Magazin Srbija

Stefanović tvrdi da je FBI rešio Belivuka, tužiće sve koji mu crtaju metu na leđima

nesa-stefanovic
Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

Ministar vojni Nebojša Stefanović skinuo je rukavice i najavio kontranapad. Tako bi se mogla prokomentarisati reakcija Stefanovića, izazvana pisanjem prorežimskih novina o tome da je koristio telefon sa Skaj aplikacijom, kakve su između ostalog upotrebljavali i pripadnici klana Veljka Belivuka. Ministar odbrane je najavio tužbe protiv svih koji na ovaj način od njega prave metu, upleo u celu priču FBI i tako prema mišljenju političkog analitičara Đorđa Vukadinovića izazvao najznačajniji politički događaj u Srbiji od dolaska Srpske napredne stranke na vlast.

Mesecima unazad se vaskolika javnost pitala zašto Stefanović ćuti. Kad je srozan sa mesta ministra policije na poziciju ministra odbrane. Kad se njegovo ime direktno stavljalo u kontekst glavnog odgovornog za aferu prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kad je svih 169 odbora SNS glasalo za njegovu smenu, neki i za izbacivanje iz stranke. Ćutao je i kad su ga targetirale kolege iz vrha stranke i kad su se novinski stupci punili njihovim (ne)prijateljskim izjavama.

Prekipelo je kod Veljka Belivuka i naslovne strane “Srpskog telegrafa”, gde stoji da je koristio telefon sa Skaj aplikacijom, koje su inače koristili pripadnici ovog kriminalnog klana.

Stefanović: Crtate mi metu

Ministar odbrane Nebojša Stefanović nakon toga konačno je progovorio, izdao pisano saopštenje i video poruku i najavio tužbe protiv svih medija i pojedinaca koji lažima i izmišljotinama stavljaju metu na njegova i na leđa njegove dece.

„Povodom najnovije laži da sam imao i koristio telefon sa Skaj aplikacijom, što tvrdi “Srpski telegraf“, moram da kažem da se radi o monstruoznoj izmišljotini, čiji je očigledni cilj da me posredno poveže sa nekom kriminalnom grupom. Nikada nisam imao takav telefon, niti ostvarivao komunikaciju putem Skaj aplikacije sa bilo kim“, naveo je Stefanović i dodao:

“Kao što sam već tužio sve one koji su svojim lažima ugrozili moj i život moje porodice dovodeći me u vezu sa ubicama i kriminalcima, tako ću postupiti i u ovom slučaju, zato što imam poverenje u svoju državu i naš pravosudni sistem“.

FBI rešio Belivuka

Otkrio je Stefanović još jednu, po mnogima najvažniju stvar – da je ključni segment istrage protiv klana Veljka Belivuka nastupio onda kad se u celu stvar umešao FBI. Zaključak bi mogao biti – nije se vlast samoinicijativno obračunala sa Veljom Nevoljom.

Tim povodom Stefanović kaže da je vodio snažnu kampanju protiv organizovanog kriminala i da je posebno isticao zloupotrebu kriptovanih veza i Skaj aplikacije koju koriste kriminalci. Napominje da to može da potvrdi direktor FBI Kristofer Vrej, kojeg je sreo 2019. godine, jer su, kako kaže, intenzivno sarađivali sa SAD u borbi protiv mafije i organizovanih kriminalnih grupa, posebno u segmentu suprotstavljanja narko-mafiji, kao i zloupotrebama sajber tehnologija od strane kriminalaca.

„Istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka započela u vreme kada sam obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova i očigledno je ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koji su koristili Skaj aplikaciju i stao na put onima koji zloupotrebljavaju tu tehnologiju“, naveo je Stefanović.

Kap koja je prelila čašu

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je nesumnjivo to je da se Nebojši Stefanoviću prelila čaša.

“Jedino nije jasno da li se to desilo spontano ili zbog toga što je shvatio da mu dosadašnja taktika ne donosi rezultate On je verovatno računao da će stvar leći ako bude dovoljno miran i uzdržan i da će se manje-više sve završiti njegovim odlaskom sa čela beogradskog SNS. Ispostavilo se da nije tako, jer se napadi na njega nastavljaju i to ne rade samo mediji, već i pojedinci iz vrha stranke koji nastavljaju da ga prozivaju i da mu pakuju Belivukovu ekipu”, kaže Vukadinović.

Ovo je, kako navodi direktna poruka i medijima i pojedincima bliskim vlasti.

“Stefanović je i dalje formalno na prvi pogled kulturan i uzdržan, ali je zapravo ovde reč o kontraofanzivi, Stefanović svakako nije pasivan. U njegovoj izjavi ima nekoliko indikativnih važnih poruka za njegove neimenovane, ali prepoznatljive protivnike iz vrha SNS, a to su: da više neće ćutati i trpeti, da će tužiti i medije i pojedince bliske vlasti koji mu pakuju i ono najvažnije, da za svedoka poziva FBI i njegovog šefa, sa kojim je kako Stefanović kaže sarađivao i koordinirao akcije protiv organizovanog kriminala, sajber terorizma i šverca droge. U suštini ovo pokazuje da je rešio da skine rukavice i uzvrati udarac. Ostaje da vidimo da li je to početak konačnog raspleta i obračuna ili poslednja opomena stranačkom vrhu.

Vučić će morati da prelomi

Smatra i da je ovo najznačajniji politički događaj od dolaska SNS na vlast.

“Mislim da je očigledna nervoza u stranačkom vrhu i da će Aleksandar Vučić u narednih nekoliko dana morati da prelomi svoj odnos prema Stefanoviću, mislim da je i on shvatio da ni njegova dosadašnja strategija nije urodila plodom. Ovo je svakako frustrirajuće i za opoziciju i kritičku javnost, jer to što se trenutno dešava unutra SNS jeste najznačajniji politički događaj i proces tokom sada gotovo cele decenije vladavine SNS”, zaključuje Vukadinović za portal Nova.rs.

FBI prosledio stranim službama razgovore političara sa Belivukom, MUP kao Koštunica, ništa ne zna i neće da zna

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
1.6K Share
1.6K Share
Share via
Copy link