Magazin Svet

“Konačno živimo san”: Mladi bračni par prodao svu imovinu, žive na kruzerima i putuju svetom (FOTO)

život na kruzeru mladi bračni par monika brzoska
Foto: Instagram/life_by_any_means

Mnogima je nedosanjani san da se makar jednom u životu otisnu na putešestvije luksuznim prekookeanskim kruzerom i sa koktelom u ruci na nemirnim talasima bolje upoznaju našu planetu. Jedan mladi američki par otišao je korak dalje – prodali su svu imovinu koju su posedovali da bi mogli da uživaju u životu na kruzerima, ploveći svetom.

– U poslednjih godinu dana bili smo na 36 uzastopnih putovanja, a imamo još najmanje šest meseci krstarenja, očekuju nas posete Karibima i Australiji i tu se ne nazire kraj – kaže Monika Brzoska iz SAD.

Objasnila je da ju je majka inspirisala da sa mužem oplovi svet, kada joj se otac razboleo.

– Plašila sam se da napustim roditelje, ali mi je mama rekla da sledim svoje snove – priseća se Monika.

– Brzo smo ušli u to, a danas su moje odluke da li da provedem dan u bazenu, SPA centru, ili da istražim prelepu plažu. Ne perem niti kuvam, jer mi sve obroke kuvaju kuvari, a osoblje mi menja posteljinu.

Godinu dana nisam ušla u kuhinju niti koristila mašinu za pranje veša. Nisam milionerka, samo stalno živim na kruzerima – rekla je ona.

Sve je počelo kad je sa mužem otila jednodnevno krstarenje

Kaže da je odrasla u Čikagu i da je očajnički želela da vidi svet.

– To je bio moj san i tada sam upoznala svog supruga Džorela, kroz posao učiteljice u Memfisu, u julu 2015. godine. On je takođe bio nastavnik. Odmah sam se povezala sa njegovim avanturističkim duhom i dobrim srcem.

Godinu dana kasnije, u oktobru 2016, Džorel je predložio odlazak na jednonedeljno krstarenje i posetu Meksiku, Belizeu i Velikom Kajmanu. Tih sedam dana je bilo kao san – nastavila je ona, prenosi 24sata.hr.

U naredne četiri godine bili su na čak devet kratarenja.

– Posetili smo Portoriko i Panamski kanal, Kostariku i ostrva Turks i Kaikos, pre nego što je nastupila pandemija koronavirusa. U želji da svoju ljubav ozvaničimo, venčali smo se u julu 2020. godine, na maloj ceremoniji.

U međuvremenu, oba moja roditelja su razvila zdravstvene probleme i gledajući kako se muče, videli smo koliko je život krhak – dodala je Monika.

“Ne čekaj penziju da ostvariš snove”

Prisetila se trenutka u kojem je odlučila da promeni svoj život.

– Kada je mom tati Andrzeju, koji sada ima 68 godina, u avgustu 2022. godine bila potrebna transplantacija jetre, moja mama Lucina (60) mi je rekla: „Ne čekaj penziju da bi sledila svoje snove. Uradite to sada.”

U to vreme, Džorel i ja smo već imali rezervisano jednonedeljno krstarenje Karibima za mart 2023. godine. Tada smo pomislili, umesto da se vratimo kući, zašto ne rezervisati uzastopna krstarenja onoliko dugo koliko možemo da priuštimo. I tako je sve počelo – prisetila se ona.

– Zvuči suludo, ali brojke su imale smisla. Smeštaj, hrana i zabava bi bili uključeni, samo nam je trebao nova cza trošenje. A pošto smo bili na toliko krstarenja, zaradili smo pristup nekim neverovatnim ponudama. Proučili smo šta se nudi.

Videli smo da bi nam, ako bismo izabrali najjeftinije kabine, naša ušteda tokom pandemije omogućila da krstarimo osam meseci. Posle toga, mogli bismo da iskoristimo novac koji dobijemo od izdavanja naše kuće sa tri spavaće sobe u Memfisu – rekla je Monika.

Porodica i prijatelji oduševljeni njihovom odlukom

Mnoga krstarenja počinju i završavaju se u istim lukama, tako da su znali da će se lako iskrcati i ukrcati na sledeći brod.

Svoj plan su ispričali porodici i prijateljima i svi su bili oduševljeni, pogotovo što mnogi sanjaju o takvim stvarima, ali nemaju hrabrosti da ih urade.

– Do trenutka kada smo se ukrcali na brod u martu 2023. godine u Majamiju, dali smo otkaze i prodali skoro svu imovinu. Odmah sam se osetila slobodnom. Nismo znali koliko će nam dugo novac trajati, ali smo u međuvremenu odlučili da iskoristimo svaki minut i uživamo u njemu.

Brzo smo upali u ritam našeg novog života. Ranije su uvek postojali planovi časova, kuvanje i čišćenje, a svega toga nije bilo. Dok smo plutali od Bahama do Hondurasa, stalno sam se štipala, ne verujući da je to stvarno – rekla je ona.

Putovanje kao životna filozofija

– Bez svakodnevnih životnih stresova, retko se svađamo, ali uvek kažemo jedno drugom ako nam je potreban prostor za sebe, ili želimo da provodimo više vremena zajedno. Svake nedelje se oblačimo za večernji izlazak u jednom od elegantnijih restorana na brodu. Kako su meseci prolazili, posetili smo mnogo zemalja.

Jedan primer je krstarenje od Australije do Fidžija, preko Havaja i Sijetla, koje je trajalo 22 dana. Japan nas je oduševio, a meni, kao ljubitelju istorije, Grčka je bila neverovatno zanimljiva. U poslednjih godinu dana bili smo na 36 uzastopnih krstarenja – rekla je Monika i otkrila neke trikove za uštedu kao i planove za budućnost.

– Recimo, karte za izlete, nakit i tretmane u SPA centru smo osvojili na žrebu na brodu, a dok smo na kopnu, sami organizujemo izlete lokalnim prevozom. Naravno, ima izazova – rekla je ona.

– Nedostaju nam porodice, ali znamo da možemo da odletimo kući ako nešto hitno iskrsne. Imamo najmanje šest meseci krstarenja, obilaska Kariba i Australije, kojima se ne nazire kraj.

U našem starom životu imali smo trenutke koje smo zvali “bljeskovi”, kada je sve izgledalo magično. Sada se osećam kao da mi je ceo život “bljesak”, to je zaista ostvarenje sna – zaključila je ona, a prenosi The Sun.

Izvor: 24sata.hr

Dana je sa 18 godina otišla da radi na kruzeru: “Najveći bakšiš bio je 3.000 $, prvu platu sam potrošila na cipele”

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link