Magazin Novi Sad

Vučević i Toma Mona najavljuju izgradnju mosta u Novom Sadu, a projekta ni od korova

most-novi-sad-crbc
Maketa novog mosta

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović juče se u Novom Sadu sastao sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, direktorom Koridora Srbije Aleksandrom Antićem i predstavnicima kineske kompanije CRBC. Tema sastanka bila je izgradnja četvrtog mosta u Novom Sadu.

Ministar je najavio da će radovi na izgradnji početi za mesec i po dana i istakao da će novi most biti novo obeležje Novog Sada.

– Mi ovaj most nazivamo Miloševim mostom – naglasio je Momirović.

On se zahvalio gradonačelniku Vučeviću na energiji koju je uložio ali i upornosti da se projekat sprovede u delo. Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da je ovaj most od nacionalnog značaja.

– Približavamo se realizaciji ovog projekta, a razgovor o mostu više nije na nivou ideja i predlaganja, već se stvari konkretizuju. Očekujem da će u relativno kratkom periodu početi njegova izgradnja, jer su za to stvoreni uslovi – kazao je on.

A da li su stvoreni uslovi?

Sekretarijat Bernske konvencije uvažio je žalbu novosadske NVO Svet i Dunav povodom ugrožavanja staništa preko 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta na području Kameničke ade, Dunavca i Šodroša – predmetnom području na kom je vlast najavila početak izgradnje novog mosta, a na kom se takođe planira i takozvani Novi Sad na vodi.

Daniela Stojković Jovanović, predsedavajuća NVO Svet i Dunav u razgovoru za Luftiku kaže da projekat mosta još nije ni predočen a kamoli usvojen:

– U avgustu 2021. godine je usvojen nacrt izgradnje mosta. Oni su ceo projekat preusmerili na Generalni urbanistički plan za Grad Novi Sad 2030. Nasuprot tome, u GUP-u ne postoji posebna celina koja se bavi mostom. Uopšte nikada i nigde nije ni predočen projekat izgradnje mosta a kamoli usvojen.

Ovo je već nešto što podleže i krivičnom zakonu i krivičnoj odgovornosti, s jedne strane. Sa druge strane, Sekretarijat Bernske konvencije je već u utorak, ove nedelje, uputio zvaničan dopis našoj Vladi, to jest Ministarstvu za zaštitu životne sredine, kome se nalaže izrada izveštaja na 5 elemenata žalbe Svet i Dunav – objašnjava za naš portal Stojković Jovanović.

daniela-stojkovic
Printscreen/Youtube/kanal9tvns

Daniela ističe da bi se ovim mostom stavio i kamen temeljac za izgradnju stambeno poslovnih sadržaja na vodnom zemljištu, što je u suprotnosti sa Zakonom o vodama, Direktivom o vodama Evropske unije i nizom postojećih potpisanih direktiva i konvencija.

– Ono što je izvesno je da je prvo saslušanje zakazano za 15. i 16. septembar i do tada ćemo apsolutno tražiti moratorijum na sve odluke vezano za bilo kakva planska dokumenta za naše predmetno područje. Mi ćemo svakako zahtevati da Bernska konvencija pošalje i pismo upozorenja gradonačelniku Novog Sada – zaključuje za Luftiku Daniela Stojković Jovanović.

Podsetimo, u odgovoru iz Strazbura koji je NVO Svet i Dunav dobila ovog utorka se navodi:

– Nakon što smo uzeli u obzir vašu žalbu, potvrđujemo da će srpskim vlastima biti poslato pismo sa zahtevom za njihov zvaničan stav o različitim elementima predstavljenim u vašoj žalbi – uz napomenu da će se o žalbi pred Evropskim savetom odlučivati 15. i 16. septembra.

Građani, aktivisti okupljeni oko ove organizacije, kao i drugih, duže od godinu i po dana bore se da zaštite priobalje Dunava od najavljene gradnje i tako spreče uništavanje Šodroša, Kameničke ade i Dunavca.

No, da li je vest da je predmetno područje u međunarodnom sporu, a koja se odnosi na planiranu izgradnju priobalja u Novom Sadu i kojom se zahteva izveštaj za koji Ministarstvo za zaštitu životne sredine ima rok da uradi do 15. jula, stigla i do onih koji govore da će izgradnja mosta početi za mesec i po dana? Da je toliki “šum” u komunikaciji Vlade Srbije moguć, zaista nismo skloni ni da pomislimo.

Novosađani borbu za zaštitu priobalja Dunava doveli do Strazbura

Čitajte Luftiku na Google vestima

167 Shares
167 Shares
Share via
Copy link