Beograd Magazin

Norveška škola po projektu beogradskih inženjera u koju bi se s radošću vratili

Skola-u-Norveskoj

Na samom severu Evrope niče jedinstveni objekat od 5.000 m2, a iza ovog revolucionarnog projekta stoje srpski stručnjaci.

U poređenju sa tradicionalnim građevinskim materijalima drvo obezbeđuje znatno bržu i lakšu gradnju, sa manje radne snage i manjim troškovima izvođenja. Drvo smanjuje emisiju ugljen-dioksida, može da se reciklira i ima pozitivan uticaj na životnu sredinu.

U odnosu na sintetičke materijale, drvo je daleko primerenije i za same korisnike. Primena drveta u enterijeru pozitivno utiče na naše fizičko zdravlje i na naše raspoloženje.

Očuvanje prirode i počast starosedeocima

U sve prednosti primene drveta u savremenoj arhitekturi uverava nas škola Kautokeino u Norveškoj. Ova jedinstvena zgrada zalaže se za očuvanje prirode, ali i identiteta naroda Sami (starosedelaca Norveške).

Škola Kautokeino će u celosti biti izgrađena od drveta (osim zatvorenog bazena). Inženjeri iz beogradskog biroa ACE Arheget učestvovali u razradi ove zgrade kao odgovorni projektanti konstrukcije. Za ukupnu površinu od 5.000 m2 procenjena je zapremina drveta od 2.100 kubika. Izvođenje je u toku, a otvaranje škole je planirano za kraj 2021. godine.

ace arheget
Tim ACE Arheget čine mladi i ambiciozni inženjeri iz Srbije

Janko Maksimović koji vodi projekat kaže da je, iako objekat nije velike spratnosti, bilo značajnih izazova, pogotovu kod velikog hola škole i fiskulturne sale. “Škola je potpuno napravljena od drveta, unakrsno lameliranih panela, lameliranih stubova i greda” – navodi Maksimović za portal Gradnja.

Konstrukcija, iako velikim delom male spratnosti (P+1) sadrži i dva velika i visoka dela objekta značajnih raspona krovne konstrukcije (ulazni amfiteatar i fiskulturnu salu za odbojku). Ovde su korišćenjem drvenih elemenata konstrukcije velikih preseka (do 1,1 metara visine, a sve u cilju kako bi se savladali rasponi od preko 16 metara.

Skola-u-Norveskoj-enterijer
Lamalirani drveni paneli čine osnovni konstruktivni element

Napred u prošlost

Posebno interesantan deo objekta su amfiteatri škole projektovani tako da se ne naruši izgled drvenih površina koje su vidljive i uklopljene kao deo enterijera. Glavni vertikalni oslonac su zidovi od lameliranog drveta (CLT Walls) debljine 220 mm. Kao takvi, zidovi imaju visok stepen akustične izolacije i visoku klasu negorivosti.

Povratak u prošlost polazni je motiv kojim su se arhitekte vodile prilikom projektovanja ove škole. Naime, specifičnost kulture naroda Sami je da je oduvek bio povezan s prirodom. Upravo to pokazuje škola Kautokeino u severnoj Norveškoj. Kružni oblik škole direktno povezuje unutrašnjost sa okolinom, a napravljen je i direktan pristup sali i radionicama.

Velika višenamenska sala je svetla, udobna i dobro provetrena. Na plafonu je okrugli krovni prozor koji podseća na otvor u šatorima u kojima je tradicionalno živeo narod Sami. U velikoj sali je i otvoreno ognjište, a tu su i dugačke drvene klupe, a na njima kože irvasa – kako bi se povećala ugodnost.

Skola-u-Norveskoj-2
Drvo se koristi i kao materijal za oblaganje fasade

Staro i novo, funkcionalno i dekorativno

Pažljivom kombinacijom materijala i elemenata stvoren je skladan spoj starog i novog, funkcionalnog i dekorativnog. Najvažnije od svega, sve je napravljeno od drveta – što nam ukazuje na trend ekološki prosvećenog dizajna koji je rasprostranjen širom Skandinavije.

Škola Kautokeino na severu Norveške demonstrira brojne prednosti primene drveta kao univerzalnog građevinskog materijala. S druge strane, stručnjaci iz kompanije ACE Arheget pokazuju da domaći inženjeri i te kako imaju znanja i kompetencije da odgovore i na najsloženije projektantske izazove koje nameće međunarodno tržište.

Izvor: gradnja.rs

U netaknutoj prirodi Homoljskih planina nikla je prva kuća od konoplje u Srbiji

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

218 Shares
218 Shares
Share via
Copy link