetarijanskoj dijeti. Kao i svaku dijetu, jedni je hvale, drugi kude. Setila sam  se Vesne i vratila mi se slika njene figure. Bila je dosta mršavija nego prethodnih godina. Pomislih, ova dijeta daje rezultate. To me je podstaklo da istražujem i čitam o ovom načinu ishrane, a na kraju da ovu dijetu i  probam.

Vegetarijanska dijeta

Sprovedena su istraživanja u Pragu, a rezultati tih istazivanja su pokazali da osobe koje se pridržavaju vegetarijanske dijete efikasnije mršave od osoba koje su samo smanjile dnevni unos kalorija. Ova dijeta reguliše metabolizam i redukuje mast iz organizma.

Ispitanike su podelili u dve grupe. Jedni su bili na vegetarijanskoj, a drugi na običnoj dijeti. Ishrana se za obe grupe bazirala na jednakom broju kalorija. Ispitanici koji su držali vegetarijansku dijetu izgubili su dvostruko više kilograma.

Sve je više ljudi koji se opredeljuju za vegetarijansku ishranu zbog njenog pozitivnog uticaja na opšte zdravlje. Ova ishrana sprečava rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Reguliše holesterol i nivo šećera u krvi. Smanjuje verovatnoću pojave visokog krvnog pritiska i kamena u bubregu.

Razlika izmedju vegetarijanske i veganske ishrane

Vegetarijanci ne jedu meso, pa čak ni ribu, ali jedu jaja i mlečne proizvode. Vegani ne jedu namirnice životinjskog porekla. Veganstvo je vrlo često više od ishrane, nešto poput životne filozofije. Vegani uglavnom izbegavaju  da nose odeću i da koriste predmete napravljene od životinjskog krzna i kože.

Vegetarijanska ishrana

Da bi vegetarijanska dijeta dala rezultate po pitanju suvišnih kilograma i zdravlja, moramo se držati odredjenih namirnica. Pitate se zar nije dovoljno izbaciti samo meso? Naravno da nije. Mnoštvo namirnica ne sadrži meso, ali su nezdrave i goje, poput keksa ili većine drugih slatkiša. Pravilna vegetarijanska ishrana bazira se na zdravim namirnicama: voću, povrću, integralnim žitaricama, orašastim plodovima,  kikirikiju, soji, jajima i mlečnim proizvodima.

Izbegavajte gazirane , ali i druge kupovne sokove. Prepuni su veštačkih šećera. Sokove pravite sami. Cedite sveže voće i povrće. Izbegavajte sve namirnice koje su na bazi belog brašna i industrijski preradjenu hranu, kao što su salame, paštete i viršle.

Vegetarijanska dijeta – jelovnik

Pošto sada već znate koje namirnice bi trebalo jesti, a koje bi trebalo izbegavati, jelovnik bi mogli sastaviti i sami. Da bih vam još malo olakšala i približila vegetarijansku ishranu predstaviću vam moj jednodnevni jelovnik.

Za doručak najčešće jedem ovsene pahuljice i mleko. Ovakav doručak daje mi osećaj sitosti. Pored toga imam mnogo više energije potrebne za obavljanje svakodnevnih obaveza. Ako ipak ogladnim pre ručka više ne posežem za čokoladicom. Pojedem oko pola šake orašastih plodova. One takodje daju osećaj sitosti, ali ne preterujte sa njima, vrlo su kalorični. Ručak bi mogao biti pasulj,  sa salatom od povrća. Za večeru bi idealan bio biljni paprikaš ili buranija. Za ukusne i zdrave obroke potrebno je samo malo mašte. Ako se nekad ipak uželite brze hrane, probajte vegetarijanske fast food obroke.

Vegetarijanska dijeta – iskustva

Većinu od vas najviše zanimaju brojke. O njima ću vam prićati nešto kasnije. Zasigurno i u vašoj okolini postoje osobe koje se deklarišu kao vegetarijanci. Obratite pažnju i primetićete da su većina od njih veoma vitki. Zar to nije dovoljna inspiracija da i vi počnete?

Vegetarijansku dijetu držim nešto više od mesec dana. Prvo što sam primetila je bolje varenje i smanjena nadutost. Kada sam držala neke druge dijete, vrlo često sam osećala vrtoglavicu i malaksalost, što sa ovom dijetom nije slučaj. Imam mnogo više energije u toku dana i sa lakoćom ispunjavam svoje radne obaveze. Do sad sam izgubila 4 kilograma, što i nije malo, s obzirom da sam pre započinjanja ove dijete imala 63 kilograma.

Rezime

Vegetarijanska dijeta nije poput drugih brzih dijeta, koje za nekoliko dana daju vidljive rezultate. Vegetarijanska dijeta je stil života, vaš dugotrajni način ishrane. To je zdrav i siguran put ka vitkoj liniji.

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link