Magazin Putovanja

Jedna od naših najlepših ljubavnih pesama nastala je u „kraljici banjskog turizma“

vrnjačka banja
Foto: Shutterstock

Smatra se da je Vrnjačka Banja bila popularna još u doba Rimljana koji su uživali u blagodatima njenih termalnih voda. Još je tada bila čuvena po lekovitim izvorima i raskošnoj prirodi.

Istorijat banje prate i mnoge legende. Jedna od njih kaže da su za vreme turske vladavine begovi i spahije dolazili u nju radi odmora, a da ih je naš narod usluživao. To je, prema legendi, doprinelo zatrpavanju mnogih izvora iz revolta, piše Ona.rs.

vrnjačka banja 2
Foto: Ivan Strahinić

Vrnjačka Banja dobila je ime po seoskom području na kom se nalazila. Posle Drugog svetskog rata menja se struktura posetilaca, pa elitnu klasu zamenjuju pacijenti kojima je potrebno lečenje.

U Vrnjcima postoji sedam izvora mineralne vode, a u terapeutske svrhe koriste se četiri.

Osim lekovitih voda i prelepe prirode, Vrnjačku Banju krase brojne turističke atrakcije. Zbog velikog broja znamenitih ličnosti koje su je posećivale, Vrnjačka Banja ima veliki broj spomenika i kulturnih objekata.

Legenda o mostu

Most ljubavi jedna je od turističkih atrakcija Vrnjačke Banje. Datira još od vremena pre Prvog svetskog rata i govori o nesrećnoj ljubavi oficira Relje i učiteljice Nade.

Naime, oni su se sastajali na današnjem Mostu ljubavi. Ovaj most je mesto na kom devojke koje žele da sačuvaju svoju ljubav dolaze i kače katance na kojima ispisuju svoje ime i ime svog voljenog, a ključeve po običaju bacaju u reku.

vrnjačka banja 3
Foto: Telegraf.rs

Taj običaj ostao je kao uspomena na nesrećnu Nadu koju je Relja ostavio jer se tokom rata zaljubio u Grkinju. Po legendi, Nada je umrla od tuge i bola za svojim oficirom.

Ta priča inspirisala je Desanku Maksimović da napiše jednu od naših najlepših ljubavnih pesama „Molitva za ljubav“.

vrnjačka banja 4
Foto: Ivan Strahinić

Danas Vrnjačka Banja važi za najposećeniju banju i s pravom nosi epitet kraljice balneološkog turizma u Srbiji. Svake godine u leto je domaćin Vrnjačkog karnevala, kao i „Love Festa“ koji stoji rame uz rame sa velikim muzičkim festivalima širom sveta.

Izvor: Ona.rs

Kako pronaći kvalitetan smeštaj u banjama Srbije?

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

38 Shares
Share via
Copy link