Recepti

Slastan juneći perkelt sa njokama kome nijedan pravi gurman neće odoleti (FOTO)

Juneći perkelt
Foto: Luftika

Vojvodina je poznata kao multikulturna sredina, gde su se uticaji različitih kultura i nacija, koje vekovima žive u harmoniji, preslikali i na gastronomsku ponudu, pa je pravim gurmanima zagarantovano uživanje.

Ogroman pečat na ovim protorima ostavila je Austrougarska monarhija, a neka od klasičnih mađarskih jela “na kašiku”, poput raznovrsnih paprikaša, gulaša i perkelta, raširila su se po čitavoj srednjoj i istočnoj Evropi. U svakoj državi i regiji ih spremaju na neki specifičan način i serviraju sa različitim prilozima.

Naš predlog za današnji ručak je juneći perkelt (koji se kuva na sličan način kao gulaš, ali sa dosta manje tečnosti tj. čorbice) – ukusno, lepo i pikantno jelo, koje se lako sprema.

Bogatstvo mirisa i ukusa će izmamiti osmeh na lice svim ukućanima, a garantujemo da će tanjiri biti pomazani u rekordnom roku.

Potrebni sastojci (za 5 do 6 osoba):

Juneći perkelt sastojci
Foto: Luftika
  • 700 grama junećeg mesa od buta isečenog na kockice
  • 4 manje glavice crnog luka
  • 4 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • ulje ili svinjska mast
  • slatka aleva paprika
  • ljuta mlevena paprika
  • lovorov list (lorber)
  • vegeta
  • so
  • mleveni biber
  • voda
  • njoke

Način pripreme:

Meso iseckano na krupnije kockice dobro oprati, pobiberiti, posoliti i staviti malo vegete, a zatim odložiti u posudu da se ocedi višak krvi i začini puste sok.

Luk i šargarepa perkelt
Foto: Luftika

U dublju šerpu nalijte ulja (otprilke pola šoljice za kafu), da lepo pokrije dno (možete se opredeliti i za mast ako više volite), a zatim dodajte sitno iseckani crni luk i šargarepu isečenu na tanke kolutiće.

Šargarepa i luk dinstanje
Foto: Luftika

Dinstati 15-ak minuta na laganoj vatri, taman dok luk ne dobije zlatno-žutu boju i šargarepa omekša, a pred kraj dodati sitno iseckani beli luk. Neprikidno mešajte da ne zagori, a opciono možete ubaciti i malo dimljene slaninice.

Meso paprika i luk
Foto: Luftika

Meso ubacite u šerpu i prodinstajte ga 10-tak minuta, tek da uhvati boju, a zatim dodajte 2 i po kašike supene slatke aleve paprike, 1 i po supenu kašiku vegete, malu kašičicu ljute paprike (ako volite pikantnije), mlevenog bibera i soli po ukusu, kao i 3-4 lista lovora, koje ćete iscepkati prstima.

Meso i aleva paprika
Foto: Luftika

Prodinstajte 2-3 minuta, uz neprikidno mešanje (pazite da paprika ne zagori, jer će inače imati gorak ukus), a potom nalijte vodom (koju ste prethodno zagrejali u kuvalu) da ogrezne, tj. tek da prekrije sastojke u šerpi.

Na laganoj vatri, u polukrivenom loncu i uz povremeno mešanje, kuvajte perkelt otprilike sat i po – dva, da junetina fino omekša, a po potrebi dodajte malo vode, ako u međuvremenu ispari.

Priprema perkelta
Foto: Luftika

Probajte meso i saft i dodajte još malo bibera i vegete, ukoliko vam se učini da nije dovoljno začinjeno.

Isključite šporet i ostavite šerpu na ringli još 15-ak minuta, a zatim servirajte ručak uz prilog po izboru.

Predlozi za serviranje

Mi smo se opredelili da u perkeltu uživamo uz njoke od krompira (dovoljno je da ih u prokuvanu slanu vodu stavite nekoliko minuta pre nego što jelo bude gotovo, jer se brzo spremaju), a odlično se slaže i uz bareni ili pire krompir, testeninu ili palentu.

Juneći perkelt
Foto: Luftika

Predlažemo da ukusan ručak upotpunite čašom crnog piva ili crvenog vina, kao i salatom po izboru – po nama najbolje “leži” uz tarator ili slatki ili kiseli kupus, u zavisnosti od sezone.

Prijatno!

Musaka – recepti koji se ne zaboravljaju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link