Magazin Srbija

70 miliona podeljeno mahom fantomskim udruženjima, dugogodišnjim borcima za zaštitu životne sredine 0 dinara

korupcija-dodela-novca

Ministarstvo zaštite životne sredine podelilo je 70 miliona dinara na konkursu namenjenom civilnom sektoru, između ostalog, fantomskim i udruženjima koja ne ispunjavaju minimum uslova.

Istovremeno, relevantna udruženja koja se u Srbiji bave zaštitom životne sredine nisu dobila ni dinar, a jedno od njih – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, najavilo je krivičnu prijavu zbog indirektnih poruka da članovi komisije traže mito u zamenu za bodove na konkursu.

Na konkurs namenjen civilnom sektoru, za koji je izašla preliminarna rang lista, apliciralo je 192 udruženja, a predloženo je da novac dobije njih 79. Među njima su udruženja koja nisu registrovana u APR, sportska i udruženja studenata – koji ni nemaju pravo učešća na konkursu, udruženja osnovana pre nekoliko meseci, bez ikakvog sajta, kontakta, društvene mreže ili radnog staža.

Najviše novca na konkursu dobila su upravo takva udruženja, budući da je maksimum po prijavi 1,7 miliona dinara. Mnoga udruženja za koja niko do sada nije čuo dobila su novac.

Evo samo par primera. Maksimalnih 1,7 miliona dinara dobilo je udruženje o kojem se gotovo ništa ne zna – “Srbija koju volim”. Osnovano je prošlog septembra u Ubu, a nemaju zvaničnu prezentaciju. Udruženje za zaštitu životne sredine “Purototal” takođe je zanimljivo budući da je osnovano u februaru ove godine. I oni su tražili i dobili 1,7 miliona za projekat “Eko generacija”, bez da o njima postoje informacije na sajtu ili na društvenim mrežama.

Prema mišljenju komisije, udruženja koja uopšte nisu bila ni razmatrana su Vojvođanska zelena inicijativa, koja radi istraživačke serijale o zaštiti životne sredine, kao ni prepoznatljiva udruženja Čepom do osmeha i Pokret gorana Novog Sada. Odbijen je i projekat Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Da bi mogla da konkurišu, udruženja su morala da budu osnovana sa ciljem zaštite životne sredine – što mnoga od ovih upitnih udruženja nisu. Projekti moraju da imaju konkretne i merljive rezultate, a udruženja su u obavezi da na svojim sajtovima objavljuju informacije o toku projekata, najave aktivnosti i podatke o donatorima. Za većinu pomenutih udruženja to bi bilo nemoguće jer nemaju sajtove.

Koalicija organizacija civilnog društva “Otvoreno o konkursima – OKO” i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zatražili su hitnu obustavu konkursa i raspisivanje novog koji mora da bude, kako kažu, u skladu sa zakonom. Oni naglašavaju da su rezultati konkursa nezakoniti budući da među vrednovanim projektima ima onih koji ne ispunjavaju ni osnovne formalne uslove da podnesu prijavu.

Društvo je, inače, obelodanilo da je neformalnim putem od učesnika traženo da učestvuju u koruptivnim radnjama ukoliko žele da njihov projekat bude podržan, zbog čega su najavili podnošenje krivične prijave.

– Rezultati ovog konkursa su sramni i pokazuju podelu partijskog plena podobnim igračima, a ne relevantnim organizacijama koje imaju reference. Ovo je klasičan primer izvlačenja novca iz budžeta i zamazivanja očiju javnosti – poručuje Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Tekst Gorice Nikolin u celosti proćčitajte na sajtu 021.rs.

Stefanović tvrdi da je FBI rešio Belivuka, tužiće sve koji mu crtaju metu na leđima

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

380 Shares
380 Shares
Share via
Copy link