Vesti Vojvodina

Kad se spoje vinski i svinjski Srem uživaju sva čula, a rimski carevi plaču od zavisti

vinski park posetioci
Foto: Luftika

U subotu (27. avgust) je u Gradskom parku u Sremskoj Mitrovici održana peta manifestacija „Vinski park“, na kojoj je zabeležen rekordan broj posetilaca, ali i izlagača – više od 120 vinarija iz Srbije, regiona i šire predstavilo je oko 1000 vrhunskih vina.

Osim vina, gosti festivala su imali priliku da isprobaju vrhunske delikatesne prehrambene proizvode, koji se na tržištu izdvajaju svojim kvalitetom i autentičnošću.

VINO
Foto: Luftika

Zemlja gost ovogodišnjeg festivala je bila Gruzija, a kvalitetno vino se točilo na hektolitre. U pojedinim trenucima od gužve i velikog interesovanja, bilo je gotovo nemoguće prići štandovima.

Osim ambasadora Gruzije u Srbiji Ilije Koberidzea i počasnog konzula ove države, Dragana Šagovnovića, festival je uveličala i Milijana Nikolić, operska umetnica svetskog glasa, koja ga je i svečano otvorila.

Dan kasnije u Rumi je održana slična manifestacija posvećena grožđu „Vinsko sokače“, a organizovana je i „Mala škola vina“ na kojoj su zainteresovani gosti imali priliku da nauče nešto više o tehnikama degustacije ovog carskog napitka.

Takođe, u ovoj sremskoj varošici nastupio je i Zvonko Bogdan, legendarni izvođač tamburaške muzike.

Inače, istorija vinarstva u Sremu datira od cara Marka Aurelija Proba, rođenog u sremskom, a rimskom gradu Sirmiumu 232. godine. Prob je zasadio vinovu lozu na padinama Alma Monse (Fruške gore) u okolini Sirmiuma, te se za njegovo ime vezuje početak vinogradarstva u našoj zemlji.

Tragom 6 vinskih puteva Fruške gore otkrićete najbolja vina i očaravajuće predele

Svetlana Radivojević

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

3.8K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap