Izbori 2020

Vučić se narugao Obradovićevom zahtevu za prekid štrajka glađu; Vrhunac raskola u DS

Boško Obradović štrajk glađu
Foto: Beta/Miloš Miljković

Zahtev lidera Dveri Boška Obradovića,  da dobije 60 minuta na RTS-u kako bi prekinuo štrajk glađu, za Vučića je pitanje ozbiljnosti.

– Dobro, čovek (Obradović) je rekao da bi za sat vremena napustio taj štrajk i to govori o ozbijnosti zahteva – odgovorio je predsednik Srbije na novinarsko pitanje da prokomentariše zahtev lidera Dveri Boška Obradovića da mu se omogući 60 minuta na RTS kako bi prekinuo štrajk glađu.

Ako izbore ne može da odloži štrajk glađu jednog od opozicionih lidera, šta može?

– Odlaganja izbora neće biti ako stvari budemo kontrolisali. Ali ako bude problema sa rastom broja zaraženih koji ne možemo da kontrolišemo, za nas je zdravlje na prvom mestu. Država će reagovati spremno i odgovorno u cilju zaštite života ljudi – rekao je Vučić nakon obilaska radova u Кliničkom centru.

Obradović 9. dan u štrajku glađu

Lider Dveri Boško Obradović, koji sa stranačkim kolegom Ivanom Kostićem štrajkuje glađu ispred Skupštine Srbije, izjavio je za N1 da pokušavaju da skrenu pažnju na “alarmantan trenutak u kojem se nalazi naše društvo”.

– Sve druge metode smo iscrpeli. Ovo je jedan vapaj da probamo ovu lošu situaciju u kojoj se nalazimo rešimo na jedan normalan način – rekao je Obradović.

Kostić je podsetio da su poslali pismo na 300 međunarodnih adresa.

– Ne samo u EU, nego i drugim zemljama Evrope, Rusiji, SAD, prvenstveno političkim organizacijama, medijskim kućama i međunarodnim organizacijama koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava – rekao je Kostić.

Obradović deveti dan štrajkuje glađu, a Kostić sedmi. Obradović je nedavno na konferenciji za novinare istakao pet zahteva kako bi se, kaže, stvorila normalna i demokratska atmsfera:

  • poštovanje Ustava i Rezolucije 1244,
  • neselektivan rad tužilaštva i sudova,
  • zaštita eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i vernika u Crnoj Gori,
  • oslobođenje medija
  • odlaganje izbora
  • i stvaranja uslova za slobodne i poštene izbore.

Vrhunac raskola u Demokatskoj stranci

Pravni tim Demokratske stranke podneo je krivične prijave protiv tri člana DS-a zbog zloupotrebe mejla Beogradskog odbora stranke i falsifikovanja više potpisa, koji su prikupljeni za sazivanje sednice Glavnog odbora za 17. maj.

Kako je potvrđeno portalu Nova.rs, prva krivična prijava podneta je protiv NN lica, dok su na drugoj tri osobe koje su fizički predale te potpise, među kojima i potpredsednica stranke Aleksandra Jerkov. Ona za Nova.rs ističe da je očigledno da razlike među demokratama nisu samo organizacione, već i duboko političke.

Prethodne nedelje u DS-u došlo je do novog velikog sukoba, a povod je bio termin za održavanje sednice Glavnog odbora. Dok je vrh stranke, na čelu sa Zoranom Lutovcem, najavio da će se sednica održati 31. maja, deo članstva koji predvode poslanici te stranke predao je inicijativu sa 133 potpisa da sednica GO bude održana 17. maja.

Predstavnici stranačkog rukovodostva bliski Zoranu Lutovcu navodili su prethodnih dana da je među predatim potpisima bilo i nekoliko falsifikovanih. Kako je za portal Nova.rs rečeno u vrhu stranke, nekoliko članova ih je pismeno obavestilo da nisu potpisali bilo koju inicijativu, niti su dali nalog da to neko učini umesto njih.

Aleksandra Jerkov i danas je u izjavi za Nova.rs ponovila da je šokirana da bilo ko u DS-u da svoje stranačke kolege smatra kriminalcima i podnosi krivične prijave jer su “u skladu sa Statutom tražili sednicu Glavnog odbora šest meseci od prethodne i tri meseca nakon isteka statutarnog roka da se sednica održi”.

Ona ističe da niko od članova stranke koji su tražili održavanje sednice Glavnog odbora 17. maja, ne dovodi u pitanje odluku o bojkotu ili da ruši stranku.

“To što smo kroz brutalnu kampanju koju vodi rukovodstvo stranke protiv nas, a koja više priliči SNS-u i načinu na koji se ona odnosi prema neistomišljenicima, predstavljeni kao protivnici bojkota, stranke, a sada i kao kriminalci, samo potvrđuje da je konflikt koji imamo dublji nego što smo očekivali”, ističe Jerkov.

Grupa intelektualaca uputila otvoreno pismo lideru Dveri

Grupa od 18 intelektualaca uputila je otvoreno pismo predsedniku Dveri Bošku Obradoviću, koji deveti dan štrajkuje glađu ispred Skupštine Srbije, u kome ga mole da prekine sa tim štrajkom kako ne bi narušio zdravlje.

– Ne apsolutizujući svoje obraćanje u zahtev, zamolili bismo te krajnje prijateljski da ne narušavaš svoje zdravlje. Znamo da je tvoj duh srčan, ali i telo traži svoje, a ti si ga već podugo izložio krajnjem naporu – navodi se u pismu grupe intelektualaca Obradoviću.

Među potpisnicima pisma, među kojima kako navode ima i istomišljenika i onih koji ne dele ideologiju Boška Obradovića, su profesori fakulteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i sa Berklija – Miloljub Albijanić, Aleksandar Lipovski, Slobodan Samardžić, Miloš Nedeljković, Djordje Čantrak, Aleksandar Đorđević, Marko Pavlović, Zoran Čvorović, Živojin Stamenković i Jasmina Vujić.

Pismo su potpisali i član Srpske akademije nauka i umetnosti Danilo Basta, književnik Kosta Dimitrijević, profesor Gimnazije u Čačku Vladimir Dimitrijević, lekar Milan Roganović, istoričari Dragan Krsmanović i Nikola Milovančev, izdavač Miloslav Samardžić i profesor Dejan Mirović.

Građanski front ne ide na izbore

Građanski preokret neće izaći na izbore 21. juna, jer kako je ocenio, Srbiji nije potrebno farsično glasanje koje bi dalo prividni legitimitet izvršnoj vlasti, već društveni dijalog o načinima da se ožive demokratska načela i procedure zapisane u Ustavu i zakonima, ali se u praksi ne poštuju.

Građanski preokret smatra da Srbija više nema elementarne karakteristike demokratskog društva poput slobodnog političkog organizovanja, slobode govora i medija i izbore bez pritisaka i ucena, a zarad izražavanja slobodne volje građana.

– Ne samo izborni uslovi, nego čitav društveni kontekst, u kojem je predsednik Republike uzurpirao ovlašćenja koja mu ne pripadaju, opozicija se tretira kao izdajnička i kriminalna, pravosuđe je neefikasno i selektivno, a javna scena je prepuna govora mržnje, kleveta i besmislenih bulevarskih performansa – nije ambijent u kojem se mogu održavati demokratski izbori – poručili su iz Građanskog preokreta.

Radikale brine socijalna zaštita u Vojvodini

Prvi na listi kandidata Srpske radikalne stranke za predstojeće pokrajinske izbore Đurađ Jakšić izjavio je da je jedna od centralnih tačaka programa radikala na nivou Vojvodine socijalna zaštita, koju je po njegovoj oceni “naprednjački režim apsolutno zanemario i bacio na marginu”.

– U poslednje četiri godine, umesto da uveća sredstva iz budžeta, usvoji nove mere i krene u sanaciju zapuštenih ustanova socijalne zaštite širom Vojvodine, vlada Igora Mirovića je drastično smanjila budžet, ukinula pojedine mere i ostavila brojne porodice bez preko potrebne pomoći – izjavio je Jakšić.

Šapić predlaže definisanje višedecenijske nacionalne strategije

Predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić poručio je da je neophodno da Srbija opštim političkim konsenzusom usvoji višedecenijsku nacionalnu strategiju koju bi onda, ko god da je na vlasti, bio u obavezi da sprovodi.

– Ukoliko Srbija želi da bude ozbiljna i uspešna država, mora da usvoji višedecenijsku nacionalnu strategiju opštim konsenzusom. A onda će onaj koji bude dobijao poverenje naroda da u tom momentu vrši vlast samo biti zadužen da tu nacionalnu strategiju sprovodi – naveo je Šapić.

Ukidanje vanrednog stanja i 100 evra: Sve je to zbog izbora 21. juna

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link