Magazin Svet

Marihuana je od danas legalna u Nemačkoj za ličnu upotrebu

marihuana

Marihuana za ličnu rekreativnu upotrebu od danas, 1. aprila je legalna u Nemačkoj.

U Nemačkoj je od danas dozvoljeno da stariji od 18 godina kupuju kanabis, maksimalno do 25 grama dnevno, preko neprofitnih udruženja. Takođe je sada moguće uzgajati do tri biljke za ličnu upotrebu.

U Evropskoj uniji, Malta je bila prva zemlja koja je krenula tim putem, zatim Luksemburg, a sada Nemačka. U drugim delovima sveta, Urugvaj i Kanada su retki primeri zemalja koje su legalizovale marihuanu.

Suprotno popularnom verovanju, prodaja i konzumiranje hašiša i marihuane nisu legalni u Holandiji, ali se tolerišu posebno u takozvanim kofi-šopovima (coffee shops). Eksperiment je počeo krajem 2023. u dva holandska grada kako bi se uspostavio pravni okvir za uzgoj i snabdevanje kanabisa za kafiće koji su se do sada tajno snabdevali.

U Španiji se proizvodnja za ličnu potrošnju toleriše na privatnim mestima, ali je trgovina i javna potrošnja zabranjena.

Portugal je dekriminalizovao kanabis i teške droge 2001. Upotreba više nije protivzakonita niti posedovanje za ličnu upotrebu. Ali promet i trgovina ostaju zabranjeni.

Gruzija je dekriminalizovala potrošnju kanabisa 2018. godine, odlukom Ustavnog suda, ali bez ukidanja zabrane prodaje i uzgoja kanabisa.

Urugvaj je u decembru 2013. godine bio prva zemlja na svetu koja je legalizovala proizvodnju, distribuciju i potrošnju kanabisa. U toj zemlji moguć je kućni uzgoj za ličnu potrošnju i kupovina u apoteci.

U Meksiku, Vrhovni sud je dekriminalizovao rekreativnu upotrebu marihuane u junu 2021. godine.

Na Jamajci je kanabis i dalje nezakonit, ali su od 2015. posedovanje i uzgoj u malim količinama dekriminalizovani.

U oktobru 2018. Kanada je postala prva zemlja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) koja je legalizovala kanabis u rekreativne svrhe. Kanadsko zakonodavstvo ograničava lično posedovanje na 30 grama i četiri biljke po domaćinstvu. Na kanadskim provincijama je da organizuju prodaju u ovlašćenim prodavnicama, javnim ili privatnim.

U SAD, upotreba, prodaja i posedovanje kanabisa i dalje su zabranjeni saveznim zakonom. Ali mnoge države su uvele izuzeća za medicinsku, a i za rekreativnu upotrebu. Danas je lična rekreativna potrošnja dozvoljena u 20-ak američkih država.

Ustavni sud Južne Afrike je 2018. godine proglasio neustavnim zakon koji zabranjuje privatnu konzumaciju kanabisa i pozvao parlament da izradi zakon koji će odražavati tu odluku.

Tajland je izuzetak u Aziji. U junu 2022. ta zemlja je uklonila kanabis sa svoje liste narkotika i dekriminalizovala njegovo uzgajanje, potrošnju i prodaju. Ali od tada aktuelna vlada pokušava da preokrene kurs, sa najavom, u februaru 2024. godine, zakona kojim bi se rekreativna upotreba marihuane ponovo učinila nelegalnom.

Filmsko hapšenje u Novom Sadu: U rvanju sa policijom osumnjičenom ispala marihuana

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link