Magazin

Svi “teški dani” Aleksandra Vučića i mi u njima kao zatočenici atmosfere straha i panike

vucic-nin
Foto: Printscreen NIN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo izjavio da su pred Srbijom “teški dani”, ovaj put pred sastanak sa zemljama Kvinte.

Kako Danas piše, o “teškim danima” je govorio i nebrojeno puta u prošlosti, pa se postavlja pitanje zašto mu je ovo omiljena floskula.

Prvi put se dotakao “teških dana” još početkom 2015. godine kada je kao premijer saopštio građanima da je MMF dao signal našoj Vladi da se nalazi na dobrom putu, i da mogu da računaju na nas.

O “teškim danima” Vučić je govorio i 2016. godine, kada je u oktobru zbog dijaloga Beograda i Prištine još jednom krenula kriza. A potom i svake godine zaredom, bar po jednom.

– To je dobro uigrana predstava kojom se kataklizmičnim najavama izaziva briga i strah kod naroda kako bi im se skrenula pažnja sa nekog Vučićevog fijaska, džeparenja ili implementacije nekog njegovog dogovora kojim se prodaje ili izdaje nacionalni interes – kaže za Danas predsednik Srbija centra Zdravko Ponoš.

Dodaje da je Vučič ovaj put posegnuo za “teškim danima” jer se, kako kaže, implementira sporazum između njega i kosovskog premijera Aljbina Kurtija po kojem Kosovo ulazi u međunarodne institucije.

Sociolog Jovo Bakić kaže da se ovakvim Vučićevim najavama “teških dana” i “najhladnijih zima” u društvu stvara stanje zastrašenosti i uzrujanosti.

– Tada opada sposobnost racionalnog mišljenja, pa se i zaklanja ono što nepomenik, koji se istovremeno predstavlja kao spasitelj nacije, zapravo radi – kaže Bakić.

Stvaranjem ovakve atmosfere, kako dodaje sagovornik Danasa, Vučić nastoji da umanji nezadovoljstvo naroda zbog nepovoljnih vesti.

– Kada se dođe do nekog nepovoljnog ishoda, prosečan građanin odahne, pa zaključi da smo ipak dobro prošli, kako je teška situacija i kako je moglo da bude – navodi Bakić.

To onda, kako kaže sagovornik Danasa, traje do prve sledeće situacije kada će Vučić ponovo primeniti ovaj isti metod.

– Ova politika sistematskog zastrašivanja izuzetno negativno utiče na javno zdravlje, a i groblja nam postaju zaista mala (setimo se kako je zastrašivao penzionere tokom pandemije) – kaže Bakić.

Politikolog Duško Radosavljević ističe da stvaranje ovakvog narativa floskulom “teški dani”, predsednik Vučić želi sebe da prikaže kao spasioca.

– Setite se spasavanja deteta iz snežne mećave, onda izgravanja Robina Huda kada treba spasavati penzionere kojima je prethodno zavukao ruku u džep – kaže Radosavljević.

Dodaje i da je jako teško ući u motive takvog ponašanja.

– Stalna ta priča da nas očekuju teški dani se može prodavati publici koja je naučila da ima tatu celog života, koji stoji iza nje i volšebno je izvlači iz svake situacije. I tu se pojavljuje Vučić kao jedan superiorni zaštitnik države – kaže Radosavljević za Danas.

Smatra da je Vučićevo najavljivanje “teških dana” vremenom postalo kontraproduktivno.

– Ako želite da imate tržišnu privredu, moderni kapitalizam, ako hoćete jednostavno samo svakodnevni život, onda ta vrsta javne malodušnosti ne može da donese nešto dobro – zaključuje Radosavljević.

Vučićev kum imao “samo malo” kokaina u urinu, pa neće biti gonjen zbog izazivanje saobraćajne nesreće

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link