Magazin Novi Sad

Deponija u Temerinu gori već 13. dan, opštinari posekli park da bi zemljom ugasili požar

jarak-drvece
Foto: Facebook/ Obrad Maksić

Međunarodni dan zaštite životne sredine opština Temerin obeležila je edukacijom dece o značaju očuvanja životne sredine, dok je istovremeno u Bačkom Jarku sprovedena akcija seče i uklanjanja preko 40 zdravih, odraslih stabala sa javne površine.

Opštinari kažu da su se na ovaj korak odlučili kako bi iskopali zemlju kojom su gasili još uvek aktivni požar na temerinskoj deponiji. Naveli su da na teritoriji opštine Temerin nema dovoljno dostupne zemlje za gašenje požara i da je ovo bilo jedino rešenje koje su imali. Takođe, da se pomenuta zelena površina nalazi u radnoj zoni koja će verovatno promeniti namenu u privredne svrhe.

Građani su revoltirani, nezadovoljni i smatraju da preko 40 stabala crne topole, višnje, oraha, vrbe, lipe i drugih vrsta zdravog drveća nikako nisu smela biti posečena. Seču smatraju bespravnom i da se direktno kosi sa idejom zaštite i očuvanja životne sredine.

Ipak, komunalni inspektor opštine Temerin V. K. u razgovoru za Luftiku kaže da je drveće moralo biti posečeno da bi došli do odgovarajaće zemlje koja je, ističe, mnogo pomogla u suzbijanju požara. On naglašava da su se nadležni vodili isključivo višim javnim interesom, jer je požar na deponiji i dalje jak a dim ugrožava nekoliko hiljada stanovnika.

– Hitno smo morali pristupiti da bi spasili hiljade ljudi od udisanja gustog dima. Ugrožen je Sirig, zapadni deo Temerina, deo Starog Đurđeva. Posekli smo drveće sa opštinske parcele, iz nužde, da bi došli do zemljišta. Da nismo sekli drveće ono bi padalo po kamionima i bagerima. U svakom slučaju, zaštitni pojas drveća mora postojati.

Sprečili smo da ne dođe do još većih problema na deponiji i sanirali veći deo požara. Prošle nedelje je 6.000 kubika zemlje potrošeno za sanaciju požara i fali još nekih 5.000 kubika. Moraćemo obezbediti i rezerve, da se ovo više ne dogodi. Mi želimo da što pre ugasimo požar. Nadamo se da ćemo u narednih par dana, nedelja, uspeti da saniramo deponiju – kazao je za Luftiku komunalni inspektor opštine Temerin V. K. koji je naveo i da načelnik za urbanizam, stambeno – komunalne poslove i zaštitu životne sredine G. G. nije potpisao nikakav nalog ili zahtev da se drveće ukloni.

Građanin i ekološki aktivista M. K. koji se problemima zaštite i očuvanja životne sredine opštine Temerin bavi više od decenije u razgovoru za naš portal kaže da bespravnom sečom drveća komunalna inspekcija pravi probleme umesto da ih rešava.

– Neće da proglase vanredno stanje i tako povuku sredstva za saniranje požara a ponašaju se kao prinudna uprava u državi. Sada su se odjednom veoma zabrinuli i bespravno, praktično varvarski posekli drveće. Inspektori i čelnici opštine su uništili zelenu oazu usred naselja, a upravo oni su trebali da je održavaju i staraju se o njoj. Jasno je da to zemljište neće još dugo ostati javno dobro dece iz naše opštine. Sa druge strane, pri poseti ministarke Vujović potrošili su 4,4 miliona dinara za sadnju 76 mladih stabala. Opština Temerin je najnepošumljenija opština u Vojvodini. Vojvodina je najnepošumljenija regija u Evropi.

Sada su odlučili da baš Međunarodni dan zaštite životne sredine obeleže bespravnom sečom, dok su u međuvremenu decu u školskim ustanovama učili kako se sadi drveće. Dakle, opština Temerin nema komunalnog, građevinskog i ekološkog inspektora. Rezime, veliko poniženje za građane opštine i Bačkog Jarka koji su poklekli pred anarhijom i samovoljom pojedinaca. Najvičniji Latini to ne bi uspeli da osmisle, a kamoli tako spretno izvedu kao nadležni opštine Temerin – zaključuje za Luftiku M. K. građanin i ekološki aktivista koji se problemima zaštite i očuvanja životne sredine opštine Temerin bavi više od decenije.

Podsetimo, požar na deponiji u Temerinu je izbio 25. maja oko 22 časa i još uvek je aktivan.

Lokalni štab za vanredne situacije je zasedao – ali do danas, nakon 13 dana nije proglasio vanredno stanje.

Deponija u Temerinu 6. dan truje ljude i ubija životinje, opštini to nije vanredno stanje

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

390 Shares
390 Shares
Share via
Copy link