Magazin Novi Sad

Novosadska IT firma kupila veliku kompaniju za online plaćanje, Ximedes postaje važan igrač u FinTech industriji

Ximedes
Foto: Ximedes

Novi Sad je postao vodeći grad u regionu kada je u pitanju IT industrija. U mnoštvu informacionih kompanija svoje mesto u samom vrhu zauzeo je Ximedes. Reč je o holandskoj kompaniji koja ima sedište u Haarlemu a ogranke u Hamburgu i Novom Sadu.

Ximedes je evropska softverska kompanija koja je prevashodno aktivna na polju fintech-a (finansijske tehnologije) i razvoja softvera za javni saobraćaj.

Da ova kompanija krupnim koracima osvaja globalno tržište govori i vest da su kupili jednu od vodećih kompanija za onlajn plaćanje – Ginger.

Ova brzorastuća kompanija sa sedištem u Amsterdamu zadobila je poverenje vodećih banaka, a rade i sa klijentima poput kompanija Fiserv & ABN AMRO i Rabobank, druge najveće banke u Holandiji i jedne od najpouzdanijih banaka u svetu.

Ximedes Ginger vlasnici
Foto: Ximedes (Direktor Ximedes-a René Hodde (levo) i direktor Ginger-a, Roderick de Koning (desno)

Ginger, između ostalog, nudi PSP softver (provajder za plaćanje) i to na način da su novac i rukovanje prepušteni bankama, pa Ginger nije suprotstavljen i konkurentan klijentima.

Preuzimanje Gingera jača Ximedesovu sposobnost da obezbedi end-to-end (zaokružen proces) rešenja finansijskim institucijama.

Tako je Ximedes u prilici da kombinuje rešenja za plaćanje, zasnovana na SaaS-u, sa postojećim mogućnostima svojih softvera, kao i mogućnostima koje nesumnjivo ima u razvoju istih.

Ova saradnja je postignuta u momentu velike ekspanzije e-trgovine. Finansijske institucije se suočavaju sa velikim pritiskom da pruže bolje korisničko iskustvo kroz integrisana rešenja za plaćanje.

– Gingerova posvećenost tehnologiji, jednostavnosti i transparentnosti je u savršenom skladu sa vrednostima koje negujemo. Radujem se što ću pomoći našim postojećim i budućim klijentima tako što ćemo tržištu ponuditi usluge plaćanja na najefikasniji i najbrži mogući način – izjavio je osnivač i izvršni direktor kompanije Ximedes Rene Hodde.

Svoje zadovoljstvo zbog saradnje sa Ximedesom nije krio ni osnivač Ginger-a.

– Ponosni smo što je Ginger izrastao u pouzdanog partnera za globalne banke i “fintech”. Uz rastući obim e-trgovine, pred finansijske institucije je postavljen prioritet da imaju kompletno PSP rešenje za klijente. Zajedničkim snagama Ximedesa i njegovih mogućnosti u razvoju softvera i Gingerovog SaaS predloga otvara se sledeća faza u oblasti finansijske tehnologije i njeno uvođenje u Evropu – prokomentarisao je izvršni direktor kompanije Ginger Roderik de Koning.

Novosadski deo Ximedes tima čine mahom senior programeri, koji ističu zadovoljstvo radom u ovoj kompaniji.

Ogranak u Novom Sadu je otvoren sa namerom razvoja sopstvenog softvera. Dobar primer toga je  softver za nadzor zatvorenih sistema plaćanja – Pecunda koji se koristi u velikim kompanijama u Holandiji i Nemačkoj, kao i nekim drugim zemljama.

Ximedes zaposleni
Foto: Ximedes

Naši IT stručnjaci su cenjeni u svetu, imaju dovoljno iskustva i znanja, a ispostavilo se i da je njihov način razmišljanja blizak filozofiji čelnih ljudi u Ximedesu.

Sedište novosadskog ogranka nalazi se u strogom centru Novog Sada sa pogledom na Dunavski park. Reklo bi se – tipično za IT kompaniju. Kada smo bili u poseti ovoj kompaniji, osim modernog ambijenta, u prvi utisak utisnula se opuštenost zaposlenih i prijatna atmosfera.

U kasnijem razgovoru sa programerima saznali smo da taj utisak nije slučajan.

Filozofija ove firme je da je čovek na prvom mestu. Pre bilo kakvog profita i strateškog cilja kompanije. Za sve to je, kažu zaposleni, “kriv” upravo osnivač i direktor.

Menadžer kod njih ne postoji, bar ne menadžer u popularnom smislu te reči. Oni kažu da je u Ximedesu svako menadžer svog posla.

Oslobođeni nepotrebnih pritisaka od strane vlasnika i menadžera, zaposleni u ovoj kompaniji uživaju sedmočasovno, fleksibilno radno vreme i mogućnost rada od kuće.

Svakom zaposlenom su obezbeđeni usavršavanje i edukacija, ali bez obaveze i nametanja tačno određenih seminara. Smatraju da je važno da kolega pokaže inicijativu i sam odabere u kom smeru će se razvijati njegova znanja i sposobnosti.

Kao i u većini IT kompanija i u Ximedesu je dostupno privatno zdravstveno osiguranje, plaćen fitnes ili aktivnost koju zaposleni upražnjava kao i mnogi drugi benefiti koji su danas postali “standard” u IT svetu. U ovoj kompaniji na bolovanje može da se ide bez papirologije.

Ximedes office
Foto: Ximedes

Takođe, vodi se računa da se benefiti personalizuju na osnovu potreba zaposlenih, tako se, koliko je to izvodljivo, vodi računa o individualnim potrebama svakog zaposlenog. Privatni život zaposlenih i njihove porodice se u ovoj kompaniji veoma vredniju i spadaju u prioritete.

Ximedes neguje vezu među kolegama iz različitih gradova i država. Vrlo retko se formiraju timovi koje čini zaposleni samo iz jednog grada. Internacionalni timovi omogućavaju bolje upoznavanje i razmenu iskustava kolega iz različitih država i kultura.

Osim toga, postoji i mogućnost preseljenja u Holandiju, uz podršku kompanije.

S obzirom na najnovije investicije, strateške planove i širenje oblasti delovanja koje stiže preuzimanjem Ginger-a, XImedes planira proširenje svog tima u Novom Sadu.

Ukoliko ste specijalizovani za Java divelopment, i programer ste srednjeg ili višeg nivoa, nemojte se ustručavati da im se javite, bez obzira na to da li ste u Novom Sadu ili iz nekog drugog dela Srbije.

Program regrutacije oslikava samu filozofiju kompanije – čeka vas opušten razgovor u kafiću, restoranu i prijateljska procena toga da li se, pre svega, uklapate u odabran tim ove uspešne i rastuće kompanije na koju Novi Sad i Srbija mogu biti ponosni.

Prijavu za posao možete podneti na sledećem linku.

Top 5 IT kompanija u Novom Sadu najpoželjnijih za zaposlene

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

30 Shares
Share via
Copy link