Beograd Magazin

Šta se dogodilo sa voždovačkim „horor vrtićem“ godinu dana nakon snimka koji je potresao javnost?

vrtić
Foto: eStock

Pre godinu dana u javnost je dospela uznemirujuća vest o fizičkom zlostavljanju dece u predškolskoj ustanovi „Zamak“ na beogradskoj opštini Voždovac. Zbog uznemiravana javnosti, na teren su izašle prosvetne inspekcije Grada Beograda i utvrdile da ova „ustanova nema dovoljan broj vaspitača i medicinskih sestara za broj upisane dece”.

Godinu dana kasnije pokušali smo da saznamo kako je slučaj zlostavljanja završen, da li su odgovorni snosili posledice, kao i da pronađemo odgovore na sumnje koje su se javile da je vrtić samo promenio naziv nastavivši sa poslovanjem pod istim matičnim i PIB brojem.

Nekada vrtić “Zamak” danas se zove “Beli meda”, a javnost nikada nije saznala kako je ceo postupak završen nakon što je gradska inspekcija donela meru privremenog zatvaranja i prosledila predmet Ministarstvu prosvete.

Pre godinu dana vest o fizičkom zlostavljanju dece odjeknula je u javnosti, a tih dana se Slavko Gak, sekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, obratio javnosti preko Sekretarijata za informisanje Grada Beograda, uz tvrdnje da su inspektori pronašli niz nepravilnosti u radu PU “Zamak”.

– Od sutra zvanično ovaj vrtić ne radi. U rukama gradske prosvetne inspekcije je mera privremenog zatvaranja ali će predmet biti prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje postupanje nakon čega očekujem da vrtić bude i trajno zatvoren – rekao je Gak 25. januara prošle godine.

U istom saopštenju navodi se da je zaposleno četiri umesto osam vaspitača koliko bi ih moralo biti po zakonu u toj ustanovi, da nisu angažovani stručni saradnici, pre svega medicinska sestra, saradnik na poslovima nege i preventivne zdravstvene zaštite, kao i da zaposleni vaspitači nemaju položen stručni ispit, odnosno nemaju licencu za rad.

Sve ovo zahteva prosleđivanje na dalji stručno-pedagoški nadzor Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rečeno je prošle godine iz resornog sekretarijata.

Slavko Gak je tada nedvosmisleno najavio stroge kazne za sve odgovorne.

– Ovakvo ponašanje je nedopustivo. Insistiraću da svi odgovorni budu najstrože kažnjeni – najavio je tada Gak.

Međutim, dovoljan je površan pregled dostupnih i javnih dokumenata kako bi se uočilo da vrtić radi pod drugim nazivom, na istoj adresi i istim identifikacionim brojevima.

Gradski sekretarijat za obrazovanje ne odgovara na pitanja

Pisali smo gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu sa molbom da nam razjasne kako je ovaj slučaj završen, da li je privremena mera zatvaranja predškolske ustanove ukinuta i da li je zaista predloženo resornom ministarstvu da se ovaj vrtić trajno zatvori s obzirom da je evidentno da je preduzeće nastavilo sa radom pod drugim nazivom, ali istim poreskim identifikacionim i matičnim brojem.

zamak i beli meda vrtići

Printscreen CollageOdgovor nije stigao ni nakon šest dana iako postoji opravdano interesovanje javnosti da se zna cela istina o “horor vrtiću”, kako su neki mediji pisali početkom prošle godine kada je snimak dospeo u javnost.

Mejl adresa Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva obrazovanje “nije pronađena”

Na zvaničnom sajtu Ministarstva obrazovanja navodi se mejl adresa Sektora za inspekcijske poslove, ali je bilo nemoguće poslati pitanja jer nam je nakon slanja ubrzo stizao odgovor da “adresa nije pronađena”.

Vrtić „Beli meda”: Ne postoji veza sa prethodnim vlasnicima

Pozvali smo i vrtić “Beli meda” kako bi nam razjasnili nepoznanice u vezi njihovog poslovanja. Prema rečima zaposlene, koja nam se javila na telefon istaknut na sajtu ovog vrtića, promenjena je cela vlasnička struktura ove dečije ustanove i “Beli meda” nema nikakve veze sa vrtićem “Zamak”.

– Oni su dobili zabranu rada januara prošle godine i kaznene mere koje su bili u obavezi da ispune. Bivša vlasnica je ispunila sve što su inspekcije tražile i dozvola za rad je vraćena nakon par meseci, odnosno rešenje da može da nastavi sa radom. Vrtić je nakon toga prodat, promenjen je osnivač i vlasnici, tako da oni više nemaju veze sa vrtićem. Sve se promenilo, vlasnici nisu isti i jedino je ostao PIB i matični broj firme – bili su otvoreni iz vrtića “Beli meda” da odgovore na naša pitanja, nakon interesovanja zabrinutih roditelja koji su želeli da znaju da li je samo naziv promenjen ili je u pitanju potpuno druga vlasnička i koncepcijska struktura.

Nenad Ristić, suprug vlasnice i osnivača vrtića “Beli meda” Marije Brnin, potvrdio nam je da su prethodni vlasnici ispunili sve uslove koji su od njih traženi i da je njima dozvola za rad vraćena pre nego što je njegova supruga preuzela vrtić i promenila naziv.

Oni naglašavaju da nemaju nikakve veze sa starim vlasnicima, te da je uslov da se vrtić ne zatvori za stalno bio da se promene vlasnici. Čini se da jedino što povezuje vrtiće “Zamak” i “Beli meda”, jesu PIB i matični broj preduzeća.

– Nama medijska pažnja u ovom smislu ne treba jer smo već imali problema zbog lošeg publiciteta prethodnih vlasnika, ali nama je u interesu da se naglasi kako sadašnja vlasnička struktura nema nikakve veze sa prethodnim vlasnicima. Mi ne bismo mogli da preuzmemo vrtić da dozvola za rad nije vraćena nakon što su prethodni vlasnici ispunili sve uslove koji su pred njih postavljeni – kazao je, za Luftiku, Nenad Ristić u ime osnivača vrtića “Beli meda”Marije Brnin i pozvao nas da proverimo i posvedočimo o njihovoj posvećenosti dobrobiti dece.

Postupak protiv bivše vlasnice i vaspitačica „Zamka“ i dalje u toku

Prema našim saznanjima, sudski postupak i dalje se vodi protiv vaspitačica koje su radile u vrtiću “Zamak” i koje se nalaze na snimku, kao i protiv tadašnje vlasnice ove dečije predškolske ustanove.

Izuzetno je bitno da se ovakvi incidenti više nikada ne dozvole, da se preduprede visokim standardima nadležnih, jer je sigurnost dece i stručnost zaposlenih u predškolskim i školskim ustanovama pre svega u interesu dece i njihovih roditelja.

Zašto se gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu nije udostojio da odgovori, kao i zašto mejl adresa sa sajta Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja nije u funkciji, za sada nismo uspeli da saznamo.

Najjezivija slika dana stiže nam iz kupatila na ginekologiji

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

45 Shares
Share via
Copy link