Magazin Novi Sad

Novosadska Klisa raj za rode: U napuštenom objektu pronađeno 47 gnezda, svako u proseku ima 3 mladunca (VIDEO)

bele rode klisa novi sad
Ilustracija, Foto: Collage/Printscreen/Instagram/birdlife_serbia

Poznato je da je novosadsko naselje Klisa već godinama utočište za bele rode, a ove prelepe ptice selice su se svojevremeno gnezdile na stubovima napuštene građevinske konstrukcije, kraj auto-puta Novi Sad-Beograd i obližnje deponije.

Sada su učesnici 8. Međunarodnog popisa belih roda prebrojali 47 gnezda, upravo na vrhu tog napuštenog objekta na Klisi. Kako navode, u svakom aktivnom gnezdu u proseku ima tri do četiri mladunca.

Kako je objavljeno na zvaničnom Instagram nalogu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), očekuju da popišu svako gnezdo ovih ptica u zemlji i ponovo pozivaju sve zainteresovane da učestvuju u popisu, prenosi Dnevnik.

Ukoliko građani u svojoj okolini imaju gnezdo belih roda, potrebno je da informacije o tome na čemu su rode napravile gnezdo, sa tačnom lokacijom sa koordinatama i brojem mladunaca pošalju na mejl [email protected], ili kontaktiraju DZPPS na 021/3044925.

DZPPS sprovodi ovaj popis, sa ciljem proširivanja znanja o brojnosti belih roda, gnezdilišnim navikama, kao i broju njihovih mladunaca.

Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sprovodi se svake desete godine.

Ove godine se organizuje po osmi put na području gnezdećeg areala belih roda, u cilju njihovog očuvanja.

Organizator popisa je organizacija Naturschutzbund Deutschland (NABU), BirdLife partner u Nemačkoj, a Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodiće popis na teritoriji Srbije i tako se pridružiti međunarodnim naporima u proučavanju ove vrste.

Popis je planiran da se odvija u dva kruga, prvi u periodu od 22. aprila do 31. maja i drugi krug od 10. juna do 15. jula.

Izvor: Dnevnik

Rode se vratile u Novi Sad, već 10 godina sa istog mesta najavljuju proleće

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link