Magazin Srbija

Ukidanje vanrednog stanja i 100 evra: Sve je to zbog izbora 21. juna

aleksandar-vucic-3

Aleksandar Vučić je potvrdio da će Parlamentarni izbori u Srbiji biti održani 21. juna.

“Bojkot” opozicija je tražila da se izbori odlože za septembar, uz omogućavanje ostalih uslova za fer i poštenu izbornu trku. Oslobađanje medija i podjedank “tretman” svih partija na televizijama sa nacionalnim frekvencijama je jedan od uslova od kojeg ne odustaju.

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku mišljenja je da dnevna, stranačka politika ima preveliki uticaj na državne odluke.

– Ne mogu sa sigurnošću da kažem, ali ne mogu da isključim i da se odluka o ukidanju vanrednog stanja rukovodi izborima ili nekim sličnim pitanjem. Ne mogu to da isključim na osnovu dosadašnjeg ponašanja Vučićeve vlasti. Sve što su oni radili, posebno poslednjih osam godina, bilo je uslovljeno rejtingom i dnevnom politikom – rekao je on.

– Bilo koja državna odluka koja je doneta poslednjih osam godina doneta je na osnovu čitanja rejtinga tako da bih se jako iznenadio da ukidanje vanrednog stanja nije posledica takođe nekakvog čitanja rejtinga i pokušaja da se spreči lupanje u šerpe koje im očigledno ne odgovara – izjavio je popović za Nova.rs.

Pravnik Rodoljub Šabić je sličnog stava. On ističe da razlog najave ukidanja vanrednog stanja, znaju samo oni koji odlučuju, odnosno onaj koji odlučuje, a definitivno je jasno, kako Šabić kaže, da Vučić donosi sve odluke i sad je to u sferi spekulacija, ali je najlogičnije, smatra pravnik, da im se žuri da održe izbore i da je jasno da im trebaju i odgovaraju brzi izbori.

Prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića nesumnjivo je da izbori i nemedicinski razlozi igraju znatnu ulogu i da je važno samo da se ukine vanredno stanje da bi moglo da se pristupi pripremama za izbore.

On je u izjavi za portal Nova.rs rekao kako je uvođenje vanrednog stanja u Srbiji usledilo pre proglašenja epidemije.

–  Osim odlaganja izbora nije bilo druge potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, a sada ste malo i matirani ako vam i stručni štab kaže da baš tako treba i da je vreme da se ukine vanredno stanje jer ne možete baš struci da se suprotstavite – rekao je Radovanović.

Zamenik programskog direktora Crte, Pavle Dimitrijević, je još sredinom aprila, u izjavi za Istinomer rekao kako bi izborna kampanja mogla biti nastavljena već prvog dana ukidanja vanrednog stanja.

On podseća da po Zakonu o izboru narodnih poslanika kampanja može da traje najmanje 45, a najviše 60 dana, da je ovogodišnja počela raspisivanjem izbora 4. marta, da je vanredno stanje uvedeno 15. marta, što znači da je kampanja trajala 12 dana, a trebalo je 53.

Po ovoj računici, nakon vanrednog stanja preostalo je još oko 40 dana kampanje.

Vučić je juče, nakon sastanka sa predstavnicima partija koje su najavile izlazak na izbore, kazao je da je prihvatio predlog pojedinih stranaka kojima je bilo potrebno da imaju 38 dana do održavanja izbora, te je tako donešena odluka da izbori budu održani 21. juna.

Danas je Ministarstvo finansija putem društvene mreže Instagram objavilo da će prijave građane za 100 evra pomoći početi oko 15. maja i trajati do 5. juna, a da će isplate krenuti od 1. juna. Dakle, u jeku izborne kampanje.

Ovim je novac iz budžeta namenjen kao pomoć tokom korona krize upotrebljen kao još jedan adut vladajuće partije u predizbornoj kampanji.

Prilikom prijave, građani će ostavljati svoje lične podatke, što kod određenog dela javnosti budi sumnju u zloupotrebe.

Ima i onih koji se ovim činom osećaju poniženim i prozvanim da kažu “kome pripadaju”, jer je preovladao opšti utisak da nam taj novac poklanja Vučić i SNS, a ne država, raspodelom već našeg novca.

Pedala Vučiću: Biciklistički protest na ulicama Novog Sada (video

 

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


97 Shares
Share via
Copy link