Lifestyle

Najveći stambeni kompleks u Evropi u kojem stanari uzgajaju svoje voće i povrće

urbano baštovanstvo
Svaki stan ima pripadajuću baštu

U 23. bečkom okrugu Liesing pre pola godine useljeno je 1.100 stanova, a ono što ovaj kompleks izdvaja od drugih je pogodnost zajedničkog korišćenja spoljašnjeg prostora za urbano baštovanstvo.

Kompleks se sastoji od pet stambenih zgrada, od kojih svaka svojim stanarima nudi mogućnost baštovanstva na povišenim ili normalnim gredicama smeštenih oko objekta, ali i na krovu zgrade, piše portal Gradnja.

zacinsko bilje balkon
Na balkonima se uzgaja začinsko bilje; Foto: wabe23

Stanari mogu da beru jabuke i kajsije, a potom da u zajedničkoj kuhinji prave džemove.

Na brojnim lođama zgrade wabe23 postoji mogućnost uzgajanja začinskog bilja koje se potom može koristiti za spremanje hrane. U budućnosti, stanari će moći da sa zasađenih voćki beru jabuke, kajsije i drugo voćke kao i da u zajedničkoj prostoriji prave džemove.

Time je novi bečki stambeni kompleks postao najveći evropski kompleks urbanog baštovanstva, pri čemu nije važna samo njegova zelena komponenta, nego i podsticanje interakcije među stanarima, piše H-Alter.

urbana basta
Cela zgrada je u službi što boljeg uzgoja bijaka; Foto: wabe23

 

Stanovi i za osobe osetljivijeg socijalnog statusa

U sklopu novog kompleksa izgrađeno je između ostalog 300 pametnih stanova, 150 podsticajnih privatnih stanova, velik broj gradskih stanova za osobe osetljivijeg socijalnog statusa, različiti oblici stambenih zajednica kao i dečiji vrt.

baste oko zgrade

Nastavnik stvorio školu sa jestivim zidovima, a od problematičih đaka napravio uzorne baštovane

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


22 Shares
Share via
Copy link