Novi Sad

Top 5 IT kompanija u Novom Sadu najpoželjnijih za zaposlene

IT kompanije

IT industrija u Srbiji beleži konstantan rast. Izvoz ovih usluga, proizvoda i servisa dostigao je vrednost oko 1,5 milijardi evra. Domaće IT kompanije iz ovog sektora se ubrajaju među najpoželjnije kod stranih klijenata, a Novi Sad je postao centar ove industrije u Srbiji, te pravi rasadnik talenata i IT radnika širom Evrope i sveta.

Sve to uslovilo je veoma dobre uslove za zaposlene i situaciju u kojoj se kada je u pitanju Novi Sad IT firme praktično takmiče u tome ko će svojim zaposlenima ponuditi bolje radno okruženje i uslove.

Na osnovu mnogobrojnih istraživanja, srpski inženjeri i diveloperi kao najvažnije kriterijume ističu međuljudske odnose u kompaniji, priliku za profesionalni i lični razvoj, odnos nadređenih prema zaposlenima, dok je plata tek na petom mestu liste njihovih prioriteta prilikom odabira kompanije.

Istraživali smo koje to IT kompanije u Novom Sadu svojom uspešnošću, uslovima, a ništa manje ni odnosom prema zaposlenima slove za najpoželjnije u IT zajednici. Proverili smo dostupne zvanične podatke, ali smo “zavirili” i na forume, grupe na društvenim mrežama i razne druge sajtove gde se ocenjuje “poželjnost” određenih kompanija.

Pred vama je 5 najpoželjnijih IT kompanija u Novom Sadu.

Ximedes

Ximedes okuplja tim iskusnih divelopera koji razvijaju softvere za neke od najuspešnijih kompanija na svetu. Neki od njihovih klijenata su Daimler, Rabobanka, ING bank, Miele, European Patent Office… Sedište kompanije je u Holandiji.

Najvećim delom, njihovi softveri namenjeni su sektoru finansija i javnom saobraćaju. Osim što razvijaju softvere za korporativne klijente, Ximedes razvija i dizajnira i sopstvene proizvode.

Ximedes Novi Sad

Istakli su se i ljudskim odnosom prema zaposlenima i odličnom atmosferom u timu. Kultura kompanije podrazumeva da su radnik, njegov privatni život i porodica na prvom mestu. To potvrđuju i zaposleni Ximedesa, koji ističu fleksibilno radno vreme, te veliko i iskreno razumevanje vlasnika i nadređenih za njihov privatni život.

Zaposleni su istakli da “multi-level” menadžmenta kod njih nema, što, kako kažu, eliminiše nepotreban stres i pritisak, ali da ta činjenica govori i o velikoj odgovornosti i međusobnom poverenju svakog člana tima i vlasnika.

Ximedes je jedina IT kompanija koja posluje u Novom Sadu a koja je članica Global Compact misije Ujedinjenih Nacija. UN Global Compact je volonterska inicijativa koja okuplja kompanije širom sveta koje usvajaju i primenjuju održivo i socijalno odgovorno poslovanje i podnose redovne izveštaje o njegovoj primeni.

Kada je u pitanju zaposlenje, pozicije za “senior” programere su otvorene stalno, pa proverite na sajtu Ximedes.

Symphony

Ova kompanija na prvo mesto stavlja međuljudske odnose u timu. To im izgleda i uspeva, jer su se nesumnjivo ucrtali u sam vrh liste želja mladih talenata.

Velike napore ulažu u to da po stanardu i uslovima poslovanja stanu “rame uz rame” sa svojim klijentima iz Silicijumske Doline.

Osim  klasičnih načina profesionalnog razvoja i usavršavanja koji su dostupni zaposlenima, prednost ove kompanije je i u neverovatnoj tehnologiji. Velika stvar u IT sektoru je ako imaš priliku da radiš sa najnaprednijom tehnologijom, a to je, prema iskustvima zaposlenih, u Symphony-ju obezbeđeno.

Vega IT

Ova kompanija je 2015. godine ponela laskavu titulu za najboljeg poslodavca u Srbiji. Kako su uspeli u tome? Kažu da je sreća pojedinca najvažnija.

Poznato je da ulažu mnogo u zadovoljstvo svojih zaposlenih, ali pored već čuvenog tobogana koji krasi kancelarije na Bulevaru oslobođenja, trenutni i bivši zaposleni ističu da su najponosniji na društvenu odgovornost, kao glavnu karakteristiku kulture kompanije.

Izgleda da društveno odgovorno ponašanje kompanija konačno dobija značaj kakav zaslužuje. Osim što su doprineli razvoju šire zajednice, Vega IT je brojnim aktivnostima usmerenim na celokupno društvo u kom posluju, postala jedan od najpoželjnijih poslodavaca IT sektora u Srbiji. Kada je u pitanju Vega IT plate su ono što najviše privlači mlade programere.

Nedavno su kupili zgradu Radničkog univerziteta u Novom Sadu.

Levi9

Ova kompanija broji preko 800 zaposlenih širom sveta, a njen srpski centar smešten je u Novom Sadu. Uspeh kompanije, renome i velike prilike za profesionalni razvoj učinili su ovu kompaniju vrlo poželjnom kod mladih talenata.

Zaposleni su istakli veliku brigu o zaposlenima i naročito dobre uslove za stalno zaposlene. Privatno zdravstveno osigurnje, zanimljivi timbildinzi na atraktivnim lokacijama, mnogobrojne “relax” aktivnosti i  dobar odnos sa nadređenima su dodatni razlozi zbog kog mladi ljudi ističu da je upravo ova kompanija njihov sledeći “cilj”.

Playrix RS

Ova kompanija u svom sloganu kaže da stvara svetove.

Playrix RS, koja je nastala pod nazivom Eipix, jedna je od najistaknutijih domaćih kompanija za razvoj video igara i jedan je od najproduktivnijih studija HOPA igara na svetu. Krajem 2019. godine, Eipix je postao deo Playrixa, jednog od 5 najboljih razvojnih studija mobilnih igara na svetu.

Ističe se većim stepenom kreativnosti u odnosu na druge kompanije iz IT sektora. To je iznedrilo i jedan naročito “kul” tim zaposlenih, zanimljivih i kreativnih pojedinaca koji uistinu “nose” celu priču.

Kako priroda posla zahteva veliku kreativnost i naročitu motivisanost zaposlenih, Playrix se potrudio da svom timu obezbedi mnogobrojne aktivnosti koje doprinose opuštenijoj atmosferi i kvalitetnom i zanimljivom odmoru od svakodnevih poslovnih zadataka.

Kursevi programiranja u Novom Sadu koji će vam promeniti život

Tamara Obradović

komentara

Klikni da objaviš komentar

244 Shares
244 Shares
Share via
Copy link