Balkan Magazin

Priče o ženama kojima su posvećene ljubavne pesme Džonija Štulića

Branimir Džoni Štulić je bio jedna od najvećih zvezda jugoslovenske rokenrol scene. Odavno je napustio Balkan i odlučio se za usamljenički život u Holandiji. Retko priča sa kolegama, prijateljima i medijima, a kako kaže, izabrao je baš tu zemlju jer u njoj nema mnogo Jugoslovena. Od njih je pobegao kada je Azra bila na vrhuncu slave.

Ipak, Balkan ne može da zaboravi velikog Džonija. Njegove pesme svrstavaju se u opštu kulturu, ali čak i ukoliko ih znate napamet, da li ste se ikada zapitali ko su žene kojima su posvećene njegove ljubavne pesme?

Ovo su priče o njima:

Branka

Jedan od najvećih Azrinih hitova “Odlazak u noć” opisuje Štulićevu avanturu, kasnije i vezu, sa Brankom Bakarić, ćerkom političara Vladimira Bakarića. Jednom prilikom Branka je objasnila kako je nastala ova čuvena pesma, piše Balkanrock.

– Jako sam se mlada udala i razvela. Nakon razvoda sam se vratila svojim roditeljima i išla sam na neku žurku, gde sam upoznala Štulića. Sutradan je ta ista ekipa s žurke organizovala neki izlet i tamo sam se ja približila Džoniju i uspela da ga nagovorim da se ponovno nađe sa mnom. Naš prvi sastanak bio je na Mažurancu, gdje je bilo okretište autobusa broj 43, koji je povezivao Novi Zagreb s centrom grada. On je dolazio autobusom iz svog dijela grada, a ja sam ga na Mažurancu čekala u bijelom Spačeku. I onda bismo otišli u noć – ispričala je Branka, koja danas živi u Kanadi.

– On je dolazio iz svog dela grada pešice, ja iz svoga autom i kada bismo se sastali, odlazili bismo zajedno, u noć – rekla je Branka koja se pojavila u dokumentarnom filmu “Kad Miki kaže da se boji“.

Gracija

Međutim, veza sa Brankom nije dugo opstala, jer ju je Džoni prevario sa ženom kojoj je posvetio možda i najveću svoju ljubavnu pesmu – “Gracija”.

– Sećam se tog letovanja na Silbi, a sećam se i Gracije. Štulić je te večeri samo došao do mene i počeo da svira jednu strašnu, strašnu stvar. Za jedan dan napravio je dve pesme koje su se kasnije našle na albumu “Sunčana strana ulice – rekao je scenograf Dalibor Laginja u dokumentarnom filmu “Kad Miki kaže da se boji”

Suzi

A na istom tom letovanju, Džoni je u kampu upoznao i jednu Suzi iz Austrije. Bili su u kratkoj ali strasnoj vezi, a pesme koje su njoj posvećene su “Suzy F” i “Hladan kao led“.

Marina

U knjizi “Fantom slobode” navodi se da je Marina, kojoj je Štulić posvetio istoimenu pesmu, bila studentkinja istorije umetnosti iz Istre. Danas se navodno bavi lončarstvom. Nije se pojavila ni u filmu niti je svedočila autorima knjiga o Azri i Štuliću.

Mirna

Mirna Crnobori je glavna junakinja pesme “Slučajan susret”, što je i sama potvrdila u filmu “Kad Miki kaže da se boji”.

– Džoni je bio jedna vrlo pozitivna figura, blag čovek, osetljiv i u kontaktu s ljudima vrlo oprezan. Nije figurirao kao važna faca u početku, bio je neobična ptica u jatu, čudan čovek. Bili smo komšije, prozor do prozora, i te su pesme moje, iako se nikad potpuno nisam osetila njegovim prijateljem – rekla je Mirna koja danas živi u Holandiji.

Vlatka

“Dignem glavu, a tamo Maja Prišt”, stih je iz pesme “Lijepe žene prolaze kroz grad” koju je Štulić napisao Vlatki Pirš koju je preimenovao u Maju Prišt “jer ga nije doživljavala”. Postoji i neobjavljena pesma “Jesi li sreo djevojku slatku kao V.P.?“, takođe napisana Vlatki, kad je Štulić bio malo bolje raspoložen.

Snježana

Devojka iz Hrvaca o kojoj je pevao Džoni ali i cela Jugoslavija je Snježana Banović. Ona je glavna junakinja Štulićevih stihova. U vezu sa Džonijem ušla kada je imala svega 18 godina. Džoni je u tom trenutku imao 28 i sigurno nije bio zet o kakvom su maštali Snježanini roditelji. Pa ipak, nisu uspeli da spreče snažnu vezu između njih dvoje. Njoj su posvećene neke od najlepših Azrinih pesama, kao što su “Život običnog tempa”, “Jesi li sama večeras”, “Volim te kad pričaš” i “Usne vrele višnje”.

Da je sudbina bila malo drugačija, i danas su njih dvoje mogli da budu par, jer te 1983. godine, kada se Džoni pakovao i planirao put u Holandiju, prvobitni plan je bio da i ona ide sa njim. Tada su bili tri godine u vezi i pred brakom, čak su odredili i datum venčanja. Džonijeva majka molila je Snježanu da se ukrca sa njim na taj avion “jer će on propasti sam u Holandiji.”

Međutim, Snježana je u jednom trenutku shvatila da joj je taj scenario neprihvatljiv i odustala je od cele priče. Danas je ona pozorišna rediteljka i doktor nauka, ali i profesorka produkcije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umetnosti.

Za radio Totalni FM Split, Snježana je govorila o životu sa Štulićem i priznala da još uvek čuva uokviren rukopis pesme “Volim te kad pričaš” i da je to sve što je od njih dvoje ostalo:

– Jedna pesma, koju sam ja kasnije čula, krajem osamdesetih, kada više nismo bili u dobrim odnosima je prepev “Are you lonesome tonight“, odnosno “Jesi li sama večeras” tačan je opis nekoliko događaja iz našeg zajedničkog života. Ta pesma mi je možda i najdraža.

Žozefina

Danas je kraj Džonija Žozefinom Frudmajer, jedna od sekretarica gradskog doktora u Utrehtu, a u braku su od 1989. godine. Žive mirnim, povučenim životom u Hojtenu u Holandiji, a Jozefina čuva mir svog supruga. Ako je neku pesmu i dobila na poklon, za nju teško da ćemo znati jer Džoni više ne deli svoju muziku sa svetom.

Štulić je malograđanski buntovik izgrižen od mržnje koji sipa žuč na svakog ko ga pomene

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Gorenavedeni Branimir Stulic BOG-OTAC ( a u skladu sa onom antickom da je ime znak) nikad nije prezalio odlazak ” male iz hrvaca” jer ” umreti kada ljubis” ne mre svak ( a kao sto pesma kaze moze samo div junak) . Na koncu krajeva bude mu za pravo , jer se ” vrela visnja” na koncu nije usrecila, a sta je propustila od tastine nikad nece saznati, niti za sta je sve NAS zakinula ( “ozenio se jedne zime, pristao da budem samo njen, LJUBAV ili MOGUCE- e to me ubi” insert iz pesme ni ” j*ban ni lud)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
103 Shares
103 Shares
Share via
Copy link