Srbija Vesti

Kod Bačkog Petrovca novi slučaj masovnog trovanja, pronađeno 11 mrtvih ptica

Foto: DZPPS

Nakon otkrivanja masovnog trovanja životinja na oranicama blizu Kikinde, gde je pored orla krstaša, ptice koja krasi naš nacionalni grb, otkriveno još 19 leševa ptica i sisara, juče (19. april) su otkriveni novi slučajevi trovanja životinja kod Bačkog Petrovca.

Kako saopštavaju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na obližnjim oranicama kod ovog vojvođanskog sela ponovo je zabeleženo masovno trovanje ptica.

Ovoga puta stradao je orao belorepan, šest mišara, tri eje močvarice i četiri gavrana. Kako je ovo treći zabeleženi slučaj trovanja životinja u Vojvodini u poslednjih desetak dana, teško da se može govoriti o slučajnosti.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navodi u Fejsbuk postu da ovakvi događaji imaju nesagledive posledice po životnu sredinu, kao i da su u poslednje vreme učestale vesti o trovanju faune.

„Izvinjavamo se pticama što u ljudskim zajednicama žive zli, podmukli, neprosvećeni. Umorni smo od slanja apela i prijava, od pozivanja institucija i vršenja pritiska na njih da najbolje moguće urade posao ne bi li zlo dobilo ime i prezime, a nakon toga i zakonom predviđenu kaznu. Kada se za par godina budete pitali gde su nestale ptice i zašto je utihnuo poj, setite se da je sve moglo i moralo da bude drugačije. Najteže će biti dočarati deci kako su nekada nebom iznad Srbije ponosno leteli orlovi koje nismo od zla umeli sačuvati“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Novosadsko Zelenilo nastavlja kasapljenje platana, ugrožene ptice i njihovi mladunci

Stanislav Beti

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

65 Shares
Share via
Copy link