Magazin Srbija

Srbin pravi veganski med bez pčela i mleko bez krava

darko mandić
Foto: Printskrin/YouTube

Bez prisustva vrednih pčela, neplaćenih radnika koji poslednjih godina masnovno stradaju, planeta bi nestala za četiri godine. Nakon problema sa ekosistemom pčela, uništavanjem košnica i eksploatacijom mnogih namirnica, zatim, nakon plasiranja lažnog meda na mnogim tržištima, ali i ribe i ostale hrane, sada su u fokusu neke vedrije priče.

Recimo, kakav je to med koji se dobija bez prisustva pčela, odnosno med koji štiti ovu specifičnu vrstu?

– Nekoliko godina sam pratio dešavanja u industriji hrane u SAD. Inspirisan inovacijama u mesnoj industriji uvideo sam da je sledeći životinjski proizvod za koji će se razviti tehnologija proizvodnje bez same životinje upravo med – kaže Darko Mandić za Telegraf.

Sam Darko se sa vegetarijanske ishrane prebacio na vegansku.

– Jedan od glavnih razloga za uništavanje biodiverziteta pčela upravo je proizvodnja meda. Kao neko ko je svoju karijeru 2012. godine započeo u industriji meda u Srbiji, odlučio sam da svoju industriju promenim na bolje – navodi Darko.

Odmalena učimo da pčele sakupljaju polen i nektar sa cvetova i da tako, potom, prave med.

– Poljoprivreda je najveći zagađivač planete Zemlje i kroz nju se emituje najviše CO2 gasova, a i načini na koje danas proizvodimo hranu nisu odgovarajući – objašnjava Darko.

Šta jedemo u Srbiji i kako poboljšati zdravlje organskom hranom

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

419 Shares
419 Shares
Share via
Copy link