Magazin

„Manijače glupi,dobićeš po p****“: Jezivi snimak iz doma za decu, vaspitačica urla i udara decu

Vrtić
Foto: Pixabay, ilustracija

Na društvenim mrežama pojavio se stravičan snimak maltretiranja i zlostavljanja iz dečijeg doma Klasje u Osijeku na kojem se čuje nesnosan plač, jecanje, vriska, i vaspitačica koja psuje decu, najgrublje ih vređa, preti im, a na kraju se čuje i kako ih udara.
.
„Manijače glupi“, „Ti si glupa krava, zaje*****“, „Ti si glup, j****** mater, onu k****“, „Marš napolje“, „Dobićeš po p****“, „Začepi gubicu“, samo su neke od psovki koje je učiteljica uputila deci, a u jednom trenutku se čak čuje i udarac, nakon čega jedno dete počinje da plače i vrišti još jače.

Dečiji plač i vriska na snimku su glasni, a ne čuje se sve što vaspitačica govori deci. Međutim ono što se čuje dovoljan je dokaz maltretiranja i brutalnog zlostavljanja dece, koja su oduzeta porodicama, za koje su centri za socijalni rad, a potom i sudovi, odlučili da će imati bolje uslove za život u domu, prenosi Index.hr.

Osnivač Doma Klasje je Ministarstvo rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike. Na zvaničnom sajtu Doma Klasje navodi se da je njihova uloga „da obezbede uslove u kojima će se sva deca odgajati sa poštovanjem, ceniti i negovati na principima ravnopravnosti i demokratije“ i da će ova ustanova „pomagati deci da iskoriste sve svoje mogućnosti kako bi izrasli u zadovoljne i odgovorne građane ovog društva“.

Slučajno se saznalo za užas

Uznemirujući snimak koji je objavio Telegram otkriva užas koji se nikada ne bi saznao da roditelji dvoje dece uzrasta tri i pet godina nisu bili dovoljno prisebni i iskoristili čistu priliku, odnosno slučajnost.

Naime, majka te dece i njihov otac, koji žive u nesređenoj vezi, pozvali su 12. juna na fiksni broj Doma Klasje da se raspitaju za njihovo dvoje dece koja su tamo smeštena. Verovatno se neko od dece javio na slušalicu, pa su, kada je veza uspostavljena, majka i otac čuli strašni plač deteta, a potom i histerične ispade učiteljice. Majka je bila prisebna, pa je počela da snima mobilnim telefonom šta se čulo sa slušalice njenog nevenčanog supruga, koji je tog jutra pozvao Dom.

Zlostavljanje u osiječkom domu sada je potvrdilo Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike. Oni su kazali da je Ministarstvo po prijemu prijave o nedoličnom ponašanju zaposlene prema deci u dečjem centru Klasje izvršilo inspekcijski nadzor u toj ustanovi, čime su potvrđeni navodi iz prispele prijave.

Ministarstvo potvrdilo zlostavljanje

– Ministarstvo je 7. jula izvršilo vanredni inspekcijski nadzor u Centru za društvene usluge „Klasje“ u Osijeku, nakon obaveštenja da je na društvenoj mreži objavljen audio-snimak na kojem deca plaču i odrasla osoba se obraća deci pogrdnim i krajnje neprimerenim rečima – navodi se u odgovoru Ministarstva na upite medija.

Navodi se da je inspekcijski nadzor izvršen u skladu sa odredbama Pravilnika o sadržaju i načinu vršenja inspekcijskog nadzora u oblasti socijalne zaštite. Pregledana je dokumentacija, obavljen razgovor sa direktorom i zaposlenima i obilazak smeštenih korisnika.

Vaspitačica pismeno upozorena

Dodaju i da su, nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, potvrđeni navodi iz primljenog obaveštenja i da je direktor Centra, po saznanju za nedolično ponašanje zaposlene, preduzeo radnje u skladu sa Zakonom o radu i izrekao pismeno upozorenje o obavezama iz radni odnos.

– Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, inspekcija Ministarstva će preduzeti odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti i o utvrđenim činjenicama dostaviti obaveštenje Opštinskom državnom tužilaštvu i nadležnom veću. Biće naloženo dalje postupanje prema zaposlenoj, a radi zaštite prava i dobrobiti dece koja su smeštena kao najugroženija grupa korisnika u sistemu socijalne zaštite – ističu iz nadležnog Ministarstva.

Direktor: Čekamo rešenje inspekcije, onda ćemo delovati

Direktor Klasja, Vedran Škugor rekao je za medije da čekaju odluku inspekcije u Centru po kojoj će postupiti.

– Po saznanju za incident, izvršili smo sve potrebne radnje iz naše nadležnosti, po Zakonu o radu i našem Pravilniku, a o incidentu je obaveštena i policija, jer je reč o zaštiti prava dece – istakao je Škugor.

Kako je istakao, o spornom audio snimku još ne može da govori, ali da ta institucija definitivno ne podržava i ne osuđuje verbalni ili bilo koji drugi oblik nasilja nad decom.

– Smatramo da je ovo definitivno i isključivo izolovan slučaj, jer radimo maksimalno profesionalno i odgovorno i izuzetno mi je žao što nam se desilo nešto što ne možemo da opravdamo – rekao je Škugor i dodao da Centar trenutno brine o više od 200 korisnika, na 14 lokacija u Osiječko-baranjskoj županiji.

Dečaku (13) iz Subotice izvađena slezina nakon napada vršnjaka, nasilje godinama zataškavano

Čitajte Luftiku na Google vestima

109 Shares
109 Shares
Share via
Copy link