Magazin

Majstorica za langoš otkrila tajnu omiljenog vojvođanskog specijaliteta

langos

Izabela Sloboda iz Subotice zaposlena je u malom restoranu brze hrane smeštenom u centru ovog grada na severu Vojvodine. U pitanju je jedan od najpopularnijih subotičkih restorana, što je dobrim delom zasluga omiljenog vojvođanskog specijaliteta koje znalački pripremaju – langoša.

Izabela kaže da je langoš zapravo mađarski specijalitet, to jest, mađarska mekika, a pravi se od kvasnog testa koje se peče u vrelom ulju.

– To je tradicija u Vojvodini. I drugde, ali ovde možda najviše – otkriva Izabela za Danas.

Kako navodi, za dobar langoš su potrebni i dobri sastojci.

– Bitno je da imate dobro brašno. Ako vam brašno nije taj tip koji treba ili nije dobrog kvaliteta, džaba je na primer tip četiri, ako ne odgovara njegov kvalitet, onda vam neće valjati ni langoš – objašnjava ova Subotičanka.

Prema njenim rečima, langoš se priprema na različite načine, ali su oni tradicionalno pripremljeni ipak omiljeni među Subotičanima.

– Treba vam so, voda, brašno, mleko, ulje. Sve ima svoje količine i tradiciju, ko na koji način priprema ovo jelo. Neko pravi sa mlekom, neko sa vodom, a neko sa jogurtom. Takođe, postoje više vrsta recepata od kojih možete da birate onaj koji vam se najviše dopada – kaže Izabela.

Dodaje da langoš kući ne može da se napravi onako kako ga pripremaju vredne ženice koje rade u ovom restorančiću brze hrane.

– Razlog tome je temperatura koja je jako bitna. Ako nemate odgovarajuću temperaturu, onda to nije to, jer kući ne možete da postignete da to bude pripremljeno kako treba. Može lepo da se ispeče, ali će testo biti tvrdo, i neće biti onako fino, mekano, sočno, kako treba da bude – otkriva Izabela.

Langoš može da bude ne samo slana, nego i slatka poslastica, kaže ona i dodaje da može da se napravi sa bilo čime što zamislite.

– Ovde u Vojvodini ljudi najviše vole trojnu kombinaciju sa pavlakom, šojtom (sir), i belim lukom, ili slanu sa belim lukom, dok slatki langoš može da bude sa eurokremom, pekmezom, šećerom – navodi Izabela.

– Subotičani vole langoš, a mnogi od njih nisu ni znali da može da se kupi i ovde u Subotici. Pošto u Vojvodini ima više nacija, i ovde se odomaćio kao langoš. A često je to omiljeno jelo i na kupalištu u Moraholumu, u susednoj Mađarskoj – kaže Izabela.

izabela-sloboda-langos-subotica
Izabela ispred najpopularnijeg subotičkog butika, foto: Natalija Jakovljević

Prema njenim rečima, ispred njihovog kioska zna biti velika gužva, posebno kada se u centru grada održavaju neke manifestacije.

– Onda ljudi jedu langoš, džaba ima kobasica i pljeskavica, langoš ipak nosi sve! To je najjeftinije i najede se čovek, pa makar uzeo samo slanu sa belim lukom. Znači, penzioneri samo so i beli luk nose – priča Izabela.

Dodaje da ako za određeni iznos novca može sve da se dobije na langoš, naše mušterije će da traže sve, od pavlaka, preko šajta, belog luka, kečapa, pa i erokrema.

– Inače, imala sam jedan slučaj da su mi tražili so na eurokrem, a tražili su mi i eurokrem sa plazmom i bananom, ali sam tada rekla da ovo ipak nije palačinka nego mekika – završava uz osmeg Izabela.

Izvor: Danas

Tek što smo svarili mljevenike, iz Hrvatske stiže novi specijalitet – ćevarci!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

22 Shares
Share via
Copy link