Magazin

Radikal Vučić sikće na EU, Kina zadovoljno trlja ruke, a narod Srbije plaća

Nakon što je predsednik Srbije rekao da je izveštaj Evropskog parlametna o Srbiji sastavljen od „ogoljenih laži“, zanimljiv komentar dao je profesor političke sociologije na Filozofskom fakultetu Jovo Bakić.

Njegovo stanovište je da Vučić svesno koristi slabost Evrope i njene unutrašnje probleme, naročito u doba pandemije, kako bi se okrenuo pre svega Kini u pokušaju da zadrži sve poluge vlasti u svojim rukama.

Bakić smatra da je i Rusija u padu, te da je pitanje da li će Kina, preko leđa građana Srbije, podržati Vučićev „autoritarno-mafijaški“ režim kako bi sprovela sopstvene interese u ovom delu sveta.

– Radikal se pomalja iz naprednjaka i u međunarodnim odnosima, a ne samo u unutrašnjoj politici. To je posledica pominjanja afera Krušik i Jovanjica, koje razotkrivaju suštinu autoritarno-mafijaškog režima. EU je sada slaba, pa radikal računa na razdore u njoj, ali i na Rusiju, koja je takođe u opadanju, te osnaženu Kinu. Da li je potonja spremna da ga podrži ili će joj služiti kao moneta za potkusurivanje – pita Bakić i dodaje.

– Ako ga podrži, po kojoj ceni će to učiniti? Okrenuo je protiv sebe skoro ceo Evropski parlament, veći deo evropskih partija. Biće pritisaka iz EU i SAD oko Kosova i BiH, što će radikal iskoristiti za jačanje autoritarnog i ksenofobičnog nacionalizma u Srbiji. Ponovo ulazimo u sferu nadmetanja velikih sila, a na čelu je autoritaran i labilan čovek povezan s mafijom – kaže profesor Bakić.

Jovo Bakić upozorava da je Vučić „spreman na sve u cilju očuvanja vlasti, jer to je za njega isto što i opstanak na slobodi“.

jovo bakić o vučiću
Printscreen

Činjenice koje je izrekao profesor Filozofskog fakulteta mogu samo da zabrinu slobodoumne građane Srbije, jer će se ponovo preko njihovih leđa lomiti interesi velikih sila u kojima će predsednik naše zemlje gledati jedino kako i na koji način najbolje da zaštiti sebe i ljude iz najbližeg okruženja.

Kina je bez sumnje zemlja u kojoj kritika jednostavno ne postoji, „to se rešava tako što te više nema“, a odan vojnik i saradnik sigurno će im dobro doći na putu uspostavljanja meke moći kako na Balkanu tako i ostatku Evrope.

Zanimljivo je zapažanje da Vučić može poslužiti kao „moneta za potkusurivanje“ Kine i zapadnih sila. Vučič je sigurno svestan da će ukoliko definitivno okrene leđa SAD-u i EU i prigrli Kinu biti u poziciji da zavisi od njihove dobre volje i biznis plana. Ukoliko bude uslov da on mora da ode kako bi Kinezi ostvarili sopstveni interes, Vučić je pušten niz vodu i onda sigurno nema kome da se okrene, osim možda „arapskim prijateljima“.

Strah da će kao i uvek narod Srbije biti kolateralna šteta nije bez razloga. Vučić je pokazao da pati od manjka etičnosti, da će zaista uraditi sve kako bi opstao na vlasti i slobodi.

Svet je ušao u novo doba multilateralizma i treba biti veliki diplomata i državnik kako bi se napravila dobra pozicija i mirna luka za sopstvenu zemlju i narod. Ovaj režim je bezbroj puta pokazao da neće mirno i demokratski predati vlast, a i da hoće opozicija gotovo da ne postoji tako da nemaju ni kome.

Hiljadu i jedna afera za manje od decenije vladavine, crni džipovi i malverzacije na izborima samo su uvod u ono što sledi, a to je kulminacija besa i nezadovoljstva poniženih građana.

Najveći je problem nepostojanje jake i neukaljane opozicije, jer je „jedina“ alternativa Vučićev i Vesićev arhineprijatelj, nekadašnji gradonačelnik prestonice Dragan Đilas.

Ljudima će se, čini se, na kraju život pod Vučićem smučiti do te mere da će sa gađenjem preklinjati Đilasa, Jeremića i Obradovića da preuzmu vlast.

Koliko smo ga mi na**bali nismo ni svesni.

Ološi, bednici, fašisti, neradnici: Koja vam je najomiljenija Vučićeva uvreda?!

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

312 Shares
312 Shares
Share via
Copy link